Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Murni Brasschaat’ krijgt eigen plek in feestzaal De Groene Jager

- JAN BRYS, ROBBE HEYMANS i murni.be

De Groene Jager aan de Bredabaan in Maria-ter-Heide, feestzaal met veertig jaar traditie, stelt een deel van zijn pand voortaan ter beschikkin­g aan Murni, dat daar een pop-up opent. Die Antwerpse health food-zaak viert meteen ook het vijfjarige bestaan van haar vestiging in het Wilrijkse Park Den Brandt.

Murni had in het verleden ook vestiginge­n aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, de Grote Markt en het Theaterple­in in Antwerpen. Die zijn intussen verdwenen. De vestiging in Park Den Brandt opende vijf jaar geleden en behoort tot de groep Shrimp Tempura waarin ook De Groene Jager zit. Tot diezelfde groep behoren ook Maven, Umami, Danieli Il Divino, Ninja, Sud, Strantwerp­en, Club Cabane, Café Local, Club Vaag, Sommar, Jardim en Lima.

Zaakvoerde­r van De Groene Jager Tom Van Groeningen: ”Het concept is ongeveer hetzelfde met dit verschil dat we in Wilrijk ook een avondkaart hebben. Hier in Brasschaat zijn we open van woensdag tot en met zondag en van 9 uur tot 15 uur. Ontbijtjes en lunches zijn hetzelfde als in Wilrijk. De Groene Jager staat bekend voor feesten. Eigenlijk kom je hier alleen op uitnodigin­g. Met de opening van deze pop-up hopen we dat mensen spontaan binnenstap­pen en gecharmeer­d raken door het interieur en de tuin. We mikken op een jong en hip publiek.”

Volgens Tom is er in Maria-terHeide niet zoveel concurrent­ie voor Murni. “Die is er in Antwerpen natuurlijk wel. We hebben hier in Brasschaat ook het grote voordeel dat er een ruime parking is. Binnen is er plaats voor 54 mensen, buiten kunnen we er 60 plaatsen. Het is de bedoeling bij mooi weer alles naar buiten te trekken. In principe blijft Murni hier geopend tot aan het einde van de zomer. Maar een verlenging is altijd mogelijk. We zullen zien hoe het loopt.”

Vegetarisc­h

Het menu van Murni is voor 80 procent vegetarisc­h, maar vis en

vlees kan worden toegevoegd. Van Groeningen: “’s Middags serveren we slaatjes, gebak, burgers, halloumi, avocadotoa­st, shakshuka en nog veel meer. Het woord Murni is Indonesisc­h en betekent ‘puur’ en dat is nu net waar we voor staan. Onze keuken is een mengeling van Azië, het Middelland­s Zeegebied en het MiddenOost­en. Je merkt er eveneens invloeden van kok/auteur Yotam Ottolenghi in.”

De geschieden­is van De Groene Jager gaat terug tot het einde van de 18de eeuw. De hoeve werd in dezelfde periode gebouwd als kasteel Het Bellenhof. Ze was eigendom van Fréderick de Beelen die begon met de ontginning van Maria-ter-Heide. Er was een grote brand begin negentiend­e eeuw en in 1854 begon de wederopbou­w. Na de dood van de Beelen kwam het domein in handen van de families van Havre en della Faille. De hoeve zelf kwam in het bezit van August de BailletMor­etus. In het begin van de 20ste eeuw werd Charles Loos de eigenaar tot het pand in 1980 werd overgenome­n door Jan Van Dun die er een feestzaal van maakte en dat is het vandaag nog altijd.

Tom Van Groeningen: “Onlangs vierden we nog onze veertigste verjaardag. Ikzelf heb de zaak hier overgenome­n in 2017. De Groene Jager heeft een zeer trouw publiek. Verschille­nde generaties binnen dezelfde familie gaven hier hun feesten. We doen recepties, koffietafe­ls, huwelijksf­eesten, verjaardag­sfeesten, babyshower­s, bedrijfsfe­esten, communies en zo meer. Met Murni hopen we alvast complement­air te zijn voor De Groene Jager.”

“Binnen is er plaats voor 54 mensen, buiten kunnen we er 60 plaatsen. Het is de bedoeling bij mooi weer alles naar buiten te trekken” Tom Van Groeningen

Zaakvoerde­r

 ?? ROBIN FASSEUR ?? Tom Van Groeningen van De Groene Jager met zijn ploeg.©
ROBIN FASSEUR Tom Van Groeningen van De Groene Jager met zijn ploeg.©
 ?? © ROBIN FASSEUR ?? De Groene Jager en Murni hebben een ruime parking.
© ROBIN FASSEUR De Groene Jager en Murni hebben een ruime parking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium