Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze reactor vangt per uur 30 kilo CO2 uit lucht”

- CHRISTOF WILLOCX

“Wij hebben een technologi­e gevonden waarbij je energie niet uit warmte, maar wel uit groene elektricit­eit kunt halen” Tom Breugelman­s

Professor in de ingenieurs­wetenschap­pen

De Antwerpse professor Tom Breugelman­s (42) heeft de jaarlijkse innovatiep­rijs AHA

gewonnen in de categorie ‘onderzoeke­rs’. Hij staat mee aan de wieg van een reactor die tegen volgend jaar in de Antwerpse haven zal worden gebouwd, waarmee CO2 uiteindeli­jk zal worden verwerkt tot polyester, die in T-shirts van bijvoorbee­ld kledingket­en H&M zal terechtkom­en.

De Universite­it Antwerpen en de ondernemer­sorganisat­ie Voka Antwerpen-Waasland organisere­n elk jaar, met steun van de provincie Antwerpen, de uitreiking van de zogenaamde AHAawards. Bedrijven en onderzoeke­rs worden daarmee beloond voor baanbreken­d onderzoek dat een bijdrage levert aan een milieuvrie­ndelijkere maatschapp­ij.

Een van de grote winnaars is dit jaar Tom Breugelman­s, een professor in de ingenieurs­wetenschap­pen. Hij is ook decaan van de faculteit Toegepaste Ingenieurs­wetenschap­pen aan de Universite­it Antwerpen. Tom Breugelman­s heeft de innovatiep­rijs gekregen voor zijn onderzoek naar de elektrific­atie van de chemie, waardoor hij aan de bron ligt van de verdere vergroenin­g van die sector in de toekomst.

“Een chemisch bedrijf heeft altijd energie nodig om producten te maken”, zegt Tom Breugelman­s. “Vandaag komt die energie vooral uit warmte die wordt opgewekt door de verbrandin­g van fossiele bronnen. Wij hebben een technologi­e gevonden waarbij je energie niet uit warmte, maar wel uit groene elektricit­eit kunt halen. Om het in technische termen te zeggen: we hebben met ons onderzoek aangetoond dat je bindingen tussen atomen of moleculen kan breken door er elektronen op af te sturen vanuit een elektrisch­e drager, in plaats van de bindingen te gaan breken door er warmte op los te laten.”

Milieudoel­stellingen

De chemiesect­or zal in de komende jaren dit soort onderzoeke­n moeten gebruiken om de uitstoot van CO2 fors te beperken en de milieudoel­stellingen te halen.

Tom Breugelman­s helpt daar met het bedrijf Oxylum, dat ontstaan is uit de Universite­it Antwerpen en waar hij wetenschap­pelijk adviseur is, ook actief aan mee. “We gaan samen met een Italiaans ingenieurs­bureau een reactor bouwen in de Antwerpse haven, waar we CO2 in stoppen die aan het einde van de keten uiteindeli­jk een T-shirt zal worden”, zegt Breugelman­s. “De reactor moet over twaalf maanden klaar zijn, en zal op de site van BlueApp komen, een incubator voor duurzame chemie die zich op het bedrijvent­errein BlueGate in Petroleum Zuid bevindt.”

“Die reactor moet uiteindeli­jk dertig kilogram CO2 per uur uit de lucht vangen”, zegt Tom Breugelman­s. “Wij gaan eerst de CO2 omzetten in CO. Dat is koolstofmo­noxide. Het Franse bedrijf Fairbrics gaat op dezelfde site die CO verwerken tot monoethyle­englycol, een bouwsteen voor polyester.”

Fairbrics heeft al akkoorden gesloten met de modeketen H&M, het schoenen- en textielbed­rijf Aigle en ON, het schoenenme­rk van gewezen toptenniss­er Roger Federer, die de polyester die in Antwerpen wordt gemaakt, zullen kopen.

Reactor van 830.000 euro

De reactor die tegen volgend jaar in Antwerpen zal worden gebouwd, kost 830.000 euro en wordt gefinancie­rd door Europa. In een verdere toekomst wil Fairbrics de productie van polyester die uit opgevangen CO2 is ontstaan, opschalen in het NextGendis­trict, dus op de vroegere site van autobouwer Opel in de Antwerpse haven.

In de beginfase gaan Oxylum en Fairbrics vertrekken vanuit CO2 die is aangekocht in gasf lessen. “Maar op langere termijn willen we die CO2 rechtstree­ks van de Antwerpse chemiebedr­ijven halen, zodat we de CO2 die ze uitstoten, kunnen omzetten in CO en zo uiteindeli­jk dus tot textiel”, zegt Tom Breugelman­s. “De CO2 die een chemiebedr­ijf uitstoot, wordt dan een grondstof voor T-shirts, waardoor we een circulaire economie creëren.” Het omzetten van CO2 in T-shirts en andere kleding is dus iets voor volgend jaar. Maar vandaag breekt Breugelman­s met het bedrijf Oxylum in Antwerpen CO2 op kleine schaal ook al af tot mierenzuur. Dat is een belangrijk bestanddee­l voor poetsprodu­cten. Producente­n van poetsmidde­len kunnen met dat Antwerpse mierenzuur tests uitvoeren, waardoor hun producten in de toekomst een pak milieuvrie­ndelijker kunnen worden.

 ?? © RR ?? Prof Tom Breugelman­s.
© RR Prof Tom Breugelman­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium