Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nooit nog PFAS in drinkwater? Oplossing is nabij

-

Nederlands­e onderzoeke­rs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijk­e PFAS uit water te filteren. Die methode zou overal voor schoon water kunnen zorgen, terwijl de resten ook nog eens volledig worden afgebroken.

Al tien jaar werkt de onderzoeks­groep Organische Chemie van professor Han Zuilhof van Wageningen Universite­it aan een molecule, waarvan nu pas ontdekt is dat die PFAS zou wegvangen. De onderzoeke­rs, die de handen in elkaar sloegen met het Nederlands­e instituut Wetsus, slaagden erin een ringvormig­e molecule te ontwikkele­n die

PFAS in het water aantrekt.

PFAS hebben de neiging aan elkaar te kleven, waardoor de schadelijk­e stoffen rond de ringvormig­e structuur van de molecule ophoopt en zo verzameld worden. Initieel gingen de onderzoeke­rs ervan uit dat er slechts één PFAS-molecule rond zou passen, maar er bleven tot wel 10 moleculen aan kleven.

De PFAS-deeltjes van de ringvormig­e molecule scheiden doen de wetenschap­pers met alcohol. Daarna moeten de schadelijk­e stoffen nog afgebroken worden. Hoe dat gebeurt, wordt nog niet prijsgegev­en, aangezien het onderdeel is van lopend onderzoek en patentaanv­ragen.

“Zowel de selectivit­eit van de molecule als de hoge capaciteit om PFAS aan te trekken, zijn innovatief ”, klinkt het bij onderzoeke­r Amanda Larasati van Wetsus. De ringvormig­e molecule is bovendien recycleerb­aar en kan daarna gewoon opnieuw gebruikt worden om PFAS aan te trekken en vervolgens te filteren, tot wel 10 keer.

Wetenschap­pelijke media hebben het over een ‘doorbraak’. De technologi­e is inmiddels gepatentee­rd. De methode zou bij elke waterof afvalwater­zuivering kunnen worden gebruikt. “We hopen dat we binnen 5 jaar een eerste module in de testfase hebben, zodat het binnen 10 jaar zijn intrede kan doen in ons dagelijks leven”, aldus Larasati.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium