Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gedragsbio­loog over vondst Markus, die al jaar overleden was: “Sociaal contact is even belangrijk als zuurstof”

- SYLVIA MARIëN

Of Markus V., de man die pas een jaar na zijn overlijden bij zijn thuis in Antwerpen is gevonden, zich werkelijk eenzaam voelde in zijn alleen zijn, is niet geweten. Alleszins is het ook voor ouderen belangrijk om familie- en vriendscha­psbanden te behouden. “Sociaal contact is even belangrijk als zuurstof”, beaamt gedragsbio­loog Mark Nelissen.

Wie eenzaam is, heeft het gevoel te weinig sociale contacten te hebben. Of heeft het gevoel dat de relaties die hij of zij heeft, niet diepgaand genoeg zijn. Heel veel vragen over eenzaamhei­d en wat ertegen te doen, zijn nog open. Maar dat het onze gezondheid negatief beïnvloedt, is wel duidelijk. Studies tonen aan dat eenzaamhei­d de werking van ons immuunsyst­eem aantast. Mensen die eenzaam zijn, hebben zelfs meer kans om vroegtijdi­g te sterven, en dat zou vergelijkb­aar zijn met het overlijden­srisico van mensen met obesitas.

Gedragsbio­loog Mark Nelissen had in zijn boeken al vaker aandacht voor eenzaamhei­d. “Sociaal contact is net zo belangrijk voor de mens als zuurstof”, zegt Nelissen. “Eenzaamhei­d is nefast voor een goede gezondheid. Helaas zitten we daar met een paradox: mensen die ouder worden – al zijn er altijd uitzonderi­ngen – gaan hun contacten, onbewust, afbouwen. Terwijl juist zij er baat bij hebben om de kans op gezond ouder worden te vergroten.”

Verbannen

Is er dan geen verschil tussen graag alleen zijn en zich eenzaam voelen? “Graag alleen zijn is een persoonlij­kheidskenm­erk, en hoeft ook geen probleem te zijn. Het is het eenzame gevoel dat nefast is. Dat is wat de mens ook ervaarde die 10.000 jaar geleden uit zijn gemeenscha­p verbannen werd. Iemand die in een zorginstel­ling woont, is niet alleen, maar kan zich ook heel eenzaam voelen bij gebrek aan contact met zijn of haar groep. De kinderen of kleinkinde­ren die zich nauwelijks nog laten zien, bijvoorbee­ld.”

Is het risico op eenzaamhei­d groter in een stad dan in een dorp? “Je zou dat in het algemeen kunnen stellen, omdat in een kleinere gemeenscha­p mensen elkaar meer kennen. Anderzijds zijn er in die zin ook dorpjes in de stad, zoals bij mij op het Eilandje.”

Risico’s

Eenzaamhei­d kan vele oorzaken hebben: een scheiding of verlies, een slechte relatie, slachtoffe­r zijn van pestgedrag, geldproble­men hebben. Ook mantelzorg­ers die lange tijd aan huis gebonden zijn door de zorg voor een naaste, hebben meer risico op eenzaamhei­d. Op pensioen gaan, werklooshe­id, of een verhuizing kunnen voor sommigen ook een eenzaamhei­dsrisico zijn. Bij lager opgeleiden wordt meer eenzaamhei­d gezien, en bij mensen met een migratieac­htergrond. Gezondheid­sklachten zijn ook een veelvoorko­mende oorzaak van eenzaamhei­d. Denk ook aan depressies, een beperking, of dementie.

Om eenzaamhei­d tegen te gaan, wordt tegenwoord­ig veel ingezet op buurtnetwe­rken. Toch is niet echt scherpgest­eld welk soort interventi­es werken. Het is eerder een hypothese dat een ‘zorgzame’ buurt voor minder eenzaamhei­d zorgt. Eenzaamhei­d is heel complex en heel individuee­l, zeggen experts. Wel nog een raad van Mark Nelissen: “Blijf oudere familieled­en en vrienden betrekken in sociale gelegenhed­en. Ze voelen het zelf misschien niet zo aan, maar ze kunnen daar alleen maar baat bij hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium