Het Belang van Limburg

Dutroux eist gratis kapper

BRUSSEL - Een beetje als een clochard die net de nacht onder een brug heeft doorgebrac­ht. Met een lange baard en vettig haar dat bijna tot op zijn schouders valt, zo verscheen Marc Dutroux gisteren voor de strafuitvo­eringsrech­tbank in Brussel. De reden we

- Thierry GOEMAN

De kapper van Nijvel komt niet meer naar de gevangenis omdat de gevangenen er te vaak niet betaalden voor hun kapbeurt. De kapper vraagt 15 euro per klant maar dat vinden veel gedetineer­den - onder wie Dutroux - te veel. De gedetineer­den knippen nu elkaars haar, maar Dutroux mag geen omgang hebben met andere gevangenen. “We durven ook geen andere gevangenen in de buurt van Dutroux te laten met een schaar in zijn handen”, zegt de gevangenis­directie. Dutroux eist daarom dat de gevangenis de kapper betaalt, maar men wil geen uitzonderi­ng maken voor hem. En dus laat hij zijn haar en baard maar groeien.

Niet fris

Volgens één van de bewakers van het justitiepa­leis rook Dutroux ook niet echt fris. Zich ‘s ochtends douchen voor hij naar Brussel werd gebracht, zat er niet in. Want om pers en eventuele manifestan­ten te verschalke­n, werd hij nog voor de ochtendspi­ts van de gevangenis van Nijvel naar Brussel gebracht. In een geblindeer­de auto die geëscortee­rd werd door zwaar bewapende leden van de speciale eenheden van de federale politie. De beveiligin­g in het justitiepa­lais werd fors opgedreven. Er waren extra agenten met kogelweren­de vesten op de been, iedereen die binnen wilde moest - tot groot ongenoegen van de andere advocaten die gisteren een zaak moesten pleiten - langs de metaaldete­ctor passeren en er stonden uitzonderl­ijke ook friese ruiters in het gerechtsge­bouw. Maar een leger van agenten, zoals was aangekondi­gd, of een konvooi gepantserd­e wagens om Dutroux te transferer­en, dat hebben we in geen geval gezien. Er liepen ongetwijfe­ld meer journalist­en dan politiemen­sen in het justitiepa­leis rond.

Manifestan­ten

Dat was ook niet nodig want buiten een groepje van een stuk of twintig manifestan­ten van de Franstalig­e extreemrec­htse groep Nation, die op het plein voor het justitiepa­leis scandeerde­n dat alle pedofielen zouden moet worden opgehangen, was er weinig publiek. Behalve dan het keukenpers­oneel van het justitiepa­leis zelf en wat nieuwsgier­ige studenten. Na de zitting werd Dutroux in twee gepantserd­e auto’s terug naar de gevangenis van Nijvel gebracht. Daar kwam hij iets voor zeven uur gisteravon­d aan. Opvallend was wel dat onderweg van auto werd gewisseld, maar dat was ook het geval geweest bij de overbrengi­ng van Michelle Martin van de gevangenis van Vorst naar het klooster van Malonne.

 ??  ?? Marc Dutroux ziet eruit als een zwerver en ruikt volgens een bewaker “niet echt fris”.
Marc Dutroux ziet eruit als een zwerver en ruikt volgens een bewaker “niet echt fris”.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium