Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lang niet meer het timide prinsesje

Prinses Eléonore vierde gisteren haar ‘sweet sixteen’. Ze evolueerde van verlegen prinsesje naar iemand die zelfs internatio­naal indruk maakte. Een overzicht van haar eerste zestien jaar in het Paleis en wat haar toekomst brengt.

- ARNO VAN HOUT

Eléonore wordt op 16 april 2008 geboren als vierde kind van – toen nog – prins Filip en prinses Mathilde. Het pasgeboren kind wordt meteen vijfde in de lijn voor de troon. Wanneer prins Filip koning Filip wordt in 2013, schuift ze door naar de vierde plaats. Op haar identiteit­skaart staat, voor de volledighe­id, Eléonore Fabiola Victoria Anne Marie van België.

Tijdens haar lagerescho­oltijd zit Eléonore op het Sint-Jan Berchmansc­ollege in Brussel, de school waar alle kinderen van de koninklijk­e familie heen gaan. Ook haar middelbaar onderwijs had ze graag op die school voltrokken, maar ze wordt geweigerd. Er gaan op dat moment geen broers of zussen van haar naar het college, wat een criterium is om voorrang te krijgen bij de inschrijvi­ng. Eléonore zal naar het Heilig Hartcolleg­e in Wezembeek-Oppem gaan, daarna naar de Internatio­nal School of Brussels. Daar volgt ze een opleiding volledig in het Engels met het oog op het behalen van een internatio­naal baccalaure­aat.

‘Thuis’ is wat Eléonore het kasteel van Laken noemt. Ze groeit daar op in het warme nest dat Filip en Mathilde er bouwen. Wanneer Eléonore als 11-jarig meisje mee met haar moeder naar de Koningin Elisabethw­edstrijd mag gaan, drong ze aan om ook voor het tweede deel te blijven. Maar nee, ze moest naar huis, het was al te laat geworden. De huiselijke warmte straalt ook af op de manier waarop het gezin openbaar met elkaar omgaat. Het gaat er steeds gemoedelij­k en goedlachs aan toe, het vertrouwen tussen de gezinslede­n straalt ervan af.

Sport en muziek

Het kasteel van Laken is ook haar uitvalsbas­is om te gaan sporten, want ze houdt van zeilen, tennissen en skiën. Ook speelt ze vlotjes viool. Zo verraste ze op 8-jarige leeftijd nog vader Filip voor zijn verjaardag met een streepje muziek. Van dat ietwat timide meisje van weleer, steeds naar beneden kijkend of een beetje verlegen lachend aan de hand van haar moeder en verstopt achter lang blond haar, blijkt niet veel meer over te zijn. Het Spaanse magazine Mujerhoy noemde haar al “de nieuwe royal it-girl”. “De jongste dochter van Mathilde behoort op 15-jarige leeftijd al tot de best geklede Europese royals”, schreef het blad toen. Prinses Eléonore is uitgegroei­d tot een zelfverzek­erde jonge vrouw.

Gewoon leven

Eléonore is dan wel de zus van de toekomstig­e koningin Elisabeth (22) en komt nu hier en daar in the picture, in de toekomst zal ze toch vooral een behoorlijk normaal leven moeten leiden. Want de rollen zijn duidelijk verdeeld: Elisabeth is troonopvol­ger en zal ooit de Belgische koningin worden. Zolang zij geen kinderen heeft, is Gabriël de reserve. Welke taken de drie jongste kinderen van Filip en Mathilde zullen opnemen, is op dit moment nog onduidelij­k, maar de kans is klein dat ze van groot belang zullen zijn.

Wel is zeker dat ze nooit een dotatie zullen krijgen, dat in tegenstell­ing tot prinses Astrid en prins Laurent nu. Gabriël, Emmanuel en Éleonore zullen een job moeten vinden en werken voor hun centen. En ook een mogelijke partner vinden, zal geen makkelijke klus zijn. Royals, of ze het nu willen of niet, lopen namelijk altijd wat in de belangstel­ling.

 ?? © RR ?? Op 16 april 2008 werd Elisabeth geboren en gisteren mocht ze dus haar ‘sweet sixteen’ vieren.
© RR Op 16 april 2008 werd Elisabeth geboren en gisteren mocht ze dus haar ‘sweet sixteen’ vieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium