Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook met fiscale hervorming was ons land onderaan blijven staan”

-

Arbeidseco­noom Stijn Baert ziet de hoge belastingd­ruk met lede ogen aan, maar blijft er nuchter bij. “Ook met de fiscale hervorming van Vincent Van Peteghem waren we sowieso de slechtste van de OESO-klas gebleven.”

‘Werken moet meer lonen’, dat was de belofte van zowat alle grote partijen bij de laatste verkiezing­en van 2019. Maar over de voorbije legislatuu­r blijft ons land de absolute belastingk­ampioen.

“De f iscale her vorming die Vincent Van Peteghem (CD&V) voor ogen had, is er niet gekomen. Maar ook als we die plannen doorrekene­n, had ons land een belastingd­ruk ervaren die misschien net onder 50 procent zou komen. Maar we hadden sowieso de slechtste van de OESO-klas gebleven”, zegt professor arbeidseco­nomie Stijn Baert (UGent). “Pas op, het had op zijn minst een evolutie geweest in de goede richting waar we nu eigenlijk vastzitten op een status quo. Over de gehele legislatuu­r kunnen we vaststelle­n dat ons land nog steeds de grootste belastingd­ruk heeft. Onder de regering-Michel was het iets verbeterd, maar tijdens deze legislatuu­r is het dus nog verslechte­rd.”

In vele andere landen werd werken de laatste zes jaar wel interessan­ter door lagere lasten op arbeid, zegt

Baert. “Het OESO-gemiddelde voor de belastingw­ig daalde superlicht van 34,9 procent in 2019 naar 34,8 procent. Nederland daalde van 36,9 procent naar 35,1 procent, dat is meer dan 1,5 procent. Duitsland, toen ook al nummer 2, daalde van 49,3 procent naar 47,9 procent, eveneens een daling met meer dan 1 procent. Het gat met ons land werd dus enkel groter.”

Baert waarschuwt dan ook voor de ‘promotieva­l’, die bij ons significan­t is. “Hoe meer iemand verdient, hoe meer er afgeroomd wordt. Maar dat wil ook zeggen dat mensen die gepromovee­rd worden of opslag krijgen, daar heel weinig van merken. Daardoor daalt de motivatie snel.” Krijgen we voor die hoge belastinge­n ook iets terug? “Zeker. Maar niet in die mate dat het de hoge belastingd­ruk verantwoor­dt. We zien bijvoorbee­ld dat de Scandinavi­sche landen het op heel wat vlakken beter doen. Zweden bijvoorbee­ld heeft een belastingw­ig van 42,1 procent, lager dan België maar wel hoger dan het OESO-gemiddelde. In ruil hebben ze dan wel beter onderwijs, gratis kinderopva­ng, hogere pensioenen en een even goede gezondheid­szorg. Ze zouden voor ons een gidsland moeten zijn.”

 ?? © JIMMY KETS ?? Arbeidseco­noom Stijn Baert hekelt dat de belastingd­ruk deze legislatuu­r nog verslechte­rd is.
© JIMMY KETS Arbeidseco­noom Stijn Baert hekelt dat de belastingd­ruk deze legislatuu­r nog verslechte­rd is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium