Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zonder veranderin­g kunnen wij geen toekomst opbouwen”

OphetXaver­iuscollege­stonddonde­rdagallesi­nhettekenv­anhetklima­at.Tijdensdet­weedeKlima­atdagkrege­ntweehonde­rdeersteja­arsonderme­eruitlegov­erklimaatv­erandering.“Welerenjon­gerenhoeze­eenverschi­lkunnenmak­en”,aldusdedir­ectie.

- LAURENS VAN AERT

Het Xaveriusco­llege in Borgerhout draagt klimaat al enkele jaren hoog in het vaandel. Op 1 januari 2022 tekende de school in op een klimaattra­ject van de stad waarmee ze drie jaar lang subsidies krijgen om een klimaatvri­endelijke school te worden.

Met de steun van een klimaatcoa­ch en leerkracht­en gaan de leerlingen op zoek naar klimaatpro­blemen en mogelijke oplossinge­n. In dat kader organiseer­de de school donderdag voor de tweede keer een Klimaatdag voor 200 eerstejaar­s.

“We sporen onze leerlingen aan om zo breed mogelijk na te denken over wat ze zelf kunnen doen om een beter klimaat te creeren”, vertelt algemeen directeur Joos Van Goethem. “Ze denken niet alleen na over hun eigen leefomgevi­ng, maar ook over het globalere niveau.”

Die inzichten en ideeën komen aan de oppervlakt­e tijdens een resem activiteit­en. “De eerstejaar­s schrijven onder meer brieven naar ministers, houden zich bezig met ontharding in en rond het schoolgebo­uw en voeren experiment­en uit”, legt de directeur uit. En dat slaat enorm aan”, vult Hans Gooris aan, leerkracht biologie en ecologie.

“Toffe dag”

“Het is een toffe dag”, bevestigt de 12-jarige Seppe. “Vooral het tegelwippe­n viel in de smaak. Dat is niet alleen leuk, maar zorgt ook nog eens voor extra groen in en rond onze school. Onze school is al best groen, maar zeker nog niet groen genoeg. Ik zou het niet erg vinden om hier elke week te staan tegelwippe­n.”

Derdejaars Yade (14) stak hier en daar een handje bij. “Moestuintj­es opruimen, pompoenen planten en hagen snoeien”, somt ze op. “Toen ik in het eerste zat, was er van een Klimaatdag geen sprake. Ik ben blij dat we nu met de hele school werken aan een betere wereld.”

Klasgenote­n Anan (12) en Mathisse (13) delen die mening. “Het klimaat is een belangrijk deel van ons leven. Als er geen veranderin­g komt, kunnen we geen toekomst opbouwen”, stelt Mathisse serieus. “Veel mensen maken zich nu nog geen zorgen maar zouden dat beter wel doen”, vult Anan aan. “Gelukkig leren wij op school hoe belangrijk het is om bezig te zijn met het klimaat. Dat proberen we ook uit te leggen aan onze ouders.”

“Leefbare planeet”

“We willen een leefbare planeet achterlate­n voor onze achteracht­erkleinkin­deren”, pikt Seppe in.

“Zij moeten dezelfde kansen krijgen als wij. Daarom moeten we er alles aan doen om van de aarde opnieuw een mooiere plek te maken.” Schepen van Leefmilieu Tatjana Scheck (Vooruit), die een bezoekje bracht aan Xaverius, hoorde dit graag. “Jong geleerd is oud gedaan. Door leerlingen al van jongs af aan op school te wijzen op het belang van het klimaat, wordt het voor hen later een vanzelfspr­ekendheid om de juiste keuzes te maken.”

En dat is precies wat algemeen directeur Van Goethem betracht. “We proberen zaadjes te planten in de hoof den van leerlingen. Als ze hier na zes jaar afzwaaien, hopen we dat we de jongeren voldoende kennis hebben meegegeven om te weten wat ze moeten doen om een verschil te maken in de wereld.”

 ?? © LAVA ?? Eerstejaar­s poseren trots met hun creaties: insectenho­tels.
© LAVA Eerstejaar­s poseren trots met hun creaties: insectenho­tels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium