Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na de carwash, nu de VeloWash

- SYLVIA MARIëN

Misschien vindt u het iets voor luieriken, maar de carwash voor fietsen – de VeloWash – is in Vlaanderen gelanceerd. De primeur was voor Brugge, sinds enkele weken staat er ook een in Bornem en een in Rumst. “De eerste reacties zijn heel positief”, zegt Joachim Vandenbuss­che van Epic Moove in Bornem.

“Alsof er iets magisch gebeurt, zo reageren mensen als ze voor het eerst de VeloWash in actie zien”, zegt ondernemer Steven Coulembier. “Het wonder dat geschiedt is nochtans simpel: je stopt je fiets er vuil in en je haalt ‘m er proper weer uit.”

Toen hij zeven jaar geleden in contact kwam met een Duitser met toekomstpl­annen, was de VeloWash nog “een veredelde afspuitsta­nd”, vertelt Coulembier. “Maar na zeven jaar onderzoek en ontwikkeli­ng is het wel degelijk een robot geworden die echt iets kan. In heel Europa zijn er nu een tweehonder­dtal. We willen dit op grote schaal in heel België uitrollen. Potentieel genoeg, want naar schatting hebben we vijf miljoen fietsen in omloop.” Die worden nu niet met de hand, de tuinslang of de hogedrukre­iniger gewassen. “Maar wie wast er nu graag zelf een f iets? Oké, als hij nieuw is, lukt dat wel. Maar de meeste mensen zijn dat snel beu”, zegt Joachim Vandenbuss­che van Epic Moove in Bornem,

een speciaalza­ak in elektrisch­e fietsen. Hij liet vorige maand, als tweede in België, een VeloWash aan zijn winkel installere­n. “De eerste reacties zijn heel positief. Mensen zijn verrast dat het bestaat, en tevreden.”

“Gewoon fiets plaatsen, programma kiezen, afrekenen en op start duwen. Drie tot tien minuten later is je fiets klaar om verder te rijden. Een basiswasje zonder drogen kost 7,95 euro, met drogen 9,95 euro. Een langer programma kost 12,95 of 14,95 euro.”

Lage druk

“Alle soorten fietsen passen in de VeloWash”, vertelt Steven Coulembier, “behalve cargobikes. Fietsbatte­rijen moet je laten zitten, fietstasse­n haal je er best voor het wassen af. Voor krassen hoef je niet te vrezen want de machine werkt onder lage druk, regent eigenlijk – het zijn de borstels die het werk doen, zoals in een carwash. Per beurt wordt maar een drietal liter water verbruikt. Ter vergelijki­ng: met de tuinslang gebruik je in één minuut tien à vijftien liter water.”

Coulembier gaat dezer dagen volop de boer op met zijn robots. Naast drie vaste exemplaren die bij f ietsenwink­els in Brugge, Bornem en in Rumst, bij Fietsen De Zwaluw, zijn geplaatst, zijn er ook twee reizende machines. “Zo waren we afgelopen weekend nog op Ginger Jack goes Gravel in Kasterlee, een graveltoch­t waar mensen nadien hun f iets konden

“Wie wast er nu graag zelf een fiets? Oké, als hij nieuw is, lukt dat wel. Maar de meeste mensen zijn dat snel beu” Joachim Vandenbuss­che

Epic Moove

laten wassen. Het enthousias­me was groot.”

Daarnaast richt VeloWash zich onder andere op fietsverhu­urders, aanbieders van deelfietse­n, en op bedrijven met een grote vloot fietsen, zoals postbedrij­ven. Op uitbaters van fietsparki­ngs, op (fiets)hotels en op carwashes. “Er zijn ook gesprekken met een aantal ziekenhuiz­en bijvoorbee­ld. Hoe meer fietsen je stalt, hoe sneller een machine zich terugbetaa­lt”, zegt Coulembier.

Serieuze prijs

De prijs is niet min, van 27.000 tot 70.000 euro, afhankelij­k van wat het type kan. Daarom kunnen ze ook worden gehuurd. Joachim koos in Bornem voor een van de meest geavanceer­de types. “Niet omdat ik eraan verdien, want voor die paar centen per beurt moet ik het niet doen. Voor mij is het eerder een extra dienst. En terwijl ze op hun fiets wachten, leren mensen ook mijn winkel kennen. Daarnaast gebruik ik de VeloWash ook profession­eel, want wie een fiets binnenbren­gt voor onderhoud, wast die niet eerst. Maar een vuile f iets geef je niet terug aan je klant, dus dat reken ik wel aan.”

Tot slot: vinden ‘we’ het niet lui om onze fiets door een machine te laten wassen? “Misschien”, zegt Coulembier, “maar vergelijk het met de vaatwasmac­hine. In profession­ele keukens doen ze de vaat niet met de hand, en in vele huishouden­s inmiddels ook niet meer.” Trouwens: “Zoals je ook wel eens een vuile vork terug vindt na de afwas van de vaatwasser, kan het ook gebeuren dat een hoekje of kantje van je fiets niet helemaal proper is. De fietsnaaf kan een moeilijk punt zijn. Maar in de carwash zijn je velgen ook niet honderd procent proper.”

 ?? © JAN VAN DER PERRE ?? Vandenbuss­che gebruikt de VeloWash aan zijn winkel ook voor fietsen die bij hem een onderhoud krijgen.
© JAN VAN DER PERRE Vandenbuss­che gebruikt de VeloWash aan zijn winkel ook voor fietsen die bij hem een onderhoud krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium