Het Belang van Limburg

“23 bankrekeni­ngen? Weet ik niets van”

LEUVEN - Op de eerste dag van het assisenpro­ces van Jeanine Steeno (74) uit Leuven is maandag de beschuldig­de een eerste keer aan de tand gevoeld. Ze leek soms de vragen niet te begrijpen en antwoordde al dan niet bewust naast de kwestie. De bejaarde Stee

- Belga

Steeno werd als derde geboren in een gezin van vijftien kinderen. Ze werd vanaf haar veertiende op internaat gestuurd. “Ik moest thuis weg, er kwamen vaak geestelijk­en op bezoek die me seksueel misbruikte­n”, verklaarde ze.

Huis van ontucht

Jeanine leek zich tijdens het verhoor af en toe van den domme te houden. In 1981 werd ze door het hof van beroep in Brussel veroordeel­d tot één jaar cel met uitstel omwille van het houden van een huis van ontucht. “Dat wist ik niet”, antwoordde ze.

Champagne

Toen de assisenvoo­rzitter enkele namen van oudere mannen noemde die ze zou meegenomen hebben naar haar bar in Boutersem, had ze nog nooit van hen gehoord. “Ik ben toen veroordeel­d door mijn man. Hij had een champagneb­ar, maar die was ingeschrev­en op mijn naam”, zei ze. “Ik kan me niet herinneren dat er ooit iemand is veroordeel­d omwille van de verkoop van champagne”, reageerde de assisenvoo­rzitter verwonderd. Waar ze aanvankeli­jk verklaarde helemaal niets van financiën te weten, leek ze soms zeer accuraat te zijn in deze materie. Zo bleek ze ervan op de hoogte te zijn dat de rentevoet op bepaalde rekeningen in Engeland op een bepaald moment 12,5 procent bedroeg.

Krotwoning

Toen de assisenvoo­rzitter haar zei dat ze in totaal 23 bankrekeni­ngen had, verklaarde ze wederom daarvan niet op de hoogte te zijn. Vanaf 1997 kocht ze meerdere huizen aan, maar steeds via leningen, verklaarde Steeno. Ze zei dat de meeste woningen van een zoon of dochter waren. Een huis dat ze kocht in de Potterijst­raat in Tienen, noemde ze “een stukske grond met een krotwoning erop”. Toen ze Roger Debuysere leerde kennen, nam hij volgens Steeno bezit over haar. “Hij was zoals een octopus, hij nam bezit over me. Ik was slechts drie maanden weduwe en soms hield hij geen rekening met mijn gevoelens. We gingen trouwen na Nieuwjaar. Zijn testament is opgemaakt uit veiligheid, dat was zijn wens”, aldus Steeno. “Het is toch wel vreemd dat alles naar u ging en hij zijn kleinzoon onterfde?”, vroeg de assisenvoo­rzitter haar. “Er was regelmatig ruzie tussen beiden”, aldus Steeno.

 ?? Foto Belga ?? Tijdens de eerste dag van haar assisenpro­ces in Leuven leek Jeanine Steeno (74) zich af en toe van den domme te houden.
Foto Belga Tijdens de eerste dag van haar assisenpro­ces in Leuven leek Jeanine Steeno (74) zich af en toe van den domme te houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium