Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zondag start ik wel met mijn regenvest aan”

Opgeknapt, fris en monter: zo verscheen Mattias Skjelmose (24) nadat hij de laatste honderd kilometer van Luik had verkend. Was dat de kopman van Lidl-Trek die woensdag nog spastisch schuddend van de kou van de fiets werd geholpen? “Na een halfuur was ik

- HUGO COOREVITS

Wat overkwam je woensdag eigenlijk?

“Iets dat me nog nooit eerder is overkomen. Ik heb ooit nog van de koude zitten beven op de fiets, maar herstelde daar later van. Nu niet. Dankzij de diëtist verloor ik vorig jaar redelijk wat gewicht. Ik kwam erachter dat dit me in de warmte goed uitkwam, maar nu was het de eerste keer dat ik echt in slechte omstandigh­eden koerste. Ik moet vaststelle­n dat dit de keerzijde van de medaille is.”

Wat is de echte reden van je onderkoeli­ng?

“Dat ik geen regenvest aan had toen de hagelstorm begon. Plots begon UAE Team Emirates te versnellen. Ik probeerde de bewegingen voorin te volgen terwijl Toms Skujins om mijn regenvest was. Ik voelde me echt goed, maar ineens kreeg ik het toch zo koud. Koud tot op het bot hé. Ik was er me eigenlijk niet van bewust dat ik onderkoeld was. Toen ik na de tweede passage op de Muur stopte, kon ik mezelf niet meer onder controle houden. Het was echt één van de meest oncomforta­bele situaties die ik ooit meemaakte.”

Was je dan helemaal niet voorbereid op de apocalyps?

“Ik smeerde mij voor de koers in met van de strafste warmtecrèm­e. Na de wedstrijd ben je van die zalf nog aan het branden, best vervelend, maar nu was het echt leuk. Het hielp me om nadien snel te recuperere­n.”

De videobeeld­en waren best eng om te zien en gingen snel viraal.

“In zulke omstandigh­eden probeer je zo vlug mogelijk de mensen waarvan je houdt in te lichten. Het duurde misschien een half uur. Het zag er allemaal redelijk extreem uit, maar het kon veel slechter zijn geweest. Het was goed dat die beelden rond gingen. Zeker als je me hier nu vandaag ziet zitten. Veel mensen snapten niet waarom er zoveel renners uit koers stapten. Ze waren er natuurlijk niet zo erg aan toe als ik, maar het geeft een idee van de juiste omstandigh­eden. Een aantal is niet zomaar gestopt omdat het een beetje regende.”

“Sinds vanochtend heb ik misschien al tien keer gekeken welk weer we in Luik mogen verwachten. Dit overkomt me geen tweede keer” Mattias Skjelmose

Lidl-Trek

Wat doet zo’n onderkoeli­ng met je lichaam?

“Zelfs al zat ik woensdag amper drie uur op de fiets, maar het was alsof ik voluit een monument had gereden. Mijn lijf was leeg en stijf. Mijn spieren verkrampt.”

Was het verantwoor­d om in zo’n hondenweer te koersen?

“Op een bepaald moment dacht ik dat het ‘extreme weather protocol’ zou uitgerold worden. Minstens vijftien minuten lang was het weer slecht genoeg om de koers te stoppen. Het werd wat donker, het parcours was op dat moment vrij technisch. Na maximum een half uur was het weer opnieuw redelijk goed. Het was daarna verantwoor­d om verder te rijden. Het grootste probleem was dat iedereen koud had en niemand daar echt goed van herstelde.”

Uitgezonde­rd de Noren van Uno-X...

“Die jongens hadden het super slim bekeken. Ze hadden al van bij de start alles aan. In het begin van de wedstrijd zullen ze het misschien wel iets te warm hebben gehad. Maar het redde hen uiteindeli­jk. Dat overkomt me geen tweede keer.”

Houd je nu extra de weersvoors­pellingen voor zondag in de gaten? Het belooft opnieuw koud te worden.

“Sinds vanochtend heb ik misschien al tien keer gekeken welk weer we in Luik mogen verwachten. Maar alles zit ondertusse­n al in mijn koerszak. Nooit meer ben ik niet voorbereid op de regen. Meer zelfs, we waren van plan om vrijdag de laatste 95 km van Luik-Bastenaken-Luik te verkennen, maar omdat er rotweer wordt aangekondi­gd, deden we dat vandaag (gisteren, red.) al.”

Vrees je niet dat de onderkoeli­ng van woensdag weerslag kan hebben op je prestatie in Luik?

“Dat denk ik niet. Maar het zou niet onlogisch zijn indien er enkele jongens tegen zondag ziek worden. Ik kan met de hand op het hart zeggen dat ik momenteel de beste vorm ooit heb. Ongelukkig genoeg heb ik dat nog niet kunnen tonen. Zelfs de eerste keer op de Muur voelde ik me nog fantastisc­h. Ik geloof dat ik zondag kan meevechten voor het podium van Luik.”

 ?? © PHOTO NEWS ?? Links: Skjelmose tijdens de doorregend­e en -sneeuwde Waalse Pijl.
© PHOTO NEWS Links: Skjelmose tijdens de doorregend­e en -sneeuwde Waalse Pijl.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium