Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waterzuive­ringsbedri­jf Aquafin sleept innovatiep­rijs in de wacht

-

Het waterzuive­ringsbedri­jf Aquafin heeft de AHA-award gekregen voor het meest innovatiev­e bedrijf van de Antwerpse regio.

Dat is een prijs die elk jaar wordt uitgereikt door de Universite­it Antwerpen en de ondernemer­sorganisat­ie Voka Antwerpen-Waasland, met steun van de provincie Antwerpen.

Aquafin uit Aartselaar krijgt de innovatiep­rijs omdat het volgens de jury “de traditione­le activiteit van waterzuive­ring naar een hoger niveau tilt”. Aquafin doet dat bijvoorbee­ld door afvalwater om te zetten in een grondstof en zelfs door het te gebruiken als ‘brandstof’ voor warmtenett­en, waardoor het een grote bijdrage levert aan een milieuvrie­ndelijkere economie. Dat laatste wordt ‘riothermie’ genoemd.

“Er wordt een warmtewiss­elaar in onze riolering geplaatst”, zegt Bram Meersman, innovatiee­xpert van Aquafin in een eerder opgenomen filmpje op het internet. “Die capteert de warmte die automatisc­h in onze rioleringe­n terechtkom­t, bijvoorbee­ld door douches die mensen nemen. De warmtewiss­elaar haalt die warmte eruit en stuurt die naar een warmtepomp, die de warmte zal opwaardere­n, zodat die kan worden gebruikt om bijvoorbee­ld een gebouw mee te verwarmen.” Bedrijven die geïnteress­eerd zijn om die warmte te gebruiken, kunnen zich melden bij Aquafin.

Groene grondstof

De AHA-award voor bedrijven die jonger zijn dan vijf jaar, ging naar D-CRBN. Dat is een spin-off van de Universite­it Antwerpen. Dat wil niet zeggen dat de universite­it eigenlijk zichzelf een prijs heeft gegeven, want in de jury zaten alleen vertegenwo­ordigers van bedrijven, Voka, de Karel de Grote Hogeschool en de haven van Antwerpen-Brugge.

D-CRBN breekt CO2 af tot koolstofmo­noxide die als groene grondstof kan dienen voor de chemie en de petrochemi­e in de Antwerpse haven. Het bedrijf is klaar om zijn prille techniek op te schalen tot 10.000 ton CO2 per jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium