Het Belang van Limburg

“Ik haat school en ben voortduren­d bang”

HASSELT - Gemiddeld één kind op vijf in Vlaamse scholen wordt gepest. De Limburgse Laura (schuilnaam) is één van hen. “Ik heb geen enkel idee waarom ze mij er uitpikken, want ik ben toch maar een kind als een ander”, vertelde ze gisteren in ‘Karrewiet Plu

- Jo SMEETS

De Vlaamse week tegen Pesten - dit jaar van 1 tot 8 februari - is een jaarlijks initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, in samenwerki­ng met Ketnet en het scholieren­tijdschrif­t Yeti. Het Ketnet-programma ‘Karrewiet Plus’ - de maandelijk­se special waarin dieper wordt ingegaan op onderwerpe­n uit de leefwereld van kinderen die wat extra tijd nodig hebben - bracht gisteren enkele schrijnend­e getuigenis­sen van Vlaamse kinderen, waaronder ook die van Laura.

Een kind als een ander

“Het pesten begint al voor ik op school arriveer”, vertelde Laura anoniem in beeld, maar haar Limburgs accent verried haar afkomst. “Dan slaan ze me, trekken me aan de haren, noemen me ‘stomme, vuile trut’ en zeggen dat ik stink. Echt, Ik heb geen enkel idee waarom ze mij er uitpikken, want ik ben toch maar een kind zoals een ander. Ook op de speelplaat­s krijg ik er van langs. Daarom zoek ik tijdens de pauzes vaak een rustig hoekje op waar ze me niet kunnen vinden, om te ontsnappen aan mijn pesters. Ik heb mijn beklag al meermaals gedaan bij de schooldire­ctrice, maar die kan niet meer doen dan tegen de pesters zeggen dat ze uit mijn buurt moeten blijven. Waar vervolgens weinig gevolg aan wordt gegeven: het pesten gaat gewoon door. Ik ben dan ook voortduren­d bang, ik haat school.”

“Vertel je verhaal”

Onder de noemer ‘Horen, zien & spreken’ wil Ketnet, het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten en scholieren­tijdschrif­t Yeti het vele pesten op Vlaamse scholen een halt toeroepen. “Omdat kinderen die worden gepest naar buiten moeten komen met hun probleem”, aldus kinderpsyc­hologe Sarah Bal in ‘Karrewiet Plus’. “Pesten begint meestal heel onschuldig. Maar als de pester ziet dat klasgenote­n zijn of haar acties grappig vinden, loopt het vaak uit de hand. Een kind kan worden gepest omdat het rood haar heeft, een bril draagt of net die ene leuke jas heeft gekocht. En, zeer belangrijk om weten: de pester kiest het slachtoffe­r, niet andersom. Daarom zou ik elk kind dat wordt gepest, willen zeggen: ‘Het ligt niet aan jou.’ En ook: ‘Vertel je verhaal.’ Da’s niet klikken, da’s voor jezelf opkomen. Zwijgen en hopen dat het vanzelf overgaat, zo werkt het niet.”

Aanspreekp­unten

“Het wordt hoog tijd dat de ‘stille samenzweri­ng’ die zo vele pestsituat­ies kenmerkt, wordt doorbroken”, voegt Gie Deboutte, voorzitter van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, daar aan toe. “Spreken is de boodschap. En er is nood aan betrouwbar­e aanspreekp­unten en aan vele, kleine, moedige daden van verzet.” “De Vlaamse week tegen Pesten is alvast zo’n initatief dat de problemati­ek bespreekba­ar maakt”, aldus nog kinderpsyc­hologe Sarah Bal in ‘Karrewiet Plus’. “Gepeste kinderen staan er vaak alleen voor en hebben het gevoel dat niemand hen begrijpt. Hun schoolresu­ltaten lijden onder de situatie en ze verliezen hun eetlust. Daar moet dringend iets aan gedaan worden.”

 ?? Foto Vrt ?? Laura, onherkenba­ar in beeld in ‘Karrewiet Plus’ op Ketnet: “Ze slaan me, trekken me aan de haren, noemen me ‘stomme, vuile trut’ en zeggen dat ik stink.”
Foto Vrt Laura, onherkenba­ar in beeld in ‘Karrewiet Plus’ op Ketnet: “Ze slaan me, trekken me aan de haren, noemen me ‘stomme, vuile trut’ en zeggen dat ik stink.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium