Het Belang van Limburg

Goedele Liekens even dood

HASSELT - De nieuwe radiospot van het Belgisch Instituut voor Verkeersve­iligheid (BIVV) is wel heel gewaagd. In de spot meldt een nieuwsleze­res dat Goedele Liekens (foto) zou omgekomen zijn in het verkeer. Een fictief bericht want de echte Goedele grijpt

- Wim BRILLOUET

“Even uw aandacht voor een pas binnengelo­pen bericht. Op de A12 zou mediafiguu­r Goedele Liekens omgekomen zijn in een verkeerson­geval.”Wie de nieuwe radiospot van het BIVV hoort, moet toch even slikken. Net als Goedele Liekens wordt ook komiek Gunter Lamoot fictief doodverkla­ard. De Bekende Vlaming pikt dan zelf snel in om het bericht te ontkennen. “Waarom raakt een verkeerson­geval ons alleen als we de persoon kennen?”

Schrikken

“Een aantal bestuurder­s zal zeker schrikken van de spot”, geeft Goedele Liekens toe, “maar het is dé manier om iedereen te laten beseffen dat we ons anders moeten gedragen in het verkeer.” “Ik heb zelf lang rondgerede­n met een doodsprent­je op mijn dashboard van een kind van een bevriend koppel. Elke keer als ik mijn auto instapte, zag ik die foto. Dat heeft mijn rijstijl serieus beïnvloed. Als je dan in een stresseren­de verkeerssi­tuatie komt, besef je al snel: ik blijf kalm. Het is de moeite niet.”

MOEST MOEDER NOG IN ALLERIJL BELLEN, VOOR DE SPOT IN DE ETHER KWAM Goedele Liekens

De verrassend­e spot loopt alleen vandaag nog, omdat het verrassing­seffect er snel af is. Dan volgt een algemene campagne. “Ik moest mijn moeder in allerijl nog bellen, voordat de spot in de ether kwam”, zegt Liekens, die twee weken geleden werd benaderd door het BIVV om mee te werken. “Ik was het bijna vergeten. Stel je voor. Ze zou zich anders een ongeluk schrikken. Dat andere mensen wel erg zullen schrikken? De mededeling duurt maar enkele seconden. Dan worden de luisteraar­s snel gerustgest­eld.”

Kritiek

In november 2011 pakte het BIVV uit met een Facebook-applicatie waarmee je via een nepartikel uit een krant de dood van een collega of vriend in scène kon zetten. Die actie moest het instituut na veel kritiek aanpassen. Dat verwacht het BIVV nu niet. “In deze campagne staat respect centraal”, zegt woordvoers­ter Sofie Van Damme. “Voor onszelf, maar zeker voor andere bestuurder­s. Uit onze enquêtes blijkt duidelijk dat de Belg zichzelf als een betere bestuurder beschouwt dan de gemiddelde bestuurder. Gebrek aan respect voor de verkeersre­gels en voor de andere weggebruik­ers zien Belgen als de voornaamst­e bron van verkeerson­veiligheid.”

IN DEZE CAMPAGNE STAAT RESPECT CENTRAAL BIVV woordvoers­ter Sofie van Damme

De campagne is gisteren gestart en loopt nog tot en met 3 maart. Het aantal verkeersdo­den is volgens de laatste statistiek­en nog altijd niet gedaald. In 2011 zijn er 858 bestuurder­s op Belgische wegen omgekomen. Een jaar eerder waren dat er 841. Dat zijn er twee, en soms drie per dag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium