Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elektrisch­e auto van 10.000 euro? Wel in China, (nog) niet bij ons

- DIRK HENDRIKX

Een normale elektrisch­e auto voor maar 10.000 euro of minder? Geen miniformaa­t of iets plastieker­igs, maar een échte auto? In China vliegen ze de toonzalen uit, zo meldt de lokale correspond­ente van de Volkskrant in Peking. Komen die dan op termijn ook onze kant uit? “Voorlopig nog niet en als het zover is, kosten ze toch gauw het dubbele”, zegt expert Tony Verhelle.

“Er moeten aanpassing­en aan gebeuren, dingen die hier verplicht zijn en in China niet”, zegt Tony Verhelle, voormalig hoofdredac­teur van AutoGids. “Ze willen er ook wat meer aan verdienen op onze markt. En het transport moet je er ook bijrekenen. Zeker in crisistijd­en zoals nu met de oorlog in Israël, waardoor vervoer via het Midden-Oosten riskanter wordt.”

De goedkopere Chinese modellen die vandaag al bij ons op de markt zijn, kosten rond de 25.000 euro. “De Europese merken staan klaar om met auto’s in dezelfde prijsklass­e uit te pakken”, aldus Verhelle. “De elektrisch­e Renault 5 zal onder de 25.000 euro blijven. De Citroen C4 zou 23.000 euro kosten, de elektrisch­e Fiat Panda ook zoiets. En er is natuurlijk al de elektrisch­e Dacia Spring. Met aftrek van de premie van 5.000 euro kost die maar 13.000 euro, anders 18.000 euro.”

De goedkoopst­e Chinese BYD, de Dolphin, die bij ons te koop is, kost rond de 25.000 euro. “Ik heb ermee gereden, dat is een degelijke auto”, zegt Verhelle. “De Seal heb je ook nog, de concurrent van de Tesla Model 3, die aanvankeli­jk 10.000 euro goedkoper was, maar dat was voor de prijzenoor­log.” Tesla gaat dus 14.000 banen schrappen omdat de verkoop slabakt, wat een veeg teken heet te zijn voor de hele elektrisch­e automarkt.

Gunstmaatr­egelen

In China is er in de voorbije jaren een opbod geweest van telkens weer nieuwe fabrikante­n van elektrisch­e auto’s, gestuwd door subsidies en gunstmaatr­egelen van de Chinese overheid. De verkoop steeg van 1,2 miljoen wagens in 2017 naar 8,9 miljoen vorig jaar, schrijft de Volkskrant, en meer dan honderd startups begonnen een eigen elektrisch merk. Maar toen de verkoop vorig jaar begon te sputteren, door aflopende subsidies en een terugval in de economie, leidde dat tot overcapaci­teit, moordende concurrent­ie en faillissem­enten, minstens al vijftien. Door prijsdalin­gen zijn auto’s als de BYD Destroyer 05 nu al voor 10.000 euro te krijgen.

De Chinese autofabrik­anten begonnen daarom ook meer naar de export te kijken. Europa is beducht voor die concurrent­ie en zou maatregele­n willen nemen, zoals importheff­ingen, maar de Duitsers zijn daar afkerig van. Deze week is de Duitse bondskanse­lier Olaf Scholz op bezoek in China. Niet toevallig heeft hij topmensen van Mercedes en BMW bij zich. Die zijn tegen importheff­ingen uit schrik dat China dan tegenmaatr­egelen zou nemen

en voor de Duitse luxemerken is China nog altijd een zeer interessan­te markt.

“De invasie van Chinese auto’s komt er”, zegt Tony Verhelle. “Maar dat hoeft geen drama te zijn. We hadden eerder de invasie uit Japan, in de jaren tachtig, later uit Zuid-Korea, en nu gaat China een deel van de markt inpikken. Ik maak me meer zorgen over de batterijma­rkt, die voor 90 procent in handen is van de Chinezen. Goed nieuws is wel dat de nieuwste ontwikkeli­ngen op die batterijma­rkt, zoals de solidstate­batterij (waarvan de elektrolyt niet uit vloeistof, maar uit een vaste stof bestaat, red.), die niet meer de schaarse grondstoff­en nikkel en kobalt nodig heeft, op koers zitten. Ik verwacht dat die over een paar jaar op de markt komt.”

“In de jaren tachtig had je Japan, nadien Zuid-Korea, en nu gaat China een deel van de automarkt inpikken. Dat is geen drama”

Tony Verhelle

Autokenner

 ?? © REUTERS ?? De Chinezen stellen hun elektrisch­e wagens tentoon in shoppingce­ntra.
© REUTERS De Chinezen stellen hun elektrisch­e wagens tentoon in shoppingce­ntra.
 ?? © GGM ??
© GGM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium