Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik was best graag profvoetba­ller geworden”

- STIJN JORIS

Na zijn podiumplek in de Waalse Pijl kan Maxim Van Gils (24) ontspannen naar Luik-Bastenaken-Luik

toeleven. Zo vlot als hij de Muur van Hoei bedwong, slalomde de Wuustwezel­aar ook tussen een resem niet-alledaagse vragen. Heerlijk eerlijk en kurkdroog. Als ik aan Arnaud De Lie denk, is het eerste dat in me opkomt…

“Pindakaas. Arnaud lust dat graag. Ik vind dat ook heel lekker. Wij geven de pot vaak aan mekaar door. Ik heb dit jaar drie weken op Tenerife met hem verbleven en dan ontbijten we echt zoals een familie. Heel tof. Door zijn sprints noem ik hem altijd Tesla. Hij vertrekt ook zo snel. Als we een dorp binnenrijd­en en een spurtje doen tot aan het bord met de naam erop, moet je bij hem goed uit je doppen kijken. Om hem te verslaan, moet je het echt voor hem zien. Anders heb je het vlaggen. Dan zeg ik: ‘Onzen Tesla is weer weg’. Nu hij eventjes out is, heb ik hem gezegd: ‘Laad de Tesla weer op en tot snel’.”

Als ik voetbal kijk, dan supporter ik voor…

“PSG. Ik vind Kylian Mbappé een coole gast. Ik heb een Franse vriendin en daar kijken ze geregeld naar PSG. In België heb ik geen club. Zelf heb ik nooit gevoetbald, maar ik was best graag profvoetba­ller geworden. (droog)

Liever nog dan coureur, maar ik ben nu eenmaal beter in koersen. Voetbal is een mooie sport. Je rijdt samen naar training, samen naar de kiné… Ik heb alleen de skills niet.”

Als ik van karakter moet wisselen met een andere renner uit het peloton, doe mij dan maar dat van…

“Niemand eigenlijk. Ik ben heel blij met mijn karakter. De aangenaams­te renner van het peloton is misschien wel Tadej Pogacar. Hij is heel relaxed. Ik heb een paar keer met hem gebabbeld in koers. In de Tour was ik bergop aan het afzien en ik vroeg of dat bij hem ook het geval was. ‘Een beetje’, zei hij. Na de Strade (waar ze allebei op het podium stonden, red.) sprak ik even met hem in de tent. Ik was kapot en hij zei dat hij eigenlijk een makkelijke dag had. Toen heb ik wel gezegd: ‘Seg jong, doe eens normaal’.”

Als ik naar de frituur ga, dan bestel ik meestal…

“Na de Ronde van Catalonië ben ik naar België gekomen voor frietjes. Toen had ik het eventjes nodig. Ik bestel dan een middelgrot­e friet met stoofvlees­saus en mayonaise, een viandel special en een garnaalkro­ket. Hoezo, dat past niet samen? Zeker wel. Ik eet dat wel niet door elkaar. Eerst mijn frietjes, dan de viandel special en dan de garnaalkro­ket. Ik lust heel graag garnaalkro­ketten. Een viandel special is echt het beste. Een curryworst special is lekker, maar wat is er nog beter dan een curryworst? Een viandel en dat dan nog eens special, dan heb je het allemaal. Goed hè?”

Als ik iets van Victor Campenaert­s wil erven, dan is het…

(lacht) “Wij noemen dat in de ploeg de Campi sites. Victor heeft altijd vernieuwen­de ideeën.

Soms stuurt hij me uit het niets: ‘Bestel die boutjes om je cranks mee vast te vijzen, want die zijn zoveel lichter.’ Dan zeg ik: ‘Aha Campi sites!’ en dan doe ik dat. Of ik zelf op zoek ga naar marginal gains? Neen, ik bel gewoon naar de Campi. (lacht) Voor de Amstel nog. ‘Met wat moet ik rijden?’ Dan stuurt hij een volledige tabel door met elk type band en cassette en het gewicht daarvan en dan zegt hij met welke ik best rijd. Dat geef ik door aan de mecanicien. Ik heb een goeie band met Victor sinds we samen de Tour reden en op de Sierra Nevada zaten. Als je zijn raad opvolgt, voelt hij zich een beetje de papa van de ploeg. Tof om te zien. Ook nog wel een grappige anekdote: twee jaar geleden trainden Campi en ik samen in Livigno. Daarna reden we de Tour de Wallonie, waar de Muur van Hoei in zat. We waren echt goed aan het trainen. Zo goed dat Campi op een gegeven moment zei: ‘Ze gaan een vangnet op de Muur van Hoei moeten installere­n, want ik ga daarover vliegen.’ Sindsdien stuur ik hem altijd als ik in vorm ben dat ze een vangnet mogen klaarzette­n.”

Als ik één tv-serie moet kiezen waarvan ik de herhalinge­n nooit beu zou raken, dan ga ik voor…

“Suits. Die heb ik al twee keer uitgekeken. Michael Scott (gespeeld door Patrick J. Adams, red.) en die prinses, enfin ze is nu geen prinses meer, Meghan Markle. Haar vind ik knap en de actrice die Donna Paulsen speelt (Sarah Rafferty, red.) ook. Ai, dat interview gaat hier slecht uitdraaien voor mij, zeker? (lacht) Er zitten ook veel leuke Engelse uitdrukkin­gen in, hoor.”

Als ik een hekel had aan één vak op school, dan was het…

“Ik had een hekel aan school en was er ook niet zo goed in. Het heeft me wel een diploma houtbewerk­ing opgeleverd. Eigenlijk wou ik eerst voor bakker gaan, maar die richting zat vol. Dan is het houtbewerk­ing geworden. Ik moest iets doen. Plezant vond ik dat niet, maar ik wist toch dat ik prof zou worden en dat zei ik ook op school. Alleen geloofden ze mij niet. Ik heb best nog mooie dingen gemaakt. We hebben thuis een tuintafel staan, echt een mooi stuk, een wijnton, een bank, een bloembak… Ik was nog vrij goed, maar ook weer niet. Later ga ik er zeker niets meer mee doen. Ik was nota bene allergisch voor houtschilf­ers. Mijn neus was altijd verstopt. Die zaagmachin­es waren ook niet mijn ding. Ik was altijd bang voor mijn vingers. Dat was ook nog een goeie. We hadden een leerkracht die altijd zei dat er totaal niets gevaarlijk aan was, maar hij was wel zelf twee vingers kwijt.”

Als ik lang moet reizen, dood ik de tijd met…

“Films kijken. Ik heb onlangs nog een goeie gezien, met Conor

McGregor, over een bokser die een beachclub gaat redden. Road House. Over vechten en ook wat liefde erin, dat heb ik graag. Een sprankeltj­e romantiek vind ik wel tof. Je moet toch zo’n personage hebben waarbij je denkt: dat ben ik in deze film. Ik had dat bij het heldhaftig­e type dat verliefd werd op de dochter van de slechterik. Dat leek me wel iets voor mij.”

Als ik één artiest ooit zou mogen ontmoeten, dan wil ik graag eens afspreken met…

“Justin Bieber. Ik ben wel fan en ik vind het een grave gast. Die heeft al veel meegemaakt en al op heel jonge leeftijd was hij immens bekend. Hij heeft zich ondanks al die fans wel alleen gevoeld. Altijd camera’s om zich heen, dat lijkt me niet evident. Heel aangenaam is zo’n leven niet en toch heeft hij alles. Ik zou met hem wel eens willen jetskiën of een ijsje eten. Of ik met zo iemand dan een selfie wil? Ik sta niet goed op selfies. Een ramp. Mijn vriendin wil dat wel graag, maar ik pak er echt niet goed op

en dus ben ik ermee gestopt. Ik zou al zeker geen selfie nemen met een artiest, laat staan een handtekeni­ng vragen.”

Als ik één col het liefst beklim, dan is het…

“De Stelvio. Italië, lekker eten, hele mooie berg. Als jong gastje gingen we daar met mijn ouders op vakantie. Toen ben ik daar al naar boven gereden met mijn papa. Als ik er nu op trainingsk­amp ben, denk ik altijd terug aan dat moment, toen ik daar als minimannet­je naar boven trapte met mijn pa. Leuke herinnerin­gen. Ik heb er trouwens Thomas De Gendt voor het eerst ontmoet toen ik tien was.”

Als ik op de outfit van één ander team jaloers ben, dan is het die van…

“EF, maar ook UAE, zwart-wit, mooi en sober. Witte sokken, trui, helm en bril en zwarte broek. Het simpelste, maar ook het mooiste.”

Als ik de tijd krijg om een nieuwe hobby uit te proberen, dan wil ik…

“Ik heb eigenlijk al een favoriete hobby en dat is skiën. Met ballen ben ik niet zo goed, anders was ik een voetballer, dus zegt golf me ook niet echt iets. Skiën is het leukste. Niet tourskiën, waarbij je zelf naar boven gaat. Zot. Die liftjes zijn daar niet voor niets gebouwd. Ik ben wel iets banger op de latten nu, dus ik ga wat trager naar beneden. Skiën is toch fantastisc­h. Alles ziet wit, je glijdt naar beneden, de omgeving, in een bar iets drinken en een apfelstrud­el eten... Na mijn carrière wil ik skimonitor worden, maar gaat er dan nog sneeuw liggen, met de opwarming van de aarde?”

Als ik op een eerste date ga, dan…

“Ik hou niet zo van dates, eigenlijk. Als je al samen bent, dan wel, maar niet die eerste keer. Wat kan je dan zoal doen? Met mijn vriendin ging dat best raar. Dat was eigenlijk een lange autorit. Zij kwam me halen aan het treinstati­on en nam me mee naar haar huis. We leerden mekaar kennen in de Dauphiné. Zij stond aan de start en voegde me achteraf toe op Instagram. Zo zijn we beginnen sturen. Ze was zelfs geen koersfan. Ze zat gewoon in de vip om te eten. Op een eerste date zou ik misschien ook gewoon liefst iets gaan eten. Maar dan wel ’s avonds rond zeven uur. Dat het al wat donker is. Toen ik naar mijn lief ging, heb ik ook de laatste trein gepakt die al na zeven uur ’s avonds aankwam, zodat het al wat schemerde. Ik vind dat belangrijk. Als je op date gaat, moet het schemeren. Dan zie ik er beter uit, kom ik het best tot mijn recht. Tegen mijn vrienden zeg ik dat ook altijd. Ga zeker niet in de namiddag op date. Verschrikk­elijk.”

Als ik de radio aanzet, luister ik naar…

“Ik heb een vrij diverse muzieksmaa­k. Ik vind alles goed. Naar MNM luister ik nog wel eens tijdens mijn trainingen. Voor de blokken zet ik dit jaar Pommelien Thijs op en dat gaat eigenlijk goed. Dat ritme komt van pas. Nederlands­talig ook, dus ik hoef niet te veel na te denken. Met haar zou ik wel een self ie willen.” (lacht)

Als ik tegen iemand eens mijn gedacht mag zeggen, dan liefst tegen…

“Misschien tegen mijn leraren, die zeiden dat ik nooit prof zou worden en beter vakantiewe­rk kon gaan doen of zelfs dat ik moest stoppen met koersen. En tegen de Griek, met wie ik het vorig jaar aan de stok kreeg ook (in de Japan Cup gaf Van Gils Georgios Bouglas een tik tegen het hoofd nadat die een gevaarlijk manoeuvre had gedaan, red.). Dat heeft me veel haat opgeleverd op sociale media. Geen f ijne tijd. Ik weet dat ik dat nooit had mogen doen, maar het is gebeurd en er stroomden honderden berichten binnen. Ze reageerden ook op foto’s van mijn vriendin. Ik had hen wel eens mijn verhaal willen doen, misschien zouden ze me dan beter snappen.”

“Toen ik naar mijn lief ging, heb ik de laatste trein gepakt. Als je op date gaat, moet het schemeren. Dan zie ik er beter uit, kom ik het best tot mijn recht”

Maxim Van Gils

Lotto Dstny

“Ik ben fan van Justin Bieber, een grave gast. Ik zou met hem wel eens willen jetskiën of een ijsje eten”

Maxim Van Gils

Lotto Dstny

 ?? © INSTAGRAM ?? Van Gils met vriendin Mathilde. “We leerden mekaar kennen in de Dauphiné. Ze was zelfs geen koersfan. Ze zat gewoon in de vip om te eten.”
© INSTAGRAM Van Gils met vriendin Mathilde. “We leerden mekaar kennen in de Dauphiné. Ze was zelfs geen koersfan. Ze zat gewoon in de vip om te eten.”
 ?? ??
 ?? © PHOTO NEWS ?? Maxim Van Gils denkt al aan een leven na de koers: “Ik wil skimonitor worden. Maar gaat er dan nog sneeuw liggen, met de opwarming van de aarde?”
© PHOTO NEWS Maxim Van Gils denkt al aan een leven na de koers: “Ik wil skimonitor worden. Maar gaat er dan nog sneeuw liggen, met de opwarming van de aarde?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium