Het Belang van Limburg

Morsi in opspraak door dure vakantiere­is familie

CAÏRO - Terwijl in Caïro alweer activisten begraven worden die omkwamen in de recentste rellen met de oproerpoli­tie, is president Mohammed Morsi van Egypte nu ook persoonlij­k in opspraak gekomen door een duur snoepreisj­e voor zijn familie en vrienden.

- LS/AP

Terwijl het land in rep en roer staat, er vrijwel dagelijks doden vallen in botsingen tussen betogers en politie, en de drie steden waar de noodtoesta­nd is uitgeroepe­n zowat openlijk in opstand zijn, trakteerde de Egyptische president Mohammed Morsi vorige week zijn familie en een aantal vrienden op een korte maar dure strandvaka­ntie.

Privéjet

Volgens de Egyptische krant Almasry Alyoum arriveerde de familie Morsi vorige woensdag met een privéjet in de badstad Taba aan de Rode Zee, waar ze twaalf kamers met zeezicht betrok in het Hiltonhote­l. Naast de familie Morsi (de president zelf was er blijkbaar niet bij) waren ook de echtgenote­s van een aantal topmensen van de Vrijheidse­n Gerechtigh­eidspartij van de Moslimbroe­ders aanwezig. De vakantie duurde niet lang, want het hele gezelschap, familie en vrienden, vertrok opnieuw zaterdagna­middag, weer per privéjet. Volgens de krant kostte de huur van de privéjet zo’n 4.500 euro per uur, en heeft de president normaal niet de inkomsten om dergelijke reis te kunnen betalen. Het nieuws lokte veel verontwaar­diging uit in Egypte, vooral omdat het land ook in een zware economisch­e crisis zit en zo goed als failliet is. Bovendien viel het luxueuze reisje in een periode dat er weer dagelijks zware botsingen zijn tussen ordetroepe­n en betogers, waarbij de voorbije twee weken 56 doden gevallen zijn.

Doodgemart­eld

Gisteren werden in Caïro trouwens de twee recentste slachtoffe­rs van het geweld begraven. De 20-jarige Mohammed Saad bezweek aan de verwonding­en die hij vrijdag opliep bij gevechten tussen demonstran­ten en veiligheid­stroepen. De 28-jarige Mohammed el-Gindy overleed maandagoch­tend in een ziekenhuis in Caïro. Hij was op 27 januari verdwenen nadat hij had deelgenome­n aan een betoging op het Tahrirplei­n in Caïro. Volgens de oppositiep­artij waarvan hij lid was is el-Gindy doodgemart­eld door de politie. Partijgeno­ten die zijn lichaam gezien hebben zeggen dat hij geëlektroc­uteerd was, verschille­nde ribben gebroken had en dat er een snoer om zijn nek gewikkeld was. Volgens de lijkschouw­er was zijn dood het gevolg van een hersenbloe­ding.

‘Schokkend’

De voorbije dagen kwamen ook beelden naar buiten waarop te zien is hoe politieage­nten vrijdag een naakte man in elkaar sloegen. Op de beelden die uitgezonde­n werden door de Egyptische televisie, is te zien hoe de agenten de man in een busje proberen te slepen. Het Egyptische ministerie van Binnenland­se Zaken, dat normaal niet reageert op incidenten, liet weten een onderzoek te zullen instellen. Het kantoor van president Morsi noemde de beelden “schokkend”.

 ??  ?? Familieled­en dragen de kist van Mohammed el-Gindy, die volgens partijgeno­ten doodgemart­eld werd door de Egyptische politie.
Foto Rtr
Familieled­en dragen de kist van Mohammed el-Gindy, die volgens partijgeno­ten doodgemart­eld werd door de Egyptische politie. Foto Rtr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium