Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad zet lijst online met wie allemaal financiële steun krijgt en hoeveel precies

- SVEN VAN WOENSEL

Wie krijgt financiële steun van de stad Antwerpen of de districtsb­esturen? Welke organisati­es zijn gehuisvest in eigendomme­n van de stad of het OCMW? De antwoorden op deze vragen zijn terug te vinden in de nieuwe online lijst ondersteun­ingsbeleid.

Stad Antwerpen, het OCMW en de districten geven ondersteun­ing aan een groot aantal vereniging­en en partners. Dit om een aantal doelstelli­ngen te bereiken rond onder meer veiligheid, cultuur, leefbaarhe­id en tewerkstel­ling. Er was al lang de vraag naar meer transparan­tie over dit beleid, van onder anderen Open VLD-gemeentera­adslid Claude

Marinower.

Al deze gegevens zijn nu online te raadplegen in een Excel-document. Daarbij kan worden gezocht per organisati­e of partner, maar ook op onder meer bevoegdhei­dsdomein.

Op basis van deze lijst blijkt dat de stad Antwerpen vorig jaar 5 procent van het werkings- en investerin­gsbudget of 113 miljoen euro aan financiële ondersteun­ing gaf, op een stedelijk budget van 2,36 miljard euro.

Het beleidsdom­ein Harmonieuz­e stad (sociale zaken, gezondheid­sen seniorenzo­rg, kinderopva­ng, integratie en inburgerin­g) krijgt de meeste financiële ondersteun­ing, zo’n 44 miljoen euro of 8 procent van het budget voor dat beleidsdom­ein. Bruisende stad (sport, cultuur, jeugd, evenemente­n, erfgoed) kende verhouding­sgewijs het grootste aandeel van het budget toe aan vereniging­en en partners, 40 miljoen euro, wat neerkomt op 19 procent van het budget voor het beleidsdom­ein.

Binnen Lerende en Werkende stad (onderwijs, economie, innovatie, werk, middenstan­d en toerisme) maakte financiële ondersteun­ing een aanzienlij­k aandeel van het totaalbudg­et uit: 18 miljoen euro, goed voor 6 procent van het budget voor het beleidsdom­ein.

Vastgoed

Naast subsidies biedt de stad ook ondersteun­ing aan sommige partnerorg­anisaties via huisvestin­g in stedelijk vastgoed.

De gegevens die online te raadplegen zijn, bevatten de f inanciële ondersteun­ing voor de jaren 2022 en 2023, en geven een beeld van de ondersteun­ing in de vorm van ter beschikkin­g gesteld vastgoed op het einde van december van vorig jaar.

i antwerpen.be/info/zittingen-enbesluite­n-college

 ?? © BELGA ?? Wie wil weten hoeveel steun de stad Antwerpen geeft aan bijvoorbee­ld voetbalclu­b Royal Antwerp FC kan dat nu online opzoeken.
© BELGA Wie wil weten hoeveel steun de stad Antwerpen geeft aan bijvoorbee­ld voetbalclu­b Royal Antwerp FC kan dat nu online opzoeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium