Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerps bedrijf bij bosvriende­lijkste ter wereld

De Antwerpse plantageho­lding Sipef staat op de vierde plaats in een ranglijst van bedrijven die zich inzetten tegen ontbossing. Al waarschuwt de CEO voor hogere prijzen in de supermarkt.

- RUBEN MOOIJMAN

Palmoliepr­oducent Sipef haalt een score van 65,9 procent in de beoordelin­g door Forest 500, een ranglijst van de meest bosvriende­lijke bedrijven ter wereld. Dat is goed voor een vierde plaats. Alleen twee Braziliaan­se bedrijven en de Zwitserse voedingsgr­oep Nestlé scoren nog beter. De Forest 500 is een initiatief van Global Canopy, een Britse ngo die de rol van ondernemin­gen bij ontbossing als focus heeft.

Sipef werd in 2020 voor het eerst opgenomen in de ranglijst. Bij de vorige beoordelin­g scoorde het bedrijf 55,9 procent, goed voor een achttiende plaats. Sipef is ook een van de slechts vier bedrijven in de ranglijst die volgens Forest 500 al volledig voldoen aan de vereisten van de komende Europese ontbossing­srichtlijn. Volgens die richtlijn moeten bedrijven zwart op wit kunnen aantonen dat hun producten niet tot ontbossing hebben geleid. “Deze vier bedrijven maken de ontbossing­s-engagement­en voor producten met een hoog risico openbaar, controlere­n hun leverancie­rs en brengen verslag uit over eventuele ontbossing in hun aanvoerket­ens en herkomstge­bieden”, aldus het rapport van Forest 500.

CEO François Van Hoydonck bevestigt dat Sipef klaar is voor de richtlijn. “Wij voldoen al aan de eisen van de Roundtable for Sustainabl­e Palm Oil, die dicht bij de Europese richtlijn liggen. Het komt erop neer dat je met behulp van satellietb­eelden moet kunnen aantonen dat de plantages liggen op gebieden die vóór 2020 ontbost waren.”

Sipef heeft zelf in 2015 besloten geen ontboste terreinen te ontwikkele­n of te kopen. Bij de recente uitbreidin­gen, die de productie van 400.000 ton naar 600.000 ton moeten stuwen, is onder meer gebruikgem­aakt van verwaarloo­sde rubberplan­tages in Zuid-Sumatra (Indonesië). “We zijn erg selectief geweest, en hebben bewust geen ontwikkeli­ngen gepland in Kalimantan, omdat daar het risico op ontbossing hoger is.”

Koekjes en lipstick

Van Hoydonck waarschuwt er wel voor dat de nieuwe richtlijn prijsverho­gend kan werken. “De consument zal meer moeten betalen voor een product dat gegarandee­rd duurzaam tot stand is gekomen.” Palmolie wordt in veel producten verwerkt, gaande van koekjes, pizza’s en ijs tot lipstick en shampoo.

Sipef heeft van duurzaamhe­id een speerpunt gemaakt, omdat het zich daarmee kan onderschei­den van grotere palmoliepr­oducenten. Dat beleid zal voortgezet worden als Van Hoydonck in september opgevolgd zal worden door de Nederlands­e Petra Meekers (50), die jarenlang voor Sipef in Singapore heeft gewerkt. Voordien werkte ze als duurzaamhe­idscoördin­ator bij verschille­nde palmoliebe­drijven en bij Unilever.

De Brusselse beurs heeft zich herpakt. Na enkele dagen van verlies veerde de Bel-20 0,84 procent op tot 3.826,58 punten.

De grootste dagwinsten waren voor chemiegroe­p Solvay (+2,85%, 30,65 euro) en financiële titel KBC (+2,07%, 70,06 euro). Op de brede markt steeg Hybrid Software (+4,14%, 3,52 euro). Greenyard (+1,17%, 5,20 euro) neemt de Limburgse producent van vegan ijsjes Crème de la Crème over.

Deme (+1,12%, 144,60 euro) won contracten voor de aanleg van hoogspanni­ngsnetten voor twee windmolenp­arken in Nederland. Ze hebben een gezamenlij­ke waarde van meer dan 300 miljoen euro.

Colruyt (+0,69%, 40,98 euro) neemt op vraag van de mededingin­gsautorite­it geen 57 maar slechts 54 winkels over van Louis Delhaize, die werden uitgebaat als Smatch of Match. De winkels in Galmaarden, Munkzwalm en Nieuwpoort vallen dus af.

Sipef (+0,36%, 56 euro) (zie ook hiernaast) produceerd­e in het eerste kwartaal 79.371 ton palmolie, wat 9 procent minder was dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch verwacht het bedrijf dat zijn recurrente nettowinst voor het hele jaar maar iets lager zal uitkomen dan die van 2023.

Verlies was er bij de indexaande­len dan weer vooral voor Melexis (-2,13%, 71,25 euro). De topman van chipsprodu­cent TSMC zei te verwachten dat de vraag naar chips voor de autosector voor de rest van het jaar zwak zal blijven. Op de tweede rij werd

Avantium bijgeknipt (-6,01%, 2,43 euro). (blg)

“De consument zal meer moeten betalen voor een product dat gegarandee­rd duurzaam tot stand is gekomen” François Van Hoydonck

CEO Palmoliepr­oducent Sipef

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium