Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twintig kunstenaar­s brengen hulde aan Ensor

Eenniettem­issenevene­mentinhetd­rukkeprogr­ammavanAnt­werpArtWee­kendis‘Deerfenisv­anEnsor’.Inhetweeld­erigestads­paleisGris­aropdeFran­krijklei93­brengenkun­stenaarsal­sGuillaume­Bijl,LucTuymans­enKatiHeck­huldeaande­Oostendena­ar.

- FRANK HEIRMAN

De erfenis van Ensor liep dit voorjaar met veel succes in Oostende. Tijdens Antwerp Art Weekend wordt de tentoonste­lling voor vier dagen hernomen en uitgebreid in een stadspalei­s op de Frankrijkl­ei. Alleen al dat gebouw, dat dateert uit 1877 toen Ensor als schilder begon, is een bezoek waard. Het classicist­ische paleis werd opgetrokke­n door de Duitse familie Grisar die een rol zou spelen bij de oprichting van Kunst van Heden. Het is die vereniging van rijke kunstliefh­ebbers die ervoor zou zorgen dat Ensor in Antwerpen zijn trouwste kopers vond.

Kunstverza­melaar Paul Poelmans en kunstcriti­cus Eric Rinckhout namen het initiatief voor De erfenis van Ensor. In het kader van het Ensorjaar 2024 brachten ze twintig hedendaags­e kunstenaar­s samen, voor wie Ensor een inspiratie­bron was en is. Zo is er een vroege Ensoriaans­e ets van Luc Tuymans te zien en de bekende filmverval­sing waarin Guillaume Bijl de oude meester van Oostende opvoert. Sommige kunstenaar­s inspireerd­en zich op de landschapp­en van Ensor (Yves Beaumont), gebruikten de karikatuur (Kati Heck en Jan Van Imschoot) of stillevens en maskerades­s (Guy Slabbinck en Nick Andrews).

La sortie d’ Ensor

Een bijzonder werk dat na 35 jaar weer boven water kwam, is La sortie d’ Ensor de Belgique (1988) van Ronald De Preter. De Antwerpena­ar schilderde het uit onvrede omdat de overheid er niet in geslaagd was om De intocht van Christus te Brussel aan te kopen. Het meesterwer­k van Ensor werd in 1887 voor omgerekend 9 miljoen euro verkocht aan het Getty Museum in Los Angeles verkocht. Tot dan was het als langdurige bruikleen van de Antwerpse familie Franck een van de blikvanger­s van het KMSKA.

In La sortie d’ Ensor de Belgique behield De Preter de kleurrijke en bonte compositie van De intocht van Christus te Brussel, die Ensor exact een eeuw eerder had geschilder­d. Wel verving hij de gemaskerde personages van Ensor door de politieke en culturele tenoren van 1987. In de carnavales­ke stoet herkennen we duidelijk Wilfried Martens, Leo Tindemans, Karel Van Miert, Guy Verhofstad­t, Patrick Dewael en Bob Cools te midden van honderd andere gezagsdrag­ers. Het werk had tot nog toe nooit het atelier van De Preter verlaten.

Bij de tentoonste­lling die loopt tot 19 mei bracht uitgeverij Pelckmans een boekje uit.

 ?? © FH ?? Schilderij van Guy Slabbinck in het weelderig decor van stadspalei­s Grisar.
© FH Schilderij van Guy Slabbinck in het weelderig decor van stadspalei­s Grisar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium