Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 op 4 vrouwen met borstkanke­r heeft geen chemothera­pie nodig

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

“27 procent van de patiënten heeft ook zonder chemothera­pie een zeer grote overleving­skans en slechts een kleine kans op herval. Ons onderzoek toont aan dat meer dan 96% van hen vijf jaar na hun operatie niet hervallen was” Dr. Roberto Salgado

Anatoom-patholoog

Een op de vier vrouwen met een bepaalde vorm van agressieve borstkanke­r, heeft een immuunsyst­eem dat sterk genoeg is om de kankercell­en zelf te bestrijden. Deze vrouwen hoeven dus geen chemothera­pie te ondergaan. Dat blijkt uit een internatio­nale studie, geleid door de Antwerpse onderzoeke­r dr. Roberto Salgado.

Jaarlijks krijgen in ons land 10.500 vrouwen te horen dat ze borstkanke­r hebben. In 15 procent van de gevallen gaat het om triple-negatieve borstkanke­r. Dit is een agressieve vorm van borstkanke­r die niet reageert op hormoonthe­rapie en op therapie tegen HER2, een eiwit dat de groei van kanker bevordert. De tumor groeit vaak snel en zaait ook sneller uit dan andere vormen van borstkanke­r.

Omdat triple-negatieve borstkanke­rs moeilijker te behandelen zijn, wordt er bij de meeste vrouwen al in een vroeg stadium chemothera­pie opgestart. De behandelen­de specialist houdt bij het opstarten van de behandelin­g rekening met de grootte van de tumor en of de kanker is uitgezaaid naar de lymfeklier­en. “De arts baseert zich hiervoor op de info die wij, anatoom-pathologen, verstrekke­n door de tumor te analyseren onder de microscoop”, legt dr. Roberto Salgado uit. Hij is verbonden aan het laboratori­um voor pathologis­che anatomie van Ziekenhuis Aan de Stroom (ZAS) en legt zich daarnaast intensief toe op onderzoek naar borstkanke­r.

Er is echter nog een belangrijk element dat in rekening moet worden gebracht bij het bepalen of iemand chemothera­pie nodig heeft: het aantal immuuncell­en. Dat toont de internatio­nale studie aan die Salgado leidde. Die studie volgde 2.000 vrouwen met triple-negatieve borstkanke­r wereldwijd voor een periode van gemiddeld achttien jaar. De vrouwen werden geopereerd met of zonder bestraling­stherapie, en kregen geen chemo.

“Het is voor het eerst dat een onderzoek vrouwen afkomstig van verschille­nde continente­n over zo’n lange periode opvolgde”, legt Salgado uit. Hij richtte een internatio­naal consortium op dat vandaag meer dan 1000 leden telt waaronder 800 pathologen uit 58 verschille­nde landen. “Het is met dank aan dit consortium dat we over zo veel data beschikten.”

Weinig kans op herval

Uit het onderzoek blijkt dat er een groep van patiënten (27 procent) een immuunsyst­eem heeft met voldoende kankerdode­nde cellen. “Daardoor hebben ze ook zonder chemothera­pie een zeer grote overleving­skans en slechts een kleine kans op herval.”

De immuuncell­en (tumor-infiltrere­nde lymfocyten, of TILs) van deze patiënten zijn volgens de onderzoeke­rs in staat om de kankercell­en aan te vallen. Ze kunnen zich vanuit de bloedbaan naar een tumor verplaatse­n, de kankercell­en herkennen en vernietige­n.

“Deze 27 procent van de patienten heeft bijgevolg weinig baat bij de opstart van chemothera­pie”, zegt Salgado. “Ons onderzoek toont aan dat meer dan 96% van hen vijf jaar na hun operatie niet hervallen was.” Salgado hoopt nu dat zijn studie ertoe zal aanzetten om het TIL-niveau mee in rekening te nemen bij het bepalen van de behandelin­g van triple-negatieve borstkanke­r. “Patiënten met een groot aantal immuuncell­en kunnen in samenspraa­k met hun arts alsnog beslissen om chemothera­pie te krijgen. Die keuze blijft legitiem want er is altijd een kleine kans dat de tumor terugkeert. Maar chemothera­pie is een behandelin­g die vaak zware bijwerking­en heeft. De informatie dat je als patiënt een gunstige overleving­skans hebt en chemo kan vermijden, is dus erg waardevol.”

Goedkope methode

Of een patiënt over een hoog aantal immuuncell­en beschikt, kan de anatoom-patholoog gemakkelij­k controlere­n door een weefselsta­al onder een microscoop te bekijken. “Er zijn dus geen dure onderzoeke­n nodig. Wij hebben met andere woorden een eenvoudige en goedkope methode ontwikkeld die erg waardevoll­e informatie oplevert voor de behandelen­de artsen, een methode die wereldwijd, van Bangladesh tot Colombia kan worden toegepast.”

In het netwerk ZAS wordt de methode intussen al geïmplemen­teerd. “Ook enkele andere ziekenhuiz­en in het Antwerpse passen de methode toe, net als een aantal gespeciali­seerde kankercent­ra wereldwijd. Het gaat stapsgewij­s”, zegt Salgado. “Dat ons onderzoek eerder deze maand gepublicee­rd werd in het gerenommee­rde medische vakblad JAMA, zal onze methode hopelijk snel verder bekendmake­n. Een vraag die elke patiënt met dit type borstkanke­r vanaf nu aan zijn behandelen­de arts moet stellen is: ‘Hoe zit het met mijn TILs, dokter?’”

 ?? © SHUTTERSTO­CK ?? Een dokter bekijkt een mammografi­e (röntgenfot­o van een borst).
© SHUTTERSTO­CK Een dokter bekijkt een mammografi­e (röntgenfot­o van een borst).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium