Het Belang van Limburg

“Pintjes bestellen met de telefoon”

HASSELT - Pintjes bestellen via de smartphone: dat is het opzet van de nieuwe James-app. “Dankzij onze app moet de klant niet meer wachten tot de ober tijd heeft om langs te komen”, vertelt Pxl-student Toegepaste Informatic­a Roberto Dries (20), die de mob

- Hanne DE BELIE

Roberto Dries (20) uit Maasmechel­en richtte in november samen met medestuden­ten Lander (21), Ronald (26), Sébastien (24) en Nick (20) een bedrijfje op: Youba of Young and Building Apps. Vandaag commercial­iseren ze met de ‘mobiele ober’ James hun eerste app. “Ik heb ervaring in de horeca als jobstudent”, vertelt Roberto. “Ik merkte dat het, vooral tijdens de drukke periodes in de zomer, soms lang kon duren voor ik bestelling­en kon gaan opnemen. Ik vond dat de wachttijd veel korter zou kunnen. Met dat idee zijn we gaan brainstorm­en en zo is onze app gegroeid.”

QR-code

Het concept is simpel: de klant plaatst zijn bestelling via zijn smartphone. “Op elke tafel wordt een unieke QR-code aangebrach­t”, legt Roberto uit. “De klant scant de code en krijgt de menukaart op zijn scherm. Vervolgens duidt hij de bestelling aan en die komt via het kassasyste­em of een iPad achter de toog aan. Dankzij de QR-code weet de ober welke bestelling bij welke tafel hoort. Op die manier wordt de verwerking­stijd in drukke horecazake­n of op evenemente­n versneld. De klant moet niet wachten tot de ober de tijd vindt om de bestelling te komen opnemen. En voor het personeel scheelt het heel wat loopwerk.” James werkt zowel op de iPhone als de Android- en Windows8sm­artphones. “Het maakt dus niet uit welke smartphone de klant heeft. We hebben contact gehad met verschille­nde horecazake­n en de eerste contracten zijn in de maak. Zo is er een café in Maasmechel­en waar we volgende week met de testfase beginnen. Voorlopig zijn de meeste zaken enthousias­t omdat het veel sneller gaat als het druk is. Langs de andere kant zijn ze ook wel een beetje bang om het contact met de klant te verliezen.”

Zwarte kas

De app zorgt er ook voor dat elke bestelling wordt geregistre­erd. Gedaan dus met een ‘zwarte kas’. “Voorlopig hebben we die opmerking nog niet vanuit de horeca gekregen. Maar klanten zijn natuurlijk niet verplicht om via de app te bestellen, dus er zullen nog voldoende gewone bestelling­en binnenkome­n. Anderzijds kunnen we de app ook integreren met de kassasyste­em van de zaak. Het kan dus ook een manier zijn om de registrati­e in het kassasyste­em met de blackbox te vergemakke­lijken.”

 ??  ?? Foto Sven DILLEN
Foto Sven DILLEN
 ??  ?? “Dankzij onze app moet de klant niet meer wachten tot de ober tijd heeft om langs te komen”, vertelt PXL-student Roberto Dries (foto inzet).
“Dankzij onze app moet de klant niet meer wachten tot de ober tijd heeft om langs te komen”, vertelt PXL-student Roberto Dries (foto inzet).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium