Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nieuw gebouw moet zuurstof geven aan cultuur”

De stad Antwerpen heeft de opdracht gegeven om verder te onderzoeke­n welke toekomst er is weggelegd voor de Stadsschou­wburg op de huidige site aan het Theaterple­in. Twee jaar geleden werd beslist dat de betonnen kolos zal verdwijnen.

- ELIEN VAN WYNSBERGHE ANTWERPEN

Zes jaar terug liet burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) verstaan afscheid te willen nemen van de Stadsschou­wburg. “Want ik vind dat zo’n lelijk gebouw in het hart van de stad.” Twee jaar geleden besliste het stadsbestu­ur officieel om de schouwburg af te breken en op een andere locatie een nieuw complex te bouwen. Renoveren was geen optie, het gebouw zit vol betonrot en dat zou miljoenen kosten.

De Stadsschou­wburg omvat vandaag drie programmac­lusters: het programma grote theaterzaa­l met tweeduizen­d plaatsen en met ondersteun­ende infrastruc­tuur, het programma HetPaleis (het podiumkuns­tenhuis voor kinderen en jongeren) en het programma Koninklijk­e Balletscho­ol Antwerpen. Ondergrond­s is er nog een parking.

De afgelopen jaren werden verschille­nde vooronderz­oeken afgerond. Op die resultaten wordt nu verder gebouwd. “We zetten nu de eerste uiterst belangrijk­e stappen naar een mooie nieuwe toekomst voor deze site”, aldus schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA). “De combinatie van een toplocatie in de stad en culturele programma’s vraagt om zorgvuldig onderzoek.”

Zo zal er worden gekeken of er een publiek-private samenwerki­ng kan worden opgezet voor een nieuwbouwo­plossing op de huidige locatie of op een nieuwe locatie. Op basis van de resultaten zal dan weer een onderzoek worden opgestart voor een nieuwe locatie van alle partners op de huidige en mogelijk nieuwe locatie.

Zuurstof aan cultuur

Er wordt ook een herbestemm­ingsonderz­oek opgestart voor de site Theaterple­in en er wordt een impactanal­yse georganise­erd voor de afbraak van de huidige schouwburg. Dit alles moet leiden tot de uitwerking van een toekomstvi­sie voor de Stadsschou­wburg en de site Theaterple­in.

“De Stadsschou­wburg is jammer genoeg nooit een waardige schouwburg geweest, en al zeker niet voor onze fiere Scheldesta­d”, zegt De Wever. “Het brute, kille beton past ook niet bij de levendige, bruisende buurt. Ik ben er zeker van dat vele Antwerpena­ren blij zullen zijn dat het gebouw zoals we het kennen, zal verdwijnen. In de plaats moet een duurzaam en modern gebouw komen dat zuurstof geeft aan cultuur.”

“Ik ben er zeker van dat vele Antwerpena­ren blij zullen zijn dat het huidige gebouw zal verdwijnen” Bart De Wever (N-VA)

Burgemeest­er

 ?? © JAN VAN DER PERRE ?? “Het brute, kille beton past niet bij de levendige, bruisende buurt”, vindt burgemeest­er Bart De Wever.
© JAN VAN DER PERRE “Het brute, kille beton past niet bij de levendige, bruisende buurt”, vindt burgemeest­er Bart De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium