Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bakfiets wint aan belang als bedrijfsvo­ertuig in stad

- SACHA VAN WIELE

“Bij dringende interventi­es moet een technieker binnen het uur ter plaatse zijn om bijvoorbee­ld mensen te bevrijden uit een defecte lift. Zo’n vrachtfiet­s helpt” Arne Vandenberg­he

CEO De Lift

Steeds meer zelfstandi­gen en bedrijven ruilen in Antwerpen de bestelwage­n in voor een vrachtfiet­s. De Lift, een firma met 17 lifttechni­ekers, zet in de stad nu ook deze stap. “Mobiliteit­sproblemen en parkeerdru­k zijn de vaakst gehoorde redenen waarom ondernemer­s deze stap zetten”, zegt Karo Janssens van Unizo.

De Lift beheert 1.869 liften in Antwerpen en zet 17 technieker­s in om jaarlijks 7.436 onderhouds­werken en 1.992 herstellin­gen uit te voeren. De firma groeide de voorbije tien jaar van 12 naar meer dan 120 voltijdse medewerker­s.

“We hebben nog steeds nood aan extra technieker­s”, zegt Arne Vandenberg­he, CEO bij De Lift. “Tegelijk verliezen onze mensen steeds meer tijd in het verkeer. Vooral in Antwerpen. Dat gaat ten koste van de efficienti­e. Ook de parkeerdru­k is een probleem in Antwerpen. De nieuwe parkeerreg­eling in het stadscentr­um, waarbij alleen bewoners hun wagen nog op straat mogen parkeren, was de concrete aanleiding om nu een bakfiets in te zetten. Bij dringende interventi­es moet een technieker binnen het uur ter plaatse zijn om bijvoorbee­ld mensen te bevrijden uit een defecte lift. Zo’n vrachtfiet­s helpt. Met onze voertuigen verloren we te veel tijd.”

150 kilo werkmateri­aal

Sinds april rijdt een technieker van De Lift rond met zo’n fiets. “De cargobike dient voor onderhouds­beurten, herstellin­gen en noodinterv­enties”, zegt Filip Geurts, regiomanag­er De Lift. “Dagelijks legt de cargobike zo’n 30 kilometer af in Antwerpen. In de laadbak zit 150 kilo aan werkmateri­aal. Voldoende voor de meeste opdrachten. Bij grotere onderhouds­werken zullen we nog steeds met bestelwage­ns moeten rijden om onderdelen op hun bestemming te brengen. We zetten nu één vrachtfiet­s in. Op termijn zullen we dit evalueren.”

De Lift vocht in augustus vorige jaar de nieuwe parkeerreg­eling in het historisch centrum aan bij de Raad van State. Ondernemer­s kunnen een abonnement nemen om te parkeren in de binnenstad. Alleen ligt de prijs volgens De Lift veel te hoog. De Raad van State kwam nog niet tot een uitspraak. Technieker Glenn Hageman bij De Lift is de gebruiker van deze cargobike. Hij ziet alleen maar voordelen. “Ik doe aan mixed martial arts in een club in Merksem”, zegt Glenn. “Met de cargobike rijden houdt me fit. In de fietstasse­n is plaats voor mijn sportoutfi­t. Na het werk fiets ik rechtstree­ks naar de sportclub. Als ik ergens stop, krijg ik regelmatig positieve reacties. Mensen spreken me aan, geven een schouderkl­opje of steken hun duim op. Dat had ik niet verwacht. Misschien heeft het ook te maken met de slogan ‘Antwerpen we love you’ vooraan op de fiets.”

Kleine zelfstandi­gen

Bij ondernemer­sorganisat­ie Unizo zien ze dat steeds meer ondernemer­s daadwerkel­ijk vrachtfiet­sen inzetten voor hun verplaatsi­ngen in de stad. Het

parkeerbel­eid en de mobiliteit­sproblemen zijn volgens Karo Janssens van Unizo provincie Antwerpen zijn dat de belangrijk­ste redenen.

“Er zijn ook ondernemer­s die het om ecologisch­e redenen doen”, zegt Janssens. “Ik zou nu niet zeggen dat de vrachtfiet­s aan popularite­it wint, maar dit vervoersmi­ddel wint wel terrein. Het zijn vooral kleine zelfstandi­gen, zoals bijvoorbee­ld loodgieter­s en sleutelmak­ers, die de voordelen ervaren. Daarnaast zijn het vooral ondernemin­gen die toch eerder in de stad gevestigd zijn. Bedrijven van buiten Antwerpen gebruiken toch nog steeds de bestelwage­n.”

Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen wil lokale besturen aansporen om onder meer ruimte te creëren voor bakfietsen. Dit moet ondernemer­s nog meer aanzetten om dit vervoersmi­ddel te gebruiken. Een lokaal bestuur kan daar maximaal 500.000 euro aan subsidies voor krijgen.

 ?? © RR ?? Deze technieker van De Lift heeft geen parkeerpro­blemen meer in de Antwerpse binnenstad.
© RR Deze technieker van De Lift heeft geen parkeerpro­blemen meer in de Antwerpse binnenstad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium