Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De mensen voelen zich aan hun lot overgelate­n”

- JONAS ROSQUIN

“Intussen zijn we anderhalve dag verder en zitten we nog steeds zonder stroom. Nog erger is dat er nu ook geen water meer uit onze kranen komt. En niemand durft nog te voorspelle­n hoe lang de problemen zullen aanhouden” Dylan Van der Auwera

Mechelaar in Dubai

Dubai herstelt maar moeizaam van de waterbom die het dinsdag te verwerken kreeg. Dat ziet ook Mechelaar Dylan, die er met zijn gezin woont. “Het water blijft in de straten en gebouwen staan. De stroom geraakt niet hersteld en er is geen lopend water. Het is pure chaos.”

Dylan Van der Auwera (29) kon ons gisterocht­end via een (haperende) wifiverbin­ding bereiken vanuit een koffiezaak in zijn buurt. Dat zijn dezer dagen drukbezett­e toevluchts­oorden om telefoons en andere apparatuur op te laden, want Dylan is lang niet de enige die het al sinds dinsdag thuis zonder stroom moet stellen. Een gevolg van de zondvloed die Dubai, en de ruimere regio, toen overviel. “Het waren hier de ergste regens in 75 jaar, sinds het begin van de metingen eigenlijk.”

Dylan verhuisde goed anderhalf jaar geleden samen met zijn vrouw Sofie (24) naar Dubai om er te werken voor de Belgische bouwfirma Besix. Ondergelop­en straten heeft hij in die relatief korte tijd al wel eerder meegemaakt. “Het regent hier zo’n drie of vier keer per jaar, maar dan staan de straten ook steevast blank. De oudere wijken, zoals die van ons, hebben namelijk geen riolering.” Toen maandagavo­nd laat de eerste regenbuien over Dubai heen kwamen, was het ook weer van dat. Het baarde Dylan niet meteen zorgen.

Apocalyps

“Dinsdagoch­tend was het gestopt met regenen en kwam de zon zelfs door. In de straat van mijn werk, die wat lager gelegen ligt, stond toen zo’n 10 centimeter water, meer niet.” Maar dan volgde al snel een nieuwe regenvlaag, in de namiddag gevolgd door een nog fellere golf. Via een omweg, en dankzij zijn hogere auto waarmee hij nog veilig door het stijgende water kon rijden, geraakte Dylan thuis. Op zijn route zag hij al andere wagens die dienst weigerden omdat de motor water had gevat.

Het ergste moest die avond nog komen. “De lucht werd pikzwart, de regen kwam met bakken uit de lucht en de ene bliksemf lits volgde na de andere. Het leek wel of de wereld aan het vergaan was. Op straat stond het water tot aan mijn knieën, en het stroomde de parking van ons gebouw binnen. Toen op een gegeven moment ook de stroom uitviel, heb ik rond 1 uur ’s nachts beslist om de wagen toch maar op straat te parkeren.”

Geen onverstand­ige beslissing, want woensdagoc­htend dreven andere wagens door het intussen metershoge water in de parking.

“Bewoners schreeuwde­n dat hun Tesla helemaal om zeep was, het was pure chaos.” Van materiele schade bleven Dylan en zijn gezinnetje dus grotendeel­s gespaard, maar dat betekent niet dat ze vrij zijn van zorgen. “Intussen zijn we anderhalve dag verder en zitten we nog steeds zonder stroom. Nog erger is dat er nu ook geen water meer uit onze kranen komt. En niemand durft nog te voorspelle­n hoe lang de problemen zullen aanhouden.”

Andere prioriteit­en

Die zullen pas opgelost geraken als het wassende water uit de straten en gebouwen is verdwenen. Bij gebrek aan riolerings­systeem kan dat alleen door de massale inzet van pompen en pompwagens. En laat daar nu net een groot tekort aan zijn in Dubai. “De overheid is totaal niet voorbereid op zo’n tropische storm. De luchthaven en grote gebouwen zoals de Burj Khalifa krijgen nu alle prioriteit, wordt gezegd.”

“Bij ons zijn ze vandaag net een noodgenera­tor komen plaatsen, puur voor de pomp die het water uit de kelder moet zuigen. Mensen zijn kwaad en voelen zich aan hun lot overgelate­n.” Net als de koffiezake­n is ook het buurtwinke­ltje vandaag een drukbezoch­te plek. “Mensen staan er uren aan te schuiven om hun telefoon te kunnen opladen en er wordt gevochten om de laatste f les water en het laatste brood. Het lijken wel covidtoest­anden.”

Op hotel

Intussen proberen Dylan en zijn gezin zich zo goed en kwaad als het gaat te behelpen. Niet evident, zeker nu de temperatur­en weer richting 30 graden klimmen en de airco het zonder stroom laat afweten. “We hebben onze drie maanden oude dochter Juline kunnen wassen bij een collega, maar als deze situatie nog lang aanhoudt, overwegen we om tijdelijk op hotel te gaan.”

“De beelden die circuleren van kinderen die zwemmen in de straten en mensen op jetski’s en in kano’s zien er wel geestig uit, maar wat je niet ziet is dat veel inwoners het nu moeilijk hebben. Mensen bij wie het appartemen­t helemaal is ondergelop­en of die geen melk kunnen geven aan hun baby’s.”

 ?? © APRR, REUTERS ?? “Het waren hier de ergste regens in 75 jaar, sinds het begin van de metingen eigenlijk.”
© APRR, REUTERS “Het waren hier de ergste regens in 75 jaar, sinds het begin van de metingen eigenlijk.”
 ?? © RR ?? Dylan met vrouw Sofie.
© RR Dylan met vrouw Sofie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium