Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG

Vind jij dat rokers meer moeten betalen voor de ziekteverz­ekering?

-

Genoeg geviseerd

Ik ben zelf geen roker (meer), maar ik vind dat de rokers al genoeg geviseerd worden. Bovendien: er zijn rokers en rokers, zoals er drinkers en drinkers zijn. Iemand die echt kan genieten van een sigaretje, sigaar of pijp, die kunnen we niet onderbreng­en bij de ‘echte’ rokers, dat zijn genieters. De anderen zijn kettingrok­ers. Die moeten geholpen worden zonder dat daar extra voor moet worden betaald aan premie of verzorging­skosten. Zoals iemand die kan genieten van een goeie pint ook niet te vergelijke­n is met iemand die twintig pinten per dag drinkt. Die laatste moet ook niet meer betalen als hij iets mankeert aan zijn of haar lever. Dus de ziekteverz­ekering mag zeker niet meer kosten aan rokers dan aan nietrokers.

Maar dat de overheid meer geld kan of moet uitgeven aan campagnes, dat is een feit. Ze incasseren meer dan genoeg aan taksen en accijnzen op rookwaren en alcohol. Dat ze dat geld dan ook goed gebruiken, in plaats van er hun andere putten mee te vullen.

EDDY HEIRWEGH, ZWIJNDRECH­T

Gezondheid­staks

Natuurlijk, want zij berokkenen niet alleen schade aan zichzelf maar ook aan hun naasten. Ze verhogen de druk op de gezondheid­szorg. Dus ja, extra betalen, best door een supplement aan te rekenen bij aankoop van tabak, onder welke vorm dan ook. Een gezondheid­staks, zeg maar. Sorry rokers, vind je het te duur, rook dan niet, je bent niet verplicht om te roken. En als geen enkele partij daarvoor te vinden is, verdient geen enkele partij mijn stem. GUY VAN DE VELDE, ANTWERPEN

Andere zaken

Als we zo gaan beginnen, zijn er nog wel zaken die we daar bij kunnen betrekken.

Een voorbeeld: iemand die op skivakanti­e gaat en vanwege een gebroken been gerepatrie­erd moet worden, moet die dan ook meer ziekteverz­ekering betalen? Antwoord: ja, want ook die persoon zoekt bewust ‘het gevaar’ op. Iemand die als hobby aan motorcross doet, moet die meer ziekteverz­ekering betalen? Antwoord: ja, want enzovoort... Of denk ik nu fout? ANN SWINKELS, WUUSTWEZEL

Rokers sterven jonger

Maak meteen ook de berekening van de levensverw­achting. Rokers sterven jonger en kosten dus minder aan pensioen en bijpassing­en voor rusthuizen. Obesitas kost ons gemakkelij­k evenveel. Als je BMI hoog genoeg is, wordt je maagverkle­ining terugbetaa­ld.

MICHAEL VAN ROY,

SCHOTEN

Iedereen gelijk

Rokers gaan op termijn inderdaad meer kosten aan de gezondheid­szorg. Maar ze daar extra voor laten betalen lost het probleem van de rokers niet op. Bovendien, is iedereen niet gelijk volgens de grondwet? Dan zo ook voor de gezondheid­szorg. Maak rookartike­len fors duurder en financier met de meeropbren­gsten antirookca­mpagnes en sensibilis­atie, ook in scholen. Daar is op termijn iedereen mee gebaat. Een roker extra laten betalen? Door zijn gedrag betaalt hij al zijn slechte gezondheid.

PAUL VAN HERCK,

VOSSELAAR

Ook voor andere verslaving­en

Naar mijn mening is het de logica zelf dat rokers meer moeten betalen – maar hoe gaat men dat controlere­n? – maar wel met de kanttekeni­ng dat dat ook voor andere verslaving­en zoals alcoholism­e zou moeten gelden.

HERMAN PERPERMANS, BORGERHOUT

Een paar kilo te veel

Ja, dat vind ik wel. Toen ik nu al veel jaren geleden een hospitalis­atieverzek­e- ring wou aangaan, moest ik meer betalen omdat ik volgens hen een paar kilo te veel woog en een risico was, alhoewel nog geen 30 jaar en kerngezond. Wat dan met roken en longkanker of te veel drinken? Daar betaalt de medemens ook voor mee. KARIN VAN DEN BROECK, ZOERSEL

Prima, maar...

Prima, maar dan ook degenen die te veel eten, te veel drinken, enzovoort.

MARIA RAEYMAEKER­S, DESSEL

 ?? © REUTERS ??
© REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium