Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gedoneerd “voor de wetenschap”, en nu vader

Een71-jarigeman uitLuikdon­eerdeindej­aren70sper­mavoor‘wetenschap­pelijkedoe­leinden’enontdekte­pasonlangs­datditgebr­uiktwerdom­kinderente­verwekken.“Ik was in shock toen ik een mail kreeg van een donorkind.”

- VEERLE BEEL

Vier jaar geleden kreeg de 71-jarige Jean – een schuilnaam – van zijn echtgenote een DNA-test cadeau. Daarmee kon hij via MyHeritage.com, een commerciël­e DNA-databank uit de VS, op zoek gaan naar verre voorouders, ook in andere landen. Hij vond het een leuk plan, maar het draaide anders uit.

“Snel, erg snel, kreeg ik twee e-mailberich­ten. Eerst een van MyHeritage zelf. Ze lieten me weten dat ik twee keer een goede match had. Er waren twee pistes: naar een man in Luxemburg en naar een in Limburg. Vervolgens kreeg ik van de man uit Limburg ook een e-mail. Hij zei te vermoeden dat ik zijn donorvader ben, en zocht contact. Franchemen­t? Ik was in shock. Hoeveel meldingen zullen er nog volgen?”

1.000 frank per keer

Jean doneerde in de jaren 70 vijf jaar lang wekelijks sperma. Hij was toen tussen 20 en 25 jaar oud en studeerde architectu­ur in Brussel. “Een vriend was student geneeskund­e aan de VUB, en vertelde me dat een van zijn proffen, dokter Schoysman, spermadono­ren zocht voor wetenschap­pelijk onderzoek. Hij betaalde er ook voor: we kregen elke keer 1.000 frank (nu 25 euro, toen een ruim weekbudget voor studenten, red.). Met dat geld heb ik mijn studies betaald. Maar ik zou het nooit gedaan hebben als ik geweten had wat de dokter er echt mee van plan was. Ik deed het puur voor de wetenschap.”

De betrokken arts was werkzaam in het AZ-UZ Jette (VUB), het Van Helmont ziekenhuis, het Brugmanzie­kenhuis en had daarnaast ook zijn privéprakt­ijk. Hij bleef actief tot ergens begin 2000. “Die arts is ronduit oneerlijk tegen me geweest”, zegt Jean. “Ik voel me bedrogen. Ik weet dat hij overleden is, dat zijn privé-laboratori­um niet meer bestaat en dat zijn dossiers vernietigd zijn. Ik hoop op zijn minst dat de ivflaborat­oria van vandaag correcter handelen. We hebben als burgers nu het recht op onze eigen afbeelding, het lijkt me evident dat we ook het recht op onze eigen genen hebben.”

Onbekommer­de jeugd

Tom (45) – ook een schuilnaam – hoorde pas een paar jaar geleden dat hij verwekt werd met donorsperm­a, uiteindeli­jk dat van Jean. “Mijn ouders hebben het mij zelf verteld. Ik heb een onbekommer­de jeugd gehad en heb een goed contact met hen. Mijn vader heeft mij altijd als zijn zoon gezien. Ik heb mij nooit ongewenst gevoeld. In die tijd, toen ik verwekt werd, was het advies dat je maar beter niets vertelt, want je kind ‘zal het toch nooit te weten komen’. Nu ze zelf een dagje ouder zijn, vonden mijn ouders het belangrijk dat ik de waarheid zou kennen.”

Ook Tom blijft liever anoniem omdat hij zijn ouders niet wil verstoren met het nieuws over zijn zoektocht. “Mijn nieuwsgier­igheid was wel gewekt. Ik ben lid geworden van de Facebookgr­oep van vzw Donorkinde­ren, waar ik een warm welkom heb gekregen en veel persoonlij­ke verhalen heb gehoord. Ik kreeg er ook bijna een handleidin­g over hoe je op basis van een DNA-test in internatio­nale DNA-databanken op zoek kunt gaan. Mijn eerste drie pogingen leverden niets op, maar bij MyHeritage.com had ik dubbel prijs. Ik vond een halfbroer in Luxemburg en een man met wie ik 50 procent van mijn genen deelde: dat kon alleen maar de donor zijn”.

“Ik heb die man – Jean dus – via e-mail, My Heritage en Messenger berichten gestuurd, maar ik heb nog geen antwoord ontvangen. Dat frustreert me lichtjes. Ik zoek geen vader, want ik heb er al een. Contact in levenden lijve is niet per se noodzakeli­jk. Maar ik zou graag zijn kant van het verhaal willen horen: waarom is hij donor geworden? Zitten er erfelijke aandoening­en in de familie? Zelf ben ik drager van het muco-gen. Dat is misschien ook belangrijk­e informatie voor zijn kinderen.”

Grappig

De twee hadden intussen enkel onrechtstr­eeks contact, via Steph Raeymaeker­s van vzw Donorkinde­ren. Zij ontmoette Jean in haar zoektocht naar vrienden van haar eigen donorvader, een kunstenaar die in Brussel woonde en die ooit met Jean bevriend was. “Ik heb mijn biologisch­e vader ook via DNA-databanken teruggevon­den, maar hij was toen jammer genoeg net overleden. Daarom zoek ik nu vrienden en bekenden van hem op, om meer over hem te weten te komen. Zo heb ik Jean ontmoet. Ik heb hem gezegd dat ik Tom ken, en dat Tom graag contact met hem zou hebben. Hij wilde er nog even over nadenken.”

“De arts is ronduit oneerlijk tegen mij geweest. Ik voel me bedrogen.

Ik hoop op zijn minst dat de ivf-laboratori­a van vandaag correcter handelen” Jean (71)

Onvrijwill­ige donorvader

“Ik zoek geen vader, want ik heb er al een. Maar ik zou graag zijn kant van het verhaal willen horen: waarom is hij donor geworden? Zitten er erfelijke aandoening­en in de familie?” Tom (45)

Donorkind van Jean

Jean was bereid dit verhaal te bevestigen. “Ik heb geen spijt van wat ik heb gedaan. Ik erken wat is gebeurd. Ik heb het ook aan mijn vrouw en vier kinderen verteld. Zij vonden het wel grappig – ik niet. Ik was erg verontrust door de berichten van die man. Hij stelde allerlei vragen over mijn gezondheid en die van mijn kinderen. Ik voelde me daar ongemakkel­ijk bij. Pas op, ik zal hem wel een antwoord sturen hoor. Ik begrijp dat hij vragen heeft, en ik zal hem uitleg geven. Ergens ben ik content dat hij er is, en dat hij een goed leven heeft. Maar ik ken hem totaal niet. Ik heb zijn moeder nooit gekend. Ik zie dus geen reden om hem te ontmoeten. Ik ben niets voor hem, en hij is niets voor mij. Hij heeft zijn eigen ouders, en zijn eigen leven.”

Anonimitei­t opheffen

Tom wil met zijn getuigenis vooral bewustzijn creëren bij de brede bevolking. “Er zijn in mijn generatie veel meer mensen die niet weten dat ze met donorsperm­a verwekt zijn. Ik zou zeggen: als je denkt dat je niet op je familie lijkt, ga dan voor een DNA-test. Wij zijn de kinderen die in privéprakt­ijken werden verwekt, toen artsen zich nog als cowboys gedroegen, nog voor er sprake was van diepvriess­perma. Alles werd met de mantel der liefde bedekt. Ik wil niemand met pek en veren overladen. De dokters die pionierden, deden ook maar wat ze dachten dat goed was. Ze werden daarbij geholpen door de verplichte anonimitei­t.”

Maar die is niet meer van deze tijd, zegt Tom. “Zoals in Nederland en andere landen, moet ook ons land de donoranoni­miteit opheffen. Niet retroactie­f, dat is onmogelijk. Maar wel voor toekomstig­e donorkinde­ren. In het publieke debat komen steevast de fertilitei­tsartsen, wensouders en uitzonderl­ijk sperma- en eiceldonor­en aan bod. Tegen ons wordt gezegd: ‘Wees toch gewoon gelukkig, wees blij dat je er bent’. En dat ben ik ook, maar dat verlangen blijft: waar kom ik vandaan? Ik ken nu al het verhaal van mijn beide ouders, maar ik zou ook het zijne willen horen. Dat zou me rust geven.”

Tom staat niet alleen met zijn pleidooi voor de afschaffin­g van de donoranoni­miteit. Het Kinderrech­tencommiss­ariaat pleit er al langer voor en ook het Afstamming­scentrum doet dat.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium