Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sammy Mahdi wil zwijgakkoo­rd op de schop

- HANNES HEYNDERICK­X

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi wil in de volgende legislatuu­r af van het zwijgakkoo­rd in het Vlaams Parlement. Door dat akkoord kunnen parlements­leden geen initiatiev­en indienen zonder voorafgaan­d fiat van de andere meerderhei­dspartijen.

Door sommige parlements­leden verguisd, vooral door de fractielei­ders en ministers bejubeld: het ‘zwijgakkoo­rd’ in het Vlaams Parlement. Het verhindert politici van de meerderhei­d om initiatiev­en – voorstelle­n van decreet of resoluties – in te dienen als ze daarover nog geen akkoord hebben met de andere meerderhei­dspartijen. N-VA, CD&V en Open VLD kwamen die regeling bij het begin van de legislatuu­r overeen, om het parlementa­ir werk vlot te laten verlopen en de regering niet in moeilijkhe­den te brengen.

Al van bij het begin verzetten bepaalde parlements­leden zich. Denk aan Orry Van de Wauwer (CD&V) of Maurits Van de Reyde (Open VLD), die geregeld kritisch waren voor de eigen meerderhei­d. Ze krijgen nu bijval van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. “Het zwijgakkoo­rd maakt parlements­leden morsdood”, zegt Mahdi in onze politieke podcast De Tenoren.

Voor CD&V betekent dat een koerswijzi­ging, want de Vlaamse CD&V-onderhande­laars Hilde Crevits en Wouter Beke zagen er in 2019 geen graten in. Vlaams fractielei­der Peter Van Rompuy (CD&V) verdedigde het akkoord op zijn beurt: “Mensen willen geen kibbelkabi­net.”

Assertieve­r

Voor Mahdi kadert het schrappen van het zwijgakkoo­rd in zijn doelstelli­ng om de partij assertieve­r te maken. Hij aarzelde na zijn aantreden niet om zijn voet te zetten rond de indexering van de kinderbijs­lag, waardoor minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn septemberv­erklaring moest uitstellen. Of om het stikstofak­koord te kelderen. In dat dossier werd het zwijgakkoo­rd trouwens geschonden toen N-VA en Open VLD zonder CD&V een voorstel van decreet indienden. Voor Mahdi is het dan ook de logica zelve dat het zwijgakkoo­rd op de schop gaat in de volgende legislatuu­r. “Parlements­leden mogen het oneens zijn met wat de regering beslist.”

 ?? © KRIS VAN EXEL ?? Sammy Mahdi.
© KRIS VAN EXEL Sammy Mahdi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium