Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Witsel weer in beeld bij Rode Duivels

- LUDO VANDEWALLE

Is het verhaal van Axel Witsel bij de Rode Duivels dan toch nog niet ten einde?

De 35-jarige tot verdediger omgevormde middenveld­er staat op de lijst van bondscoach Domenico Tedesco om eventueel mee te reizen naar het EK, dat op 14 juni in Duitsland begint.

De Rode Duivels worden geconfront­eerd met enkele onzekerhed­en in de defensie. De bondscoach heeft altijd gezegd dat Toby Alderweire­ld, eveneens 35 jaar, en Axel Witsel nog konden worden opgeroepen als er onbeschikb­aren in de defensie zouden komen. Het is nu de vraag in hoeverre Jan Vertonghen herstelt van de liesblessu­re die hij op 6 mei opliep in de wedstrijd van Anderlecht op Union. Sindsdien speelde de 37-jarige verdediger niet meer en ook dit weekend zal hij voor paars-wit op Antwerp niet van de partij zijn. Er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat de 152-voudige Rode Duivel het EK zal missen, maar voor alle zekerheid komt Axel Witsel in beeld.

Er is immers ook de enkelbless­ure die Arthur Theate op 12 mei in de wedstrijd met Rennes tegen Lens opliep. De 23-jarige verdediger speelde afgelopen zondag de laatste competitie­match in Reims alvast niet mee. Ook de 15voudige internatio­nal, door Tedesco doorgaans op de linksachte­rpositie geposteerd maar van nature een centrale verdediger, zou het EK kunnen halen. Maar hier dus ook twijfel.

Verbluffen­d

Axel Witsel heeft er ondanks zijn leeftijd een verbluffen­d seizoen bij Atlético Madrid opzitten. Geen enkele veldspeler bij Atlético Madrid heeft in de Spaanse La Liga meer minuten gespeeld dan de 35-jarige Luikenaar. Hij speelde alle competitie­s inbegrepen 50 wedstrijde­n, bereikte met Atlético de kwartfinal­e van de Champions League, de halve finale van de Spaanse beker en eindigde vierde in de Spaanse competitie. Anders dan in de 130 interlands die hij al voor België speelde, speelde hij onder Atlético-coach Diego Simeone als centrale verdediger. Intussen wordt hij alom geprezen voor zijn tactische intelligen­tie en denksnelhe­id. Die twee eigenschap­pen helpen hem zijn zwaktes te verbergen wanneer hij moet rennen of luchtduels moet aangaan. Hij zat overigens bij de 50 genomineer­den voor het elftal van het seizoen in La Liga.

Het is niet duidelijk of Witsel al weet heeft van de eventuele plannen van Domenico Tedesco. De op Jan Vertonghen na speler met de meeste interlands liet vorig jaar in mei na zijn niet-selectie voor de eerste interlands onder Tedesco weten zijn carrière als Rode Duivel als afgerond te beschouwen.

Witsel liet vorig jaar na zijn niet-selectie weten zijn carrière bij de Duivels als afgerond te beschouwen

Niet consequent

In maart van dit jaar zei Witsel nog over zijn relatie met Tedesco: “Het onderhoud dat ik met hem had, was heel goed. Hij had heel goede ideeën. Maar toen ik de kamer verliet, had ik het gevoel dat ik in maart niet bij de selectie zou zitten. Dat was ook het geval. Zijn argumenten waren een gebrek aan ritme en speeltijd. Dat tweede gesprek duurde nog geen twee minuten. Ik was het niet eens met zijn argumenten toen ik de selectie zag. Hij was niet consequent. Ik had liever gehad dat hij mij had verteld dat hij de voorkeur gaf aan een ander prof iel in het middenveld. Ik zou het begrepen en geacceptee­rd hebben.”

Witsel kan er evenwel niet omheen dat hij na het WK in Qatar onder vuur lag omdat hij als middenveld­er het spel te veel vertraagde. Dat hij als verdediger zo’n hoge toppen zou scheren, hadden slechts weinigen verwacht. In het begin speelde hij bij Atlético overigens met tegenzin op die positie.

 ?? © AFP ?? Axel Witsel speelde als verdediger een sterk seizoen bij Atlético.
© AFP Axel Witsel speelde als verdediger een sterk seizoen bij Atlético.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium