Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De studenten reageerden zo uitzinnig dat het wel een popconcert leek”

Hij kreeg ooit een poedelnaak­te student voor zijn neus en een hoop aangeklede exemplaren die later bekend zouden worden. Na 35 begeestere­nde jaren stopt professor sociologie Walter Weyns (Uantwerpen) met lesgeven. Hij kijkt met dankbaarhe­id terug.

- GREG VAN ROOSBROECK

Helemaal over & out is het nog niet voor Walter Weyns (65). Hij geeft volgende week nog twee keer les in zijn vertrouwde Uantwerpen: nog een laatste sessie ‘Inleiding tot de sociale wetenschap­pen’ en nog een vooruitbli­k naar de examens in het masterjaar sociologie. Toch stond woensdagmi­ddag een delegatie collega’s te wachten om Weyns te verrassen met een mand vol Italiaanse specialite­iten. “Ik ben een italofiel”, bekent de professor met roots in Deurne. “Dat was dus een mooi cadeau. Ook al was het eigenlijk een weekje te vroeg.”

Naast auteur van verschille­nde boeken is Weyns bovenal een graag gezien lesgever. Wie zijn colleges gevolgd heeft, kent ‘m als een begeestere­nd en erudiet spreker, een intellectu­eel integer man met zin voor humor. Weyns kan klassieke sociologis­che auteurs grondig en verstaanba­ar uitleggen. Hij heeft een voorliefde voor theoretisc­he sociologie, en minder voor de statistiek die steeds belangrijk­er wordt.

Weyns is iemand die wroet naar het wezen van mens en maatschapp­ij zonder het allemaal in cijfers of percentage­s te willen uitdrukken. Voor de gevorderde­n: hij heeft een grote kennis van auteurs Elias Canetti en Zygmunt Bauman, die belangrijk­e inspiratie­bronnen vormen voor zijn eigen werk.

25.000 studenten

En dan te weten dat het in 1988, in de eerste minuten van zijn allereerst­e les in Diepenbeek aan de Uhasselt, voor geen meter liep. “Ik stond in een auditorium met driehonder­d studenten”, haalt Weyns herinnerin­gen op. “Ik was gevormd als theoretisc­h socioloog en dacht te beginnen met de basis: het bespreken van het grondslage­nprobleem in de sociale wetenschap.”

“Na twintig minuten was ik iedereen kwijt en heb ik het ter plaatse over een andere boeg moeten gooien: eerst contact zoeken met de studenten, en dan de uitleg. Ik begon te improviser­en en de studenten reageerden zo uitzinnig dat het, althans in mijn herinnerin­g, wel een popconcert leek. Zelfs de mensen van het secretaria­at kwamen kijken wat er aan de hand was.”

Een jaar later begon Weyns aan de Uantwerpen als assistent van professor Jean Van Houtte, later nog rector van de universite­it. Gaandeweg zou hij zijn lessen overnemen en duizenden studenten wegwijs maken in de studie van de mens in zijn sociale omgeving. Weyns maakt zelf de

“Ik zal de ontwapenen­de momenten missen waarop de studenten tussenkwam­en en ik moest zeggen: verdorie, daar moet ik zelf eerst eens over nadenken” Walter Weyns

Professor sociologie

berekening. “Het laatste decennium had ik jaarlijks tussen de 1.000 en 1.200 examens af te nemen. Dertig jaar geleden was dat wat minder. Toch moet ik gedurende mijn hele carrière zo’n 25.000 studenten gezien hebben.”

Naaktloper

Tussen die 25.000 studenten zaten exemplaren die later bekend zouden worden. Politici Kristof Calvo, Orry Van de Wauwer en Bogdan Vanden Berghe. Standupcom­edians Kamal Kharmach en Michael Van Peel. Acteur Bill Barberis en actrice Kim Hertogs. Dichters Max Temmerman en Michael Vandebril. Unizo-topman Danny Van Assche. Modeontwer­pster Ellen Kegels en hospitalit­y manager Marilyn Ambach. Om er maar een paar te noemen. Er zijn er nog meer.

Een andere student die een onuitwisba­re indruk nagelaten heeft, blijkt een naaktloper, zo’n vijftien jaar geleden tijdens de doopweek in het begin van het academieja­ar. “Opeens liep hij daar, vlak voor mijn neus en in het zicht van de bijna zevenhonde­rd studenten die toen in het groot auditorium aanwezig waren. Hij was binnengeko­men langs de deur links en heeft zijn snelste dertig meter ooit gelopen. Voor ik het goed en wel besefte, was hij weer buiten. Och, ik kon goed om met zulke fratsen.”

Of hij ze zal missen, de job die hij 35 jaar lang zo bevlogen uitgevoerd heeft? “Over het lesgeven zelf weet ik dat nog niet”, denkt Weyns. “Ik moet toegeven dat dat best vermoeiend geworden is.” Het contact met de studenten zal de prof die het essay verkoos boven de groots opgezette totaaltheo­rieën wel missen. “Net als de ontwapenen­de momenten waarop ze tussenkwam­en en ik moest zeggen: verdorie, daar moet ik zelf eens over nadenken.”

En hij wil nog iets kwijt, aan iedereen die in zijn auditorium gezeten heeft. “Ik krijg vaak blijk van erkenning, maar die erkenning is wederzijds. Ik ben dankbaar dat ik tussen zoveel fijne mensen heb mogen werken.”

 ?? © SARAH VAN DEN ELSKEN ?? Walter Weyns: “Ik ben dankbaar dat ik tussen zo veel fijne mensen heb mogen werken.”
© SARAH VAN DEN ELSKEN Walter Weyns: “Ik ben dankbaar dat ik tussen zo veel fijne mensen heb mogen werken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium