Het Belang van Limburg

Premier Servië in greep maffia

BELGRADO - Het zit de Servische premier Ivica Dacic niet mee.volgens de krant Blic hadden Dacic en een naaste medewerker in 2008 een ontmoeting met een lid van een drugskarte­l uit Servië en Montenegro. Dat blijkt uit onlangs gelekte politiever­slagen. Daci

- DPA/RH

Dacic zou van de maffiabaas Darko Saric niet-afluisterb­are gsm’s hebben gekregen. Premier Dacic heeft de maffiacont­acten het voorbije weekend toegegeven, maar hij voegde eraan toe dat hij niet wist dat zijn contactper­soon een belangrijk lid van een criminele bende was. Maar geluids- en videofragm­enten van de politie weerleggen de bewering van de premier dat hij niet wist wie zijn contactper­soon was. De inmiddels ondergedok­en drugsbaas Saric (43) smokkelde in 2009 2,7 ton cocaïne van ZuidAmerik­a naar Europa. Ivica Dacic, die als leider van de Socialisti­sche Partij (SPS) sinds midden vorig jaar in Belgrado aan de macht is, heeft nieuwe verkiezing­en uitgeslote­n. Ook de Vooruitgan­gspartij SNS, de coalitiepa­rtner van de SPS, is tegen nieuwe verkiezing­en.

Corruptie

Het belang van de staat is belangrijk­er dan de belangen van de SNS, zei voorzitter Aleksandar Vucic maandag. De SNS heeft de voorbije maanden wegens de strijd tegen de corruptie goed gescoord bij de bevolking. De landbouwmi­nister van de vorige regering zit al maanden achter de tralies op verdenking van corruptie.

Basic Instinct

Premier Dacic kwam onlangs nog in opspraak met een wuftere zaak. Tijdens een tv-interview zat hij tegenover een bloedmooie verslaggee­fster die moedwillig zonder onderbroek in de studio verscheen. Terwijl ze net als Sharon Stone in de thriller Basic Instinct de benen over mekaar schoof en Dacic zicht kreeg op haar kroonjuwel­en, zoomde de camera in op de verlegen lachende premier die zich geen houding wist te geven. Het filmpje van de uitzending ‘Mission Impossible’ ging viraal en is al door 5,6 miljoen mensen bekeken.

 ??  ?? Servisch premier Ivica Dadic.
Foto AP
Servisch premier Ivica Dadic. Foto AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium