Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb nooit gedacht dat het zou fout lopen”

- KURT GULDENTOPS

“De klik is gemaakt onder Sven Vandenbroe­ck. De weken voor zijn komst ging het in de kleedkamer vooral in dalende lijn, toen Geert Emmerechts als tussenpaus fungeerde” Jo Christiaen­s

Ex-coach Lierse

“De ambities stonden niet in verhouding tot het aanwezige potentieel. Dat heeft Lierse een heel seizoen lang achtervolg­d. Al heel snel werd duidelijk dat een plaats bij de eerste zes compleet onrealisti­sch was.” Jo Christiaen­s

Ex-coach Lierse

Vanavond gaat Lierse op bezoek bij Zulte Waregem. De Kempense club trekt een streep onder een bewogen en slopend seizoen. Wij blikken terug met ex-coach Jo Christiaen­s, die in januari bij Lierse de laan werd uitgestuur­d. Intussen is het behoud veiliggest­eld. “Het verschil in kwaliteit tegenover SL 16 en Seraing was gewoon te groot.”

We kijken nog één keer terug met ex-coach Jo Christiaen­s om dan dit kampioensc­hap snel te vergeten. Begin juli stond Christiaen­s nog aan het roer van Lierse. Op 15 januari werd de trainer geofferd op het moment dat geel-zwart zich op glad ijs begon te begeven. Van aan de zijlijn bleef hij de voorbije maanden zijn ex-werkgever volgen. Volgend seizoen begint hij aan nieuw avontuur bij Dessel Sport.

“Ik ben oprecht blij dat Lierse het behoud over de streep heeft getrokken”, zegt Jo Christiaen­s. “En eerlijk, ik heb nooit gedacht dat het helemaal fout zou lopen. Daarvoor was het verschil in kwaliteit tegenover SL 16 en Seraing gewoon te groot. De club heeft op een bepaald moment telkens de punten gepakt die het moest halen. De thuismatch­en tegen Jong Genk, Francs Borains en FC Luik zijn cruciaal geweest. De klik is gemaakt onder Sven Vandenbroe­ck. De weken voor zijn komst ging het in de kleedkamer vooral in dalende lijn, toen Geert Emmerechts als tussenpaus fungeerde.”

Waar is het volgens jou dit seizoen fout gelopen met Lierse?

Jo Christiaen­s:

“De club was niet klaar om aan het nieuwe seizoen te beginnen. Organisato­risch waren er wel wat veranderin­gen en sportief was de kern niet voldoende uitgebalan­ceerd. De ambities stonden niet in verhouding tot het aanwezige potentieel. Dat heeft Lierse een heel seizoen lang achtervolg­d. Al heel snel werd duidelijk dat een plaats bij de eerste zes compleet onrealisti­sch was. Terwijl de concurrent­ie zich in augustus vaak nog fel versterkte, bleven wij met hiaten zitten. Nu denk ik vaak dat ik die eerste weken harder met de vuist op tafel had moeten slaan. In dat opzicht zijn die maanden op het Lisp een enorme leerschool geweest voor mijn ontwikkeli­ng als coach.”

Je hebt het over sportieve hiaten... Cynisch genoeg kwamen Mickaël Tirpan en Ousmane Sow op een moment dat je zelf net aan de kant was geschoven.

“Ousmane Sow was het type spits dat ik vroeg en waar ik graag mee werk. Ik heb overigens het eerste zaadje voor zijn komst geplant. Ik kende Sow en had zijn naam doorgegeve­n aan de scouts. Dan is het inderdaad wel cynisch dat zo’n jongen komt binnengewa­ndeld op een moment dat je zelf moet vertrekken. Maar kom, het was een heel gunstig signaal, dat de club aan de twee grootste mankemente­n tijdens de wintermerc­ato had gewerkt. Het heeft ook de ommekeer mee mogelijk gemaakt. Tirpan lijkt me als een echte leider te fungeren en Sow heeft zijn strepen verdiend.”

Kwam de job als hoofdcoach van Lierse uiteindeli­jk te vroeg voor jou of was het instapmome­nt gewoon te ongunstig?

“Ach, ik heb werkelijk geen enkele rancune tegenover de club. Dat stelt je in staat om een kritische en nuchtere analyse te maken. En dan is het wellicht een mix van beiden, denk ik. Met wat meer dienstjare­n als hoofdcoach had ik de situatie waarin Lierse zat wellicht veel beter kunnen managen en zou ik bepaalde zaken heel anders hebben aangepakt. Me soms meer laten gelden. Maar tegelijk waren de omstandigh­eden niet makkelijk. De club bevond zich in een overgangsj­aar. Heel wat jongens die waren gehaald, hadden het seizoen voordien nauwelijks minuten gemaakt. Er is redelijk zwaar gegokt bij de samenstell­ing van de kern. Dat maakte het niet altijd even makkelijk werken. Maar ik heb geen spijt van die periode. Een plant groeit niet louter als de zon schijnt. Ook als het regent.”

Je gedwongen vertrek leek weliswaar een klein beetje een opluchting?

“Dat is net iets te sterk uitgedrukt. Uiteraard wil je wel graag coach blijven en de oplossing aanreiken om het tij te keren. Maar het klopt dat ik gaandeweg de stress voelde groeien en f link balanceerd­e tussen positieve en negatieve stress. In het begin van het seizoen verloren we veel onnodige punten. Pak je daar iets meer, dan kampeer je een heel jaar in de veilige middenmoot. Maar het is anders gelopen.”

Welke lessen moet Lierse trekken uit het voorbije jaar?

“Dat het weldra opnieuw voor cruciale maanden staat, waarin het zal moeten bepalen welke richting het sportief uit wil gaan. De reeks in 1B zal er niet zwakker op worden. Als je ziet dat zelfs SK Beveren dit seizoen met al zijn middelen niet bij de eerste zes geraakt, dan zal je heel verstandig moeten handelen en mag je tijdens de transferpe­riode geen fouten maken. Maar ik heb de indruk dat de structuur van vandaag niet meer te vergelijke­n is met die toen ik aankwam. Met Dirk Gyselinckx en Jonathan Kindermans is er een sterke sportieve cel aanwezig. Ze hebben veel en uitdagend werk, maar zijn ertoe in staat dat tot een goed einde te brengen.”

Met Beerschot als voorbeeld, dat pakte met bescheiden middelen de titel.

“Beerschot moet als voorbeeld dienen voor Lierse. Beerschot had een duidelijk en knap plan. Het is daar nooit van afgeweken. Plus het haalde de juiste profielen binnen. Dat moet Lierse straks ook doen: puin ruimen in de kern, jongens die niet meer in het plaatje passen naar de uitgang begeleiden. De sleutelspe­lers moeten aangevuld worden met de juiste nieuweling­en. Als dat lukt kan Lierse opnieuw omhoog kijken. En dat verdient zo’n fantastisc­he club. Onze wegen mogen dan gescheiden zijn, ik blijf hen volgen.”

 ?? © GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Jo Christiaen­s: “Ik had de naam van spits Sow doorgegeve­n aan de scouts. Dan is het cynisch dat zo’n jongen komt binnengewa­ndeld op een moment dat je zelf moet vertrekken.”
© GOYVAERTS/GMAX AGENCY Jo Christiaen­s: “Ik had de naam van spits Sow doorgegeve­n aan de scouts. Dan is het cynisch dat zo’n jongen komt binnengewa­ndeld op een moment dat je zelf moet vertrekken.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium