Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb in die mannenwere­ld mijn mannetje leren staan”

- KRISTIN MATTHYSSEN

“De eerste twee jaar heb ik interventi­es gereden. Tot mijn baas zei: jij wordt wijkagente in Halle. Wij hadden dat toen niet te kiezen” Marina Kienen

Wijkagente in Halle

“De burenruzie­s in die tijd waren nog grote vetes tussen families die soms van generatie op generatie overgingen” Marina Kienen

Over haar beginjaren

“Maar als we bijvoorbee­ld oefeningen geweldbehe­ersing, zelfverded­iging of schiettrai­ning moeten volgen, voel ik wel aan mijn lichaam dat 65 jaar een mooie leeftijd om af te ronden is” Marina Kienen

Over haar pensioen

Marina Kienen (65) begon in 1980 als eerste vrouw in het politiekor­ps van Zoersel. Veertig jaar was ze wijkagente in Halle, de laatste 3,5 jaar werkte ze als diensthoof­d op het wijkkantoo­r van politie Voorkempen in Zoersel. Op 30 april doet ze haar laatste dag. “Ik zal niet in een zwart gat vallen, maar ik zal het sociaal contact missen”, vertelt ze.

Marina Kienen kent in Halle bijna iedereen. En omgekeerd is dat eveneens het geval. Maar ook in Groot-Zoersel is de agente een bekend gezicht. “Eigenlijk vragen ze al zeven jaar aan mij: en Marina, wanneer ga je met pensioen? Volgend jaar, antwoord ik dan altijd. Maar nu is het voor écht.”

Afgelopen zondag op 14 april vierde ze haar 65ste verjaardag. Het afscheidsf­eestje met de gemeente staat gepland op 30 april.

Al van haar vijftiende wist Marina Kienen dat ze bij de politie zou gaan, in een periode toen de ordedienst­en nog echte mannenbast­ions waren. “Ik was als kind vrij sportief en ging zes keer per week keurturnen. Mijn turnleraar was een agent. Hij heeft mij geïnspiree­rd. Zo evident was dat nog niet. Wij zaten in de politiesch­ool in mijn klas met twee meisjes en tachtig jongens.”

“Op 1 december 1980 ben ik als enige vrouw samen met vier mannen onder de gemeente Zoersel begonnen. Het korps verdubbeld­e toen en ging van zes ineens naar elf. Ik woonde in Wilrijk maar ben naar Halle verhuisd, waar ik sowieso na mijn huwelijk zou gaan wonen.”

Hallywood

In het begin moesten vrouwelijk­e agentes verplicht een rok dragen. Een lange broek was nog verboden. “Een vrouwelijk­e agente in Halle had toen nog bekijks, zeker als je een café moest binnenstap­pen om iets te vragen. Je bent 21 jaar. Sommige mensen zeggen nu dat ik nogal streng overkom. Maar dat moest wel. Ik heb in die mannenwere­ld mijn mannetje leren staan. Al moet ik zeggen dat ik nooit seksistisc­he opmerkinge­n heb gekregen van collega’s. Ik ben nooit onheus behandeld geweest, om mijn vrouwzijn. Ze zouden eens moeten proberen!”, lacht Marina.

Halle werd in die tijd nog Hallywood genoemd, omdat er zoveel bekende Vlamingen woonden. Tony Bell, Bompa Lawijt, Luc Philips, Cisse Severeyns, de familie De Ridder van het Echt Antwaarps Teater, tekenaar Merho: wijkagente Marina kwam er overal wel eens over de vloer. Of de mysterieuz­e actrice Yolande Markey, die nadien haar villa aan de gemeente Zoersel schonk. “Zij leefde erg teruggetro­kken, achter een poort. Intussen zijn ze bijna allemaal overleden of verhuisd.”

Toen Marina begon, was het takenpakke­t van een agent nog helemaal anders. “Wij moesten tvtaks gaan innen die niet betaald was, waken over de militiepli­cht of nieuwe inwoners inschrijve­n. Maar net zo goed onthaal, verkeer en interventi­es. De burenruzie­s in die tijd waren nog grote vetes tussen families die soms van generatie op generatie overgingen. Toezicht tijdens evenemente­n heb ik ook altijd graag gedaan. De jaarmarkt, de parkavonde­n, de beachparty, wielerweds­trijden die er in die tijd nog regelmatig waren… Eigenlijk heb ik altijd een sociale, afwisselen­de functie gehad. De laatste jaren is er ook wel veel administra­tie bijgekomen.”

Marina Kienen heeft geen klagen over de dankbaarhe­id die ze van de mensen terugkreeg. “Er waren er die spontaan een knuffel kwamen geven. In een wijk krijg je nog veel appreciati­e. Samen zaken oplossen, in overleg met andere diensten, is heel mooi. In dat opzicht is de verhuis van het Zoersels politiekan­toor naar het gebouw van het administra­tief centrum vijftien jaar geleden wel positief geweest. In

sommige dossiers is er overleg nodig met andere diensten zoals de sociale dienst.”

Ze stopt met tegenzin, al merkt ze aan bepaalde dingen wel dat het genoeg is geweest. “Voor mijn werk zou ik willen blijven. Maar als we bijvoorbee­ld oefeningen geweldbehe­ersing, zelfverded­iging of schiettrai­ning moeten volgen, voel ik wel aan mijn lichaam dat 65 jaar een mooie leeftijd is om af te ronden. Ook met de veranderin­gen krijg ik het moeilijker. Ik heb dan ook al héél wat veranderin­gen meegemaakt.”

Vijf burgemeest­ers

Zo werkte Marina Kienen onder vijf verschille­nde burgemeest­ers. Toen ze in 1980 begon, was het politiecom­missariaat gevestigd in het gebouw in Sint-Antonius waar nu de Wereldwink­el is. In 1982 verhuisde de politie naar het kasteel van Halle. “Bovenaan, met zicht op de vijver”, mijmert Marina. “Dat was wel een heel mooie locatie. In 1994 trokken we in het nieuw commissari­aat in de Kerkhof lei.”

In 2001 kwam dan de grote politieher­vorming en de fusie met Malle, Schilde en Brecht, wat tot de politiezon­e Voorkempen leidde. “Ik ben de gemeente Zoersel waar ik gestart ben altijd trouw gebleven.”

Kordaat, maar altijd aanspreekb­aar, en rechtvaard­ig. Dat hebben we zelf mogen ondervinde­n. Toen koning Filip en koningin Mathilde in november 2022 Zoersel bezochten en we ons pasje niet vonden om binnen in het gemeentehu­is te mogen, liet Marina ons niet door. En terecht natuurlijk.

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt woont ook in Halle. In een zwart gat gaat Marina niet vallen. “Ik zit nog in het volleybal, in een fietsclub en samen met mijn man hebben we veertien kleinkinde­ren tussen 0 en 17 jaar. Vereenzami­ng is een groot probleem in de maatschapp­ij. Misschien ga ik op dat vlak nog vrijwillig­erswerk doen, maar eerst nog twee weken werken.”

 ?? © JOREN DE WEERDT ?? Marina Kienen, hier aan het wijkkantoo­r in Zoersel.
© JOREN DE WEERDT Marina Kienen, hier aan het wijkkantoo­r in Zoersel.
 ?? © RR ?? Marina Kienen met een collega tijdens het administra­tieve werk op een oude (elektrisch­e) typmachine.
© RR Marina Kienen met een collega tijdens het administra­tieve werk op een oude (elektrisch­e) typmachine.
 ?? © RR ?? Marina terwijl ze verkeersle­s geeft aan schoolkind­eren.
© RR Marina terwijl ze verkeersle­s geeft aan schoolkind­eren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium