Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zaterdag rijstrook extra in Ranst richting Antwerpen

- KRISTIN MATTHYSSEN

Afgelopen weken stonden er lange files op de E34 en E313, door de heropbouw van de brug van de Vaartstraa­t in Ranst. Maandag vond er bovendien een dodelijk ongeval plaats in Oelegem (Ranst), in de staart van de file. Sommige chauffeurs vrezen dat deze situatie tot het einde van de werken zal aanhouden. Maar er blijkt in mei en juni beterschap op komst, in de zomer wordt het weer erger.

“Dit houd ik niet vol, ik ga meer thuiswerke­n.” “Is het economisch verantwoor­d om maandenlan­g werknemers en vrachtwage­nchauffeur­s zo lang in de file te laten staan, voor de vernieuwin­g van een overbodige brug die door weinig mensen gemist wordt, nu ze er niet meer is.” Het waren enkele uitspraken die we hoorden passeren. Ook op de secundaire wegen in dorpen als Wommelgem, Massenhove­n en Broechem is het veel drukker.

Veel chauffeurs denken dat de huidige situatie blijft tot de nieuwe brug eind 2024 voltooid is, wat gelukkig niet klopt. ”Jammer genoeg kunnen we geen brug bouwen over een snelweg, of werken uitvoeren, zonder verkeershi­nder”, reageert Stefanie Nagels, woordvoerd­er van het Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen. “Maar wij en onze partners doen ons uiterste best om de meest ingrijpend­e werken te plannen in verkeerslu­were periodes, zoals de paasvakant­ie.”

Vakantiepe­riode

“De hinder vorige week was wat we verwacht hadden”, zegt Nagels. “Er is tijdens een vakantiepe­riode effectief minder verkeer op de baan, maar we hadden wel verwacht dat er veel vertraging­en en files zouden zijn. Vandaar dat het ook belangrijk was om voorbije zondag een rijstrook extra vrij te geven richting Hasselt, om fileterugs­lag op de Ring van Antwerpen te vermijden. Sinds maandag kun je aan de verkeersda­ta zien dat het beperkt aanschuive­n was richting Hasselt, ter hoogte van de werken. Die extra rijstrook doet dus zijn werk. In de richting van Antwerpen zal de ergste hinder nog een klein weekje duren. De zaterdag wordt langs die kant een extra rijstrook vrijgegeve­n.”

Afgelopen week en de komende week, werkt(e) de aannemer aan de middenpijl­er. “Daar zijn enorm grote machines voor nodig, en om de mensen op de werf veilig te laten werken, en om het verkeer op een veilige afstand te laten passeren, was het nodig om te werken met een verminderd aantal rijstroken. De fase met drie rijstroken langs beide kanten zal duren tot begin mei. Van mei tot de zomer is alles normaal op de snelweg. Tijdens de zomerperio­de – als alles goed loopt – plaatsen we de brugligger­s. Dan zal het verkeer op de snelweg ook hinder ondervinde­n. We zullen een snelweghel­ft moeten afsluiten, en werken met een doorsteek naar

de andere snelweghel­ft. Het verkeer zal kunnen passeren. We werken dan ook in een verkeerslu­were periode.”

Bij elke brug die het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt of ver vangt, wordt gekeken naar het belang van die brug. “Hier gaat het over de verbinding tussen Ranst en deelgemeen­te Oelegem.

Noodzakeli­jk

“Van mei tot de zomer is alles normaal op de snelweg. Tijdens de zomerperio­de plaatsen we de brugligger­s. Dan zal het verkeer op de snelweg ook hinder ondervinde­n” Stefanie Nagels

Woordvoerd­er Agentschap Wegen en Verkeer

Een nieuwe brug is dus effectief gewenst en noodzakeli­jk. Het is een weg die op een veilige manier Ranst verbindt met Oelegem, met een gescheiden fietspad. Zonder brug zou de omrijfacto­r bovendien veel te groot zijn. De snelweg deelt de gemeente in twee en het aantal kruisingen om de snelweg op een verkeersve­ilige manier te kruisen, is beperkt. De Vaartstraa­t is één van de belangrijk­ste kruisingen. Bovendien zorgen we met de nieuwe brug ook voor een ecoduct dat vandaag niet aanwezig is. Hiermee verbinden we groene zones met elkaar”, aldus nog Stefanie Nagels namens het AWV.

 ?? © BFM ?? Aanschuive­n in Ranst.
© BFM Aanschuive­n in Ranst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium