Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerps boek over beleggen top in VS

- GREG VAN ROOSBROECK

Pieter Slegers, de Geelse beleggings­expert die met website Compoundin­g Quality bijna 600.000 volgers telt, heeft in samenwerki­ng met auteur Luc Kroeze een boek uitgebrach­t.

The art of quality investing stond nog geen 24 uur online of het was op Amazon het best verkochte boek van de Benelux.

Hoe kun je succesvol beleggen in kwaliteits­bedrijven? Wat is een kwaliteits­bedrijf ? Hoe kun je zo’n bedrijf vinden? En hoe kun je de waarde ervan inschatten? Op die vragen geeft The art of quality investing een antwoord. Het boek is een samenwerki­ng tussen Pieter Slegers van beleggersw­ebsite Compoundin­g Quality en de Antwerpse auteur Luc Kroeze. The art of quality investing is een Engelse en geüpdatete versie van zijn eerder verschenen De kaviaarfor­mule.

“Er zijn al veel boeken geschreven over aandelen”, verklaart Pieter Slegers het waarom van het populaire boek. “Maar er is nog maar weinig verschenen over het beleggen in kwaliteits­aandelen, een strategie die het de laatste twintig jaar gemiddeld 3 tot 4 procent beter gedaan heeft dan de beurs. Wij proberen uit te leggen hoe iemand dat moet doen.”

Volgens Luc Kroeze kijken veel beleggers in eerste instantie naar de prijs van de aandelen en pas dan of ze het bedrijf überhaupt willen bezitten. “De kwaliteits­belegger doet het omgekeerde: die richt zich in eerste instantie op de kwaliteit van het bedrijf en kijkt pas daarna hoeveel hij bereid is ervoor te betalen. De onlangs overleden Charlie Munger (zakenpartn­er van superbeleg­ger Warren Buffett, red.) zei: ‘Neem een eenvoudig idee en neem dat idee serieus.’ Dat is exact wat kwaliteits­beleggen inhoudt.”

Prijs of kwaliteit

The art of quality investing is te koop op Amazon volgens het principe van print on demand, waardoor per bestelling één exemplaar wordt geprint (single copy): als iemand in de Verenigde Staten het boek koopt, wordt het daar gedrukt en verzonden. Als iemand in Europa bestelt, vindt dat procedé in Frankrijk plaats. “Na 24 uur waren we het bestverkoc­hte boek in de Benelux”, zegt Pieter trots. “In de VS stonden we tweede in de categorie financiële boeken. Ik schat dat we al een paar duizend exemplaren verkocht hebben.”

Dat Pieter met Compoundig Quality reclame maakt voor het boek, zal sowieso geholpen hebben. De website telt bijna 600.000 volgers. Daar zitten grote namen bij zoals Amazon-baas Jeff Bezos en onze eigen Marc Coucke. “Sommigen hebben we een gratis exemplaar gestuurd”, zegt Pieter. “Dat zijn dan internatio­nale beleggers, maar ook Vlaamse wielrenner­s en

“Er is nog maar weinig verschenen over het beleggen in kwaliteits­aandelen” Pieter Slegers

Beleggings­expert

voetballer­s. Zij verdienen vaak veel geld en begeven zich in een industrie waar ook makelaars met slechte bedoelinge­n rondlopen.”

Financieel onderricht

Eigenlijk is dat de voornaamst­e reden waarom de twee het boek uitbrengen: de mens financieel onderricht geven in een wereld waarin dat misschien te weinig gedaan wordt en waardoor te vaak verkeerde keuzes gemaakt worden. “Als kind wilde ik leerkracht worden”, vertelt Pieter. “Als ik vandaag zie dat lezers iets bijgeleerd hebben, is dat veel waardevoll­er dan de 5.000 of 50.000 stuks die zo’n boek verkoopt.”

Daarnaast moet de turf ook de gewone man doen aanzetten om naar de beurs te stappen. “Een familie die elke maand 250 euro belegt, heeft na veertig jaar beleggen een miljoen bij elkaar”, zegt Pieter. Luc Kroeze treedt hem bij: “Op korte termijn is het risicovol om aandelen te bezitten. Op lange termijn is het risicovol om géén aandelen te bezitten.”

“Op korte termijn is het risicovol om aandelen te bezitten. Op lange termijn is het risicovol om géén aandelen te bezitten” Luc Kroeze

Beleggings­expert

i The art of quality investing kost 20,20 euro en is te koop op Amazon.nl

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium