Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Achttiende-eeuws Antwerps kookboek gaat onder de hamer

Wie wil weten wat rijke Antwerpena­ars een dikke 230 jaar geleden aten, kan volgende week in Brussel bieden op het zelfgeschr­even kookboek van de huishoudst­er van een welgesteld­e Antwerpse familie op de Lombardenv­est.

- PATRICK VINCENT

Hebt u al ooit ‘kieken met oesters gestoofd’ gegeten? Of taart van mergpijp? In de achttiende eeuw waren het blijkbaar geen ongewone gerechten in onze stad. Toch niet in de betere kringen.

Dat weten we dankzij het Koock Boeck uit 1788 van ene Joanna Kortenbos. Zij was huisbewaar­ster bij een kleermaker op de Lombardenv­est in Antwerpen en hield aan het eind van die eeuw – de Oostenrijk­ers waren hier nog de baas – de recepten bij die ze dagelijks voor het welgesteld­e gezin kookte.

Nalatensch­ap

“Het schrift is een van het negentigta­l gastronomi­sche werken die we volgende vrijdag in Brussel veilen zegt Henri Godts van het veilinghui­s Arenberg. “Ze komen uit de nalatensch­ap van een restaurate­ur-verzamelaa­r.”

Volgens Godts zijn dergelijke geschrifte­n zeldzaam. “Omdat we precies kunnen zeggen wie ze schreef, waar en in welke context. Dat maakt het uniek.”

De opbrengst van het Koock Boek wordt vóór de veiling geschat op 300 à 400 euro. “We zijn benieuwd naar de belangstel­ling”, zegt de veilingmee­ster. “Misschien van mensen met een link naar gastronomi­e of geschieden­is in Antwerpen.” Kortenbos schreef er ook bij waar ze haar ingrediënt­en haalde: bij visverkope­r Posseel aan de Burcht bijvoorbee­ld, boterboer Janssens in Merksem of toenmalige beenhouwer­s Gobbaers en Goossens.

’t Fornuis

Het veilinghui­s gaf chef Johan Segers van restaurant ’t Fornuis, gelegen op een boogscheut van de Lombardenv­est, al inzage in

De opbrengst van het kookboek wordt geschat op 300 à 400 euro.

de geschrifte­n. “Alles wat gegeten kon worden aan een vis, varken of een koe, werd ook opgegeten”, zegt de sterrenche­f. “Niets ging verloren. Dat is iets wat we

vandaag verleerd zijn en wat we eigenlijk dringend terug moeten beseffen: heb respect voor elk dier dat gestorven is om ons te voeden.”

 ?? © RR ??
© RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium