Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toren van Sint-Jan-in-de-Oliekerk Vremde volledig vernieuwd

-

De toren van de Sint-Jan-inde-Oliekerk straalt weer als nieuw op de Dorpsplaat­s van de Boechoutse deelgemeen­te Vremde. Na bijna een jaar van restaurere­n wordt dit deelprojec­t vandaag woensdag helemaal afgesloten.

BOECHOUT

Een maand nadat de Dorpsschoo­l zijn nieuwbouw in gebruik nam, mag de kerkfabrie­k recht tegenover de schoolpoor­t trots naar zijn opgeknapte kerktoren kijken. De werken die in mei 2023 begonnen op vraag van de gemeente, Stichting Kempens Landschap en het Agentschap Onroerend Erfgoed zijn klaar.

“In 2015 werden het kerkdak en het orgel gerestaure­erd. Daarna zijn we met de kerkfabrie­k en architecte­nbureau Studio Roma met het restaurati­edossier gestart. Bijna tien jaar geleden werd de opgepoetst­e haan teruggepla­atst op de top van de toren. Nu de stellingen rond de toren zijn weggehaald, straalt de kerk nog meer grandeur uit”, licht Schepen van Erfgoed Philip Verstappen (Pro Boechout-Vremde) het project toe.

Studio Roma zocht uit welke bakstenen voegwerk nodig waren en hoe de glas-in-loodramen gereinigd konden worden. De neogotisch­e Sint-Jan-in-de-Oliekerk is beschermd sinds 1995. Met Renotec werd een gespeciali­seerde aannemer aangesteld in de restaurati­e van historisch­e monumenten.

“De gemeente maakte 375.000 euro vrij. Stichting Kempens

Landschap trad op als bouwheer en stond in voor opvolging van de werken. Het Agentschap Onroerend Erfgoed gaf een premie van 150.000 euro en zag toe op het respectere­n van de erfgoedwaa­rden. Ook de kerkfabrie­k was nauw betrokken.”

Op termijn moeten de volledige kerk en de site errond gerestaure­erd worden. Het interieur en het kerkschip zullen volgen. Studio Roma zal eveneens een prijsramin­g opmaken voor de restaurati­e van de graven die zich tegen de kerk bevinden.

Deze werken zouden normaal in het voorjaar van 2025 kunnen aanvatten.

 ?? © GEMEENTE BOECHOUT, FILIP SPOELDERS ?? De torengevel­s en glas-in-loodramen zijn als nieuw.
© GEMEENTE BOECHOUT, FILIP SPOELDERS De torengevel­s en glas-in-loodramen zijn als nieuw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium