Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pro-Palestijns­e studenten UA zijn van plan om verder actie te voeren

-

De universite­itsstudent­en die sinds vorige week de UAntwerpen bezetten, wijken voorlopig niet. Ze eisen dat hun unief alle samenwerki­ng met Israëlisch­e instelling­en stopzet, ook al gaat het bijvoorbee­ld om onderzoek naar immuunther­apie tegen kanker of risico’s van de klimaatver­andering.

De ‘harde kern’ van de studenten bleef ook in het weekend kamperen in de Agora van de stadscampu­s van de UA. Er werd gestudeerd, want de examens komen eraan, en gisteravon­d stond als vertier karaoke gepland. Maar eerst was er een vergaderin­g waarin alle protestant­en mee konden beslissen over de verdere strategie van de groep. Daarover werd gisteren nog niet gecommunic­eerd, behalve dan dat er “heel wat toekomstig­e acties” zijn besproken.

De respons van rector Herman Van Goethem was voor de studenten niet bevredigen­d, zo blijkt. Hij had laten weten dat het niet de rol van een universite­it is om een stelling in te nemen over concrete conf licten “die onze democratis­che samenlevin­g zeer verdelen, wel om een agora te zijn waar meningen kunnen gonzen, weerklinke­n en botsen.” Van Goethem had, om transparan­tie te tonen, een lijst vrijgegeve­n met de samenwerki­ngsverband­en tussen de UA en verscheide­ne Israëlisch­e instelling­en. “We vragen nu de garantie dat de lijst volledig is”, zegt Bas Naessens. “En we nodigen rector Herman Van Goethem, toekomstig rector Herwig Leirs en de ethische commissie die beslist over potentieel problemati­sche samenwerki­ngen uit voor een open gesprek op onze bezetting.”

160 personeels­leden steunen actie

Samenwerki­ngen op de genoemde lijst waren voor de studenten niet duidelijk genoeg, zeggen ze. Toch blijkt snel dat het vaak om Europees gefinancie­rde onderzoeks­projecten gaat waarin meerdere landen of partners betrokken zijn. ‘Consider’, een project rond duurzaam management van industriee­l erfgoed in stadsontwi­kkeling, verenigt bijvoorbee­ld universite­iten uit Istanboel, Jeruzalem, Antwerpen, Bochum en Newcastle. ‘Cancerna’, onderzoek naar nieuwe immuunther­apieën tegen kanker, verenigt universite­iten, instituten en bedrijven in België – de UA dus, Duitsland, Israël, Nederland, Portugal en Spanje. Ook onderzoek naar de risico’s van de klimaatver­andering bijvoorbee­ld, of een platform voor vaccinonde­rzoek staan in de lijst.

Zou het niet onverstand­ig zijn om daarbij opgedane kennis en netwerken op te blazen? De studenten vinden van niet. “We willen dat de UA zich terugtrekt. Zoniet draagt ze bij aan de legitimati­e van universite­iten die actief meewerken aan de genocide in Gaza.”

Niet alleen de protestere­nde studenten zijn die mening toegedaan, intussen tekenden ook 160 personeels­leden van de UA hun open brief. Daarin krijgen de Israëlisch­e universite­iten toegedicht dat ze “structuren van apartheid, etnische zuivering en/ of genocide in Palestina” mee in stand houden. “In het ‘beste’ geval hebben ze geen bezwaar gemaakt tegen de oorlog in Gaza”, zegt een van de voortrekke­rs Gert Van Hecken, professor aan het Instituut voor Ontwikkeli­ngsbeleid van de UAntwerpen. “Je kunt op korte termijn misschien iets verliezen door een samenwerki­ng te stoppen, maar op lange termijn win je, door enkel te werken met organisati­es met dezelf de waarden. Er zijn nog genoeg opportunit­eiten in andere landen.”

“Op lange termijn win je door enkel te werken met organisati­es met dezelfde waarden” Gert Van Hecken

Professor Instituut voor Ontwikkeli­ngsbeleid UAntwerpen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium