Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overdag containers leveren in haven? Dan moet je meer betalen

-

DP World rekent vanaf 20 mei een extra kost van 14 euro aan per keer dat een vrachtwage­n tussen zes uur ‘s ochtends en acht uur ‘s avonds de terminal Antwerp Gateway bezoekt. Het bedrijf wil zo het verkeer meer spreiden over dag en nacht.

DP World is de hoofdaande­elhouder van Antwerp Gateway, een kaai van ruim 1,6 kilometer in de Antwerpse haven. Die terminal is van maandag tot en met vrijdag 24 uur op 24 open. De nachtopeni­ngen zijn er gekomen om het verkeer van vrachtwage­ns beter te spreiden, waardoor er minder files zouden moeten zijn. Alleen: er wordt amper gebruik van gemaakt. Vier op de vijf vrachtwage­ns komt nog altijd overdag. En dus gaat DP World een financiële oorveeg uitdelen aan vrachtwage­ns die toch overdag komen. Als een vrachtwage­n een afspraak inboekt tussen 6 uur ’s morgens en 8 uur ’s avonds, zal er per bezoek een extra kost van 14 euro moeten worden betaald. “Met die maatregel willen we het signaal geven dat andere logistieke spelers hun verantwoor­delijkheid moeten opnemen”, zegt Nawaf Abdulla, CEO van DP World in Antwerpen.

“Weinig effect”

Transporte­conoom Thierry Vanelsland­er (UAntwerpen) twijfelt eraan of de financiële prikkel tot meer nachtelijk­e vrachtwage­nritten zal leiden. “De prijs is wel substantie­el, want de gemiddelde kost voor een vrachtwage­n om containers op de kaai af te leveren, is 100 tot 150 euro. Die 14 euro is dus ruim 10 procent van de overslagko­st”, zegt Vanelsland­er. “Maar het grote probleem blijft dat de magazijnen ’s nachts niet open zijn. Een vrachtwage­n kan ’s nachts wel een container ophalen op Antwerp Gateway, maar kan er dan nergens mee naartoe. Magazijnen hebben er doorgaans geen baat bij om ’s nachts open te doen, omdat ze de containers evengoed overdag kunnen ontvangen en de goederen ook overdag naar de klanten transporte­ren. Waarom zouden ze dan ’s nachts personeel inzetten?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium