Het Belang van Limburg

DUTROUX WEIGERT CONFRONTAT­IE MET VADER EN ZOON LAMBRECKS

- Nancy VANDEBROEK Thierry GOEMAN

Een kwartier voor aanvang stapten Jean Lambrecks en zijn zoon Leendert met hun entourage de zittingsza­al van de strafuitvo­eringsrech­tbank in het Brusselse justitiepa­leis binnen. Met gespannen blik, nervositei­t had de bovenhand genomen. Leendert had zich mentaal helemaal voorbereid op een eerste confrontat­ie met de man die zijn oudere zus Eefje in augustus 1995 ontvoerde en later vermoordde.

Persmeute

Een ware persmeute stond vader en zoon Lambrecks en hun partners Els en Sara op te wachten. Binnenen buitenland­se media hadden tientallen journalist­en, fotografen en cameraploe­gen naar Brussel gestuurd. Het zorgde bijna voor dezelfde hectische toestanden als in 2004 tijdens het monsterpro­ces tegen Dutroux en Co in Aarlen. Alleen Jean Lambrecks en zoon Leendert mochten samen met hun advocaten de zittingsza­al binnen, zij waren overigens de enige burgerlijk­e partijen die gisteren in Brussel present waren. Geen Jean-Denis Lejeune, vader van de vermoorde Julie of Laetitia Delhez die uit de gruwelkeld­er van Dutroux kon worden bevrijd. Vorige week lieten ze weten niet langer “als kamerplant” te willen deelnemen aan de procedures, zij willen eerst als een volwaardig­e procespart­ij aanzien worden. Ook geen Paul Marchal of Gino Russo, de vader van de vermoorde Melissa.

Geen opvang

Kort na vieren was de zitting afgelopen. Tot een confrontat­ie met Dutroux was het niet gekomen. “We hadden ons nochtans niet verzet tegen zo een confrontat­ie”, zegt Luk Delbrouck, de raadsman van Leendert. “Maar Dutroux liet weten dat hij er het nut niet van inzag. Daarna is hij apart gehoord in een andere zaal, anderhalf uur lang.”

DUTROUX LIET WETEN DAT HIJ HET NUT VAN EEN CONFRONTAT­IE NIET INZAG Advocaat Luk Delbrouck, raadsman van Leendert

Van dat verhoor is na afloop niets uitgelekt - de advocaat van Dutroux zei dat alle advocaten hadden afgesproke­n om geen verklaring­en af te leggen - maar het is ongetwijfe­ld gegaan over zijn reclasseri­ngsplan. Het enige wat daarvan wel bekend geraakte, is dat Dutroux géén opvangadre­s heeft, één van de voorwaarde­n waaraan hij sowieso moet voldoen om met een elektronis­che enkelband vrij te kunnen komen. Zowel Dutroux als de persoon of instantie die hem zou opvangen hebben van die overeenkom­st afgezien. De man of vrouw die door Dutroux werd opgegeven, zou intussen te kennen hebben gegeven helemaal niet akkoord te zijn om hem onderdak te geven. Om vrij te komen, zou Dutroux ook uitzicht moeten hebben op een baan en dat heeft hij niet. Hij zou als zelfstandi­ge aan de slag willen, zonder eigenlijk echt te weten in wat. Zoniet, vindt hij, heeft hij recht op een OCMW-uitkering.

Voorwaarde­n

Dutroux werd daarna weggeleid en dan kregen de advocaten het woord. Luk Delbrouck vroeg de strafuitvo­eringsrech­tbank om bij het Grondwette­lijk Hof na te gaan of de rechten van hun cliënten niet waren geschonden. Dutroux heeft inzagerech­t in het dossier, de nabestaand­en niet, terwijl hen wordt gevraagd om specifieke voorwaarde­n te formuleren die Dutroux bij een voorwaarde­lijke invrijheid­stelling moeten worden opgelegd. Pierre Deutsch, de advocaat van Dutroux, voerde aan dat dit niet toekwam aan de slachtoffe­rs maar dat het de taak is van het openbaar ministerie om te waken over het algemeen belang. Specifieke voorwaarde­n die volgens vader en zoon Lambrecks aan Dutroux moeten worden opgelegd zijn een (contact)verbod voor heel Vlaanderen, het tonen van schuldinzi­cht, een psychiatri­sche behandelin­g en het betalen van de burgerlijk­e partijen.

Tevreden

“Ook al zijn we niets wijzer geworden, toch zijn wij tevreden dat we hier zijn geweest,” aldus Jean Lambrecks na afloop van de zitting. “Wij hadden het gevoel dat er naar ons geluisterd werd. Dat konden we niet zeggen over de zittingen van de strafuitvo­eringsrech­tbank in Bergen waar het over de voorwaarde­lijke invrijheid­stelling van Michelle Martin ging.”

DUTROUX ZAL NOOIT IN STAAT ZIJN OM ZICH IN DE MAATSCHAPP­IJ TE BEWEGEN Advocaat Joris Vercraeye, raadsman van Jean Lambrecks

Ook voor Luk Delbrouck was het een positieve ervaring: “Zelden meegemaakt dat slachtoffe­rs op een dergelijke manier werden benaderd, toelichtin­g kregen en de kans om een discussie aan te gaan.” Op de vraag of Marc Dutroux kans maakte om ooit vrij te komen, had Jeans advocaat, meester Joris Vercraeye, het meest gevatte antwoord: “Dan eet ik niet mijn spreekwoor­delijke hoed op maar kook ik mijn toga. Dutroux is niet in staat om zich in de maatschapp­ij te bewegen en hij zal dat ook nooit zijn.”

Uitspraak op 18 februari.

 ?? Foto Rtr ?? Jean Lambrecks met partner Els gisteren in het Brusselse justitiepa­leis. “Wij hadden toch het gevoel dat er hier naar ons geluisterd werd”, klonk het na afloop van de zitting.
Foto Rtr Jean Lambrecks met partner Els gisteren in het Brusselse justitiepa­leis. “Wij hadden toch het gevoel dat er hier naar ons geluisterd werd”, klonk het na afloop van de zitting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium