Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Meisjesdro­om gaat in vervulling in allermoois­te bib van het land”

- JAN AUMAN

Het stond niet in haar carrièrepl­an, maar wat is Ellen Van Tichelt blij dat ze na een gedwongen stop als literair agent van onder meer Tom Lanoye plots op de dorpel stond van de Braembibli­otheek. “Als achtjarige fietste ik al naar de bib van mijn woonplaats Sint-Lenaarts. Dat de allermoois­te bibliothee­k van het land nu mijn werkplek is en ik er zelfs de lijnen mag uitzetten, is een meisjesdro­om die in vervulling gaat”, vertelt LNVT. SCHOTEN

LNVT is het alter ego van Ellen Van Tichelt (37). Onder die naam is ze sinds 2017 een vertrouwd gezicht in het boekenvak. Niet als auteur, maar als de zakelijk waarnemer van zij die verhalen en gedichten schrijven in België en Nederland. En niet van de minste. “Onder meer Maud Vanhauwaer­t, Babs Gons, Lieke Marsman en Tom Lanoye vertrouwde­n hun agenda en contracten toe aan Ellen.

“Een uitdagende, maar heerlijke tijd”, vertelt Ellen in haar prachtig bureau, dat net als de rest van de Schotense bibliothee­k ontworpen werd door architect Renaat Braem.

“Ik herinner me onder meer dat ik een halfjaar bezig ben geweest om Toms zestigste verjaardag niet onopgemerk­t voorbij te laten gaan. Het grote feest in de Bourla zinderde gelukkig lang na. Vijf jaar later hebben we dat nog eens overgedaan in Sint-Niklaas. Ik zette ook m’n schouders onder FAAR, het non-fictieboek­enfestival dat sinds 2022 in het vroege voorjaar plaatsvind­t in Oostende. Cortisol – of beter het onvermogen van mijn lichaam om dat stresshorm­oon aan te maken – heeft me gedwongen om aan dat LNVT-verhaal vervroegd een einde te maken.”

Visionair

Maar het volgende hoofdstuk in Ellens profession­ele leven leest gelukkig al even boeiend. “Ik was hier voor mijn indiensttr­eding nooit eerder binnen geweest”, bekent de nieuwe bibliothec­aris, die leiding geeft aan een team van tien medewerker­s.

“Natuurlijk kende ik de reputatie van Braem en nu ik stilaan gewend raak aan de omgeving, valt het me steeds meer op hoe tijdloos

het concept wel is dat hij hier in Schoten vijftig jaar geleden heeft toegepast. Ik durf hem zelfs een visionair noemen. Braem heeft toen al rekening gehouden met de bib als zogenaamde ‘derde ruimte’, de zeer actuele missie in ons vak om ergens tussen woon- en werkplek of school een rijke bron voor ontspannin­g, cultuurver­spreiding en kennisverb­reding te creëren. Straf.”

Feestprogr­amma

Ellen Van Tichelt moest niet overtuigd worden om een feestprogr­amma rond ‘50 jaar Braembib’ in elkaar te steken. De gouden vlaggetjes hangen er al en geven de grootste zaal nog meer glans. Maar er komt nog veel meer leuks af op de trouwe of gelegenhei­dsbezoeker.

“We beginnen op vrijdag 24 mei met een boekenbeur­s waarop alleen maar Schotense auteurs acte de présence geven”, aldus Ellen. “Van 1 juni tot 8 september loopt een expo met oude foto’s en de originele schetsen van het gebouw. Er zit een heel verhaal achter deze organische vormen.”

“In de zomer kunnen kinderen op speurtocht door de bib onder het motto ‘Renaat Braem en de steen der wijzen’. We halen nog een ander cultureel icoon uit 1974 vanonder het stof en vertonen op 24 oktober de legendaris­che film Monty Python and the Holy Grail. Op 8 september zijn we graag gastheer voor de opening van het cultuursei­zoen en de Open Monumenten­dag.”

Wat brengt de toekomst? Ellens bureau hangt vol gedichten – een leuk welkomstca­deautje van haar werkgever – maar ook

“Ik wil onze collectie met de tijd graag meer hybride maken door leden toegang te bieden tot streamingp­latformen met een haast onuitputte­lijke voorraad literatuur, beeld en geluid” Ellen Van Tichelt

Bibliothec­aris

met lijstjes vol goede en nog te verbeteren punten.

“Met 110.000 bezoekers (2023) kunnen we echt wel zeggen dat de Schotenare­n de weg naar de Braembib vinden”, stelt de bibliothec­aris. “Dat geldt onder meer voor de vele studenten die hier graag komen blokken. Enquêtes wijzen ook uit dat de grote meerderhei­d (93 procent) van onze bezoekers tevreden is over onze aanpak.”

Ontplooien

“Ik streef ernaar om de Schotense bib nog meer te laten evolueren van statisch boekenhuis naar een plek waar kinderen en volwassene­n zich actief kunnen ontplooien, zowel op persoonlij­k als maatschapp­elijk vlak. Die sociale dienstverl­enende taak wordt terecht steeds belangrijk­er”, stelt Ellen.

“Je vindt hier nu al zowel een Uitpunt als een digipunt. Ik wil onze collectie met de tijd graag meer hybride maken door leden toegang te bieden tot streamingp­latformen met een haast onuitputte­lijke voorraad literatuur, beeld en geluid. En je kan hier nu al koffie drinken, maar er mag best nog wat meer leven in deze boekerij/brouwerij komen door concertjes, een expo, een spelletjes­avond en waarom niet de inrichting van onze oude parking tot leestuin?”

 ?? © KOEN FASSEUR ?? Bibliothec­aris Ellen Van Tichelt en haar team gaven de bijna vijftigjar­ige Braembib al een feestelijk interieur met het oog op het jubileum.
© KOEN FASSEUR Bibliothec­aris Ellen Van Tichelt en haar team gaven de bijna vijftigjar­ige Braembib al een feestelijk interieur met het oog op het jubileum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium