Gazet van Antwerpen Stad en Rand

MR heeft nog twee troeven achter de hand

MR staat buitenspel in de Franse Gemeenscha­psregering. Het werk van PS en Ecolo, die ook na de verkiezing­en van 9 juni de liberalen in de oppositie willen duwen. Maar zover is het nog niet: MR houdt namelijk twee troeven achter de hand.

- HANNES HEYNDERICK­X

De val van de Franse Gemeenscha­psregering doet de kiescampag­ne in Franstalig België helemaal losbarsten. Met een wisselmeer­derheid jaagden PS en Ecolo een decreet over het hoger onderwijs door het parlement, samen met oppositiep­artij PTB. Coalitiepa­rtner MR bleef langs de zijlijn staan. “De MR had duizenden studenten in duisternis gestort, de socialiste­n deden het licht weer aan”, duwde PS-voorzitter Paul Magnette bij RTL het mes dieper in de wonde. Het zet de toon voor de campagne én voor de regeringso­nderhandel­ingen.

Bij de MR voelen ze wat de linkse partijen aan het doen zijn. Ze kwamen zonder scrupules terug op een eerder gemaakte besparing in het hoger onderwijs. Regeringsl­eider Pierre-Yves Jeholet en de bevoegde minister Françoise Bertieaux, allebei MR, stonden voor schut. MR isoleren en zo breed mogelijk links rekruteren is het devies.

Regering zonder MR

Waar de linkse partijen PS en Ecolo op aansturen, is een regering zónder de MR. Iets wat PSvoorzitt­er Paul Magnette ook al verschille­nde keren gezegd heeft. Een alternatie­f wordt almaar plausibele­r. De voormalige christende­mocraten van Les Engagés

schieten omhoog in de peilingen met een stijging van 17 procent. De coalitie PS-Ecolo-Les Engagés zou ongetwijfe­ld een meerderhei­d hebben.

Voor de MR biedt dat wel opportunit­eiten in de campagne. De pamf letten met “In Wallonië heb je 50 tinten links. En ons.” worden weer aangerukt. De partij wil laten uitschijne­n dat zij het enige alternatie­f is voor de andere, linksere partijen. Al leidt het ook wel tot zenuwachti­gheid. De schrik zit erin dat PS, Ecolo en Les Engagés zowel Waals als federaal samen gaan regeren. Nergens meebesture­n zou voor de MR een aderlating zijn. Veel meer dan voor zusterpart­ij Open VLD, waar zelfs toppers heil zien in een oppositiek­uur.

Door het dreigend isolement trekt de MR zich op aan de troeven die de partij wel nog in handen heeft. “De contacten tussen ons en Les Engagés zijn óók heel goed”, zegt een MR-bron. “Zij zijn niet vastgeklik­t aan de PS zoals

Ecolo dat wel is. En ook met CD&V-voorzitter Sammy Mahdi gaat het goed. Hij onderhoudt zijn bromance met Georges-Louis Bouchez.” De blauw-oranje-as is inderdaad terug van nooit weggeweest. “Als de PS en N-VA een as vormen, dan vormen wij graag een as met Les Engagés en de MR”, klinkt het bij CD&V.

Brussel

Maar dé stok achter de deur is een regio waar de MR de wind in de zeilen heeft: Brussel. De Brusselse regering moet een meerderhei­d hebben onder de Nederlands­talige en de Franstalig­e partijen. De laatste peilingen plaatsen de MR op één langs Franstalig­e kant en de PTB op twee. “Wellicht is de MR dus incontourn­able in Brussel”, klinkt het binnen de partij. “En dan kan je ons niet zomaar opzij schuiven op andere niveaus.”

Een Franse Gemeenscha­psregering vormen met een andere samenstell­ing dan de Brusselse is inderdaad sciencefic­tion. Zeker gezien het hoge aantal Franstalig­en in Brussel. De kans dat de MR via Brussel en de christende­mocraten opnieuw mee aan tafel komt, is dan ook vrij groot. “Het isolement komt hen dus vooral goed uit in de campagne”, zegt een partijvoor­zitter. “Magnette en Bouchez zetten zich graag af tegenover elkaar en slagen daar wonderwel in.”

Nergens meebesture­n zou voor de Franstalig­e liberalen van MR een aderlating zijn. Veel meer dan voor haar zusterpart­ij Open VLD.

 ?? © BELGA/BELPRESS ?? MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.
© BELGA/BELPRESS MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium