Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb al duizend keer op deze baan gespeeld, ik weet waar je kunt missen”

- MAXIME CAEYMAN

“Ik kijk er echt naar uit om hier in België voor de ogen van familie en vrienden te spelen” Adrien Dumont De Chassart

Van vandaag tot zondag is het weer tijd voor de Soudal Open, de Belgische manche van de DP World Tour. Deze keer is Thomas Pieters (32) er wel bij op Rinkven Golf in Schilde, net zoals negen andere Belgische pro’s. En als we Pieters mogen geloven, hebben zij wel degelijk een thuisvoord­eel.

Het wordt de sterkst bezette Soudal Open ooit, zo wordt met veel trots aangekondi­gd door de organisati­e. Onder de deelnemers vijf Ryder Cup-spelers, onder wie Luke Donald: viervoudig Ryder Cup-winnaar, vorig jaar nog captain van het winnende Team Europe en ook in 2025 captain van het Europese team. Toch zal het voornameli­jk Belgische publiek vooral uitkijken naar de komst van de Belgische toppers, want op Thomas Detry na zijn de beste Belgische golfers van het moment vanaf donderdag te bewonderen op de Rinkven Golf Club in Schilde.

Thomas Pieters (32) gelooft alleszins dat er voor de Belgische golfer zoiets bestaat als een thuisvoord­eel. “Je hebt al het comfort om deze week in je eigen bed te slapen. En je hebt ook het voordeel van de baan te kennen. Ik heb al duizend keer gespeeld op deze baan. Ik ken de plaatsen waar je kunt missen en waar je juist niet kunt missen. En je hebt ook het thuispubli­ek, dat geeft sowieso een boost.”

Voor Nicolas Colsaerts (41) zal het de derde keer zijn dat hij deelneemt aan de Soudal Open. Of het ook zijn laatste keer is, is niet duidelijk. In februari was er een gerucht dat hij zou stoppen als profession­eel golfer, iets wat hij meteen met klem ontkende. Hoelang hij nog doorgaat, kon hij twee dagen voor de Soudal Open niet zeggen. “Er zijn veel weken dat ik goed speel, maar waar ik struggle met relatief simpele zaken. Daardoor zijn er wel frustratie­s als ik speel. Maar langs de andere kant besef ik wel dat ik heel veel geluk heb dat ik dit beroep mag uitoefenen. Maar op de leeftijd die ik heb, na 25 jaar carrière, kijk ik niet meer op dezelfde manier naar het leven, reis ik niet meer op dezelfde manier. Ik heb twee zonen. Dat maakt de zaken soms wat ingewikkel­der. Daarom is het allemaal nog onduidelij­k: mijn carnu rière kan nog twee, drie, vijf of tien jaar duren. Maar evengoed nog maar zes maanden.”

Ambitieuze jonge garde

Colsaerts en Pieters zijn de gevestigde namen in de Belgische golfwereld, naast hen zaten the new kids on the block. Adrien Dumont de Chassart (24) startte zijn profession­ele loopbaan als een komeet: hij won bij zijn debuut meteen een proftoerno­oi in de VS, maakte de grootste sprong ooit op de wereldrang­lijst en beukte de poort open naar de prestigieu­ze PGA-tour. De verwachtin­gen waren daar dit jaar dan ook hooggespan­nen, maar die kon de Waals-Brabander niet meteen inlossen. “Ik heb in het begin van het seizoen wat gesukkeld. Ik heb een veranderin­g doorgevoer­d in mijn grip en swing en daar had ik het niet makkelijk mee. Maar heb ik het gevoel dat ik eindelijk weer sta waar ik zou moeten staan. Ik kijk er echt naar uit om hier in België voor de ogen van familie en vrienden te spelen.”

Die vrienden en familie mogen zich ook opmaken voor een tripje naar Parijs, waar Dumont de Chassart samen met Thomas Detry normaal gezien de Belgische kleuren zal mogen verdedigen op de Olympische Spelen. “Als ik goed blijf spelen, zal het een magnifiek ervaring zijn om er België te vertegenwo­ordigen. Ik ben nog nooit op de Olympische Spelen geweest, maar het zal ongeloofli­jk zijn om het te mogen meemaken.”

Hij kan alvast tips vragen aan Pieters, die in 2016 in Rio net naast een medaille greep. “Ik krijg er nog kippenvel van. Ik heb nog nooit zo geweend als een klein kind dan toen ik op de Olympische Spelen vierde werd. Van ontlading en teleurstel­ling. Adrien zal heel snel voelen hoe groot dat voelt, hoe hard je voelt dat een land achter jou staat om een medaille te halen. In golf is het zo onvoorspel­baar wie er gaat winnen, zeker op de Spelen omdat er zo’n klein deelnemers­veld is. Adrien en Thomas hebben echt een superreële kans om een medaille te halen. Ik ga hen aanmoedige­n.”

En last but not least: Matthis Besard (23), bezig aan zijn eerste jaar op de DP World Tour en dat met een gezonde dosis zelfvertro­uwen. Enkele maanden geleden verkondigd­e hij al dat hij gelooft dat hij kan winnen op de DP World Tour en dat is nog steeds niet veranderd. “Ik denk dat als je aan competitie doet, je moet geloven in je eigen kwaliteite­n. Ik denk dat het moeilijk is om een toernooi in te gaan, niet te geloven dat je kan winnen en het toch goed doen. Ik geloof nog steeds dat als ik goed speel, ik zou moeten meedoen om te winnen. En ik denk niet dat daar iets mis mee is.”

 ?? © BELGA ?? Thomas Pieters en Nicolas Colsaerts, gevestigde namen in de Belgische golfwereld, spelen een thuismatch in Schilde.
© BELGA Thomas Pieters en Nicolas Colsaerts, gevestigde namen in de Belgische golfwereld, spelen een thuismatch in Schilde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium