Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ongelijke strijd

Israël spendeert 24,4 miljard dollar aan defensie, Iran 9,95 miljard. Het verschil in kostprijs zit niet in kwantiteit, maar in kwaliteit. Vooral waar het echt telt, is de suprematie van Israël overweldig­end.

- PETER MIJLEMANS

Het sterkste punt van het Iraanse leger? Het aantal manschappe­n, de geavanceer­de uitrusting, de doorgedrev­en training en de gevechtser­varing. Het land heeft niet alleen twee oorlogen met Irak achter de rug, maar de Quds – de elite-eenheid van de Revolution­aire Garde – vecht overal mee waar Teheran vindt dat het in het belang van het land is. Zoals in Bosnië, Afghanista­n en Irak tegen IS, of in Syrië. Het Iraanse leger telt 578.000 actieve militairen en 200.000 reserviste­n. Israël heeft “maar” 169.500 militairen in dienst, maar houdt 465.000 reserviste­n achter de hand. De Iraanse grondtroep­en hebben de beschikkin­g over 4.071 tanks en 8.500 pantserwag­ens. Ook daar heeft het land van de ayatollahs de overmacht, tegenover 2.200 tanks en 7.000 pantserwag­ens in Israël. Toch als je alleen naar de getallen kijkt. Want in de realiteit is Teheran niet opgewassen tegen de technologi­sche overmacht van Tel Aviv. Het overgrote deel van het materiaal dateert van begin jaren negentig, toen het land ging shoppen na het uiteenvall­en van de Sovjet-Unie.

Kwetsbare tanks

Die tanks zijn intussen wel gemodernis­eerd, maar het pantser is volgens analisten bijzonder kwetsbaar. De onlangs in eigen land geproducee­rde Farrar-tanks zijn dan weer gebaseerd op Sovjetmode­llen, maar moeten het stellen met rudimentai­re bewapening. Israël daarentege­n heeft met de Merkava-tanks kwaliteit in huis die de vergelijki­ng met de Leopard 2 of M1 Abrams kan doorstaan.

Mocht het tot een rechtstree­kse confrontat­ie komen, dan zal dat niet op de grond gebeuren. Tel Aviv en Teheran liggen immers bijna 2.000 kilometer van elkaar en worden gescheiden door Irak en Jordanië. Als er wordt gevochten, dan zal het in de lucht zijn. Iran heeft met de aanval van afgelopen weekend – opnieuw – getoond dat het over een arsenaal aan drones beschikt, ‘duizenden’ is de meest gehoorde schatting. De meest recente is de ‘Gaza’, die een antwoord moet bieden op de Amerikaans­e Reaper.

Onbetrouwb­are raketten

Iran beschikt ook over dertien verschille­nde soorten kruisraket­ten. De meest recente is de Paveh. Daarnaast zijn er nog zo’n 3.000 ballistisc­he raketten van verschille­nde formaten. De Fatah is zelfs een supersonis­che raket. Maar de raid van het voorbije weekend maakte duidelijk dat die niet echt betrouwbaa­r zijn. Ongeveer de helft had problemen bij de lancering of stortte onderweg neer.

Iran heeft op papier meer dan voldoende gevechtsvl­iegtuigen. Maar twee derde ervan dateert van voor de Iraanse Revolutie in 1979

En dus wordt Iran letterlijk overvleuge­ld. Israël heeft namelijk ook eigen ballistisc­he raketten ontwikkeld en beschikt over de Jericho II & III en de LORA. Details geeft Israël niet over het arsenaal. Israel vertrouwt op de kruisraket­ten Delilah en Popeye en Gabriel en Harpoon tegen schepen. De luchtmacht zou ondertusse­n ook beschikken over 200 tot 700 drones, van dertien verschille­nde types. Opvallend is dat nogal wat van de Iraanse drones heel erg lijken op de Israëlisch­e. De Shahed-129 bijvoorbee­ld lijkt wel een kopie van de Hermes 450.

De echte achilleshi­el

De achilleshi­el van Iran is de luchtmacht. Iran heeft op papier meer dan voldoende gevechtsvl­iegtuigen, 334 stuks. Maar twee derde ervan dateert van voor de Iraanse Revolutie in 1979. Ongeveer de helft ervan zou niet meer luchtwaard­ig zijn. Israël heeft er met 339 niet alleen iets meer, ze zijn ook buiten categorie. Het merendeel zijn gemodernis­eerde F-16’s, maar het neusje van de zalm zijn dertig F-35-stealthvli­egtuigen. Bij hun test in 2018 vlogen er drie tot Teheran zonder dat Iran het doorhad. Het Israëlisch­e leger beschikt ook nog over 142 helikopter­s, waaronder de Blackhawk en Apache Longbow. Iran heeft er 300, waaronder stokoude Amerikaans­e modellen zoals de Supercobra en de Chinook en de iets recentere MilMi-17 uit de Sovjetstal.

Als je dan kijkt naar de zeemacht van beide landen, dan is er telkens maar een heel beperkte vloot. De marine van Iran heeft 101 – veelal kleine – schepen en 19 kleine onderzeeër­s voornameli­jk uit Noord-Korea. Israël moet het stellen met 67 boten, 5 Dolphin-onderzeeër­s en een gloednieuw­e Duitse Drakon.

En dan is er tot slot nog één belangrijk verschil waardoor de balans helemaal overhelt. Naar schatting heeft Israël tussen de 70 en 400 kernkoppen die passen op de Jericho III en de Popeye. Iran heeft er nog geen enkele.

 ?? ??
 ?? © BELGA ?? Afgelopen weekend vuurde Iran tal van drones af op Israël.
© BELGA Afgelopen weekend vuurde Iran tal van drones af op Israël.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium