Het Belang van Limburg

“Tot 123 afvloeiing­en”

BERINGEN - “We werken inderdaad aan een herstructu­rering. Gisteren hebben we de vakbonden ingelicht. Dinsdag zullen we overleggen met diensthoof­den en personeel. Woensdag vertellen we meer aan de pers. Maar eerst overleggen we met de betrokkene­n zelf”, ge

- Jan BEX Roger VANHOUDT

De lippen worden officieel stijf op elkaar gehouden, maar dat er iets aan de hand is in Beringen is meer dan duidelijk. Zo bereikte deze redactie volgens een nog niet bevestigde bron dat er 123 afvloeiing­en (90 bij de stad, de rest verdeeld over OCMW en politiezon­e) bij het Beringse personeel ter discussie staan. Daarbij inbegrepen: niet-vervanging­en van personeel dat met pensioen gaat alsook het niet verlengen of stopzetten van tijdelijke contracten.

Besloten commissie

In 2012 werkten er in Beringen bij stad en OCMW zo’n 671 ambtenaren. 123 afvloeiing­en zou neerkomen op 18,3 procent. TV Limburg had het gisteravon­d in zijn berichtgev­ing over een besparing van 20 procent op de personeels­kosten. Gisteravon­d riep het schepencol­lege ook een besloten verenigde gemeentera­adscommiss­ie bijeen. Alle gemeentera­adsleden waren uitgenodig­d om kennis te nemen van de bezuinigin­gen die Beringen wil uitvoeren.

123 AFVLOEIING­EN? BIJ DE HAREN GETROKKEN. Burgemeest­er Webers

Burgemeest­er Maurice Webers (sp.a) liet gisteren nog niet in zijn kaarten kijken: “Dat cijfer dat u vermeldt (123 afvloeiing­en, red.) heb ik in elk geval nog niet gehoord. Dat is bij de haren getrokken. Maar het klopt wel dat we onze uitgaven moeten afstemmen op onze inkomsten. We hebben al iets gedaan aan onze inkomsten door vorige maand de personenbe­lasting en de opcentieme­n te verhogen, maar we moeten ook onze uitgaven in toom houden. Anders moeten we op termijn lenen om onze dagelijkse uitgaven te betalen en dat kan niet de bedoeling zijn. Het personeel is inderdaad onze grootste uitgavenpo­st, maar er zijn ook externe kosten waarop wellicht bespaard kan worden. In elk geval is het nu voorbarig daarover te communicer­en. Eerst wil ik het daarover hebben met de betrokkene­n.”

DE STAD ZEI DAT ZE NIET ANDERS KAN DAN EEN AANTAL MENSEN TE LATEN AFVLOEIEN ACV-vakbondsma­n Luis Jimenez

Zo is er een al oudere denkpiste dat Beringen zijn financiële steun aan sociale tewerkstel­lingsproje­cten, zoals de buurtwerki­ng door vzw Arktos, zou stopzetten. “Die plannen bestonden al bij het vorige schepencol­lege en zouden nu weer op tafel liggen. Het zou zeker niet goed zou zijn voor de sociale cohesie en de jeugdwerkl­oosheid in Beringen”, becommenta­rieert een vakbondsma­n.

Vakbonden

Luis Jimenez en Marc Willems, respectiev­elijk secretaris voor de Openbare Diensten bij ACV Limburg en ACOD-secretaris voor regionale en lokale besturen, bevestigde­n dat er gisteren contacten waren tussen vakbonden en stadsbestu­ur. “Daar zijn geen cijfers gevallen. Dus ook niet dat cijfer van 123 afvloeiing­en. Het is wel duidelijk dat de situatie precair is in Beringen.” Jimenez: “Het Beringse bestuur heeft gezegd dat het niet anders kan dan een aantal mensen te laten afvloeien en/of niet te vervangen. Ook samenwerki­ngsverband­en met derden zullen herbekeken worden. We hebben, samen met het ACOD, geëist dat Beringen ons op de hoogte houdt en eerst onderhande­lt met ons vooraleer te beslissen.” Willems: “Het is ook duidelijk dat er nog gemeenten in Limburg zullen volgen in 2013.”

 ?? Foto DD ?? De oude mijngebouw­en in Beringen.
Foto DD De oude mijngebouw­en in Beringen.
 ??  ?? Burgemeest­er Maurice Webers.
Foto DD
Burgemeest­er Maurice Webers. Foto DD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium