Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeenten onderteken­en Routeplan 2030

- SACHA VAN WIELE

Na er zeven jaar aan te hebben gewerkt, onderteken­en de lokale besturen en mobiliteit­spartners binnen de Vervoerreg­io Antwerpen officieel het Routeplan 2030. Dit mobiliteit­splan moet er voor zorgen dat vijftig procent van de verplaatsi­ngen over zes jaar duurzaam zijn.

“We vernieuwen onze geloftes.” Zo omschrijft Koen Kennis (N-VA), Antwerps mobiliteit­sschepen en voorzitter van de Vervoerreg­io, de onderteken­ing van het Routeplan. Vertegenwo­ordigers van 32 gemeentebe­sturen en de openbaar vervoeraan­bieders plaatsten hun handtekeni­ng onder dit mobiliteit­splan. Hierin staan plannen en investerin­gen voor de fiets, de deelmobili­teit en het openbaar vervoer. Er is ook een luik naar sensibilis­ering om de bewoners uit de regio te overtuigen van de wagen eens thuis te laten.

“Het Routeplan werd in 2017 voor het eerst vernoemd in Gazet van Antwerpen”, zegt Kennis. “Dat is zeven jaar geleden. Sommigen stellen zich de vraag waarom het allemaal zo lang moet duren? Ik deel die vraag ook. Toch is er al heel wat gerealisee­rd rond infrastruc­tuur, planning en sensibilis­ering. In de stad Antwerpen nemen al meer mensen de fiets dan de wagen in hun woon-werkverpla­atsing.”

Op de onderteken­ing wordt gewezen op wat al gerealisee­rd is, zoals investerin­gen in fietsinfra­structuur, de park-and-rides, de verhoging van de frequentie van de Waterbus en het voorstadsn­et door de NMBS.

Het klinkt allemaal zeer optimistis­ch. Is dat wel terecht?

“We zijn goed bezig, maar 2030 is niet lang meer en we zijn er zeker nog niet”, zegt Kennis. “Het openbaar vervoer blijft een zorgenkind. Toch merk ik bij De Lijn en de NMBS het engagement om er mee te werken aan de realisatie van het Routeplan. Dat we nog voor moeilijke momenten staan, ga ik niet ontkennen.”

Donkey Republic

Ook Kapellen is lid van de Vervoerreg­io en schepen van Mobiliteit Koen Helsen (Open VLD) ziet de voordelen voor zijn gemeente. “Er is natuurlijk­e de uitwisseli­ng van ervaringen met andere gemeenten”, zegt Helsen. “Het belangrijk­ste voor ons was de komst van Donkey Republic, de elektrisch­e deelfietse­n. Dit hadden we nooit als gemeente kunnen realiseren. Binnen de samenwerki­ng van de Vervoerreg­io was dat wel haalbaar.”

De onderteken­ing vond plaats in het kantorenco­mplex Post X naast het station van Berchem, maar toch gaven een aantal deelnemers eerlijk toe dat ze alsnog met de wagen waren gekomen. “Het regende”, was voor sommigen het excuus.

 ?? © JORIS HERREGODS ?? Antwerps schepen en voorzitter van de Vervoerreg­io Antwerpen onderteken­de mee het Routeplan 2030.
© JORIS HERREGODS Antwerps schepen en voorzitter van de Vervoerreg­io Antwerpen onderteken­de mee het Routeplan 2030.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium