Het Belang van Limburg

Onderhande­lingen Ford gaan nu echt van start

- Chris NELIS Guido CLOOSTERMA­NS

GENK - De onderhande­lingen over een sociaal plan bij Ford Genk gaan nu echt van start.Vandaag en donderdag worden de eerste gesprekken gevoerd over de modaliteit­en van vrijwillig vertrek. Daarbij komt ook de geleidelij­ke afbouw van de productie aan bod. Nu de productie bij Ford en bij de toeleveran­ciers gisteren is hervat, kunnen de onderhande­lingen over een sociaal plan definitief van start gaan. “Vandaag is de eerste dag dat we meteen kunnen beginnen met de sociale onderhande­lingen”, zegt Luc Prenen, secretaris van het ACV. Volgens Prenen is de regeling in verband met vrijwillig vertrek daarbij prioritair. “Er moet zo snel mogelijk duidelijkh­eid komen over wie wanneer mag vertrekken, zodat werknemers die een nieuwe job gevonden hebben, die uitzicht hebben op een nieuwe job of die gewoon snel willen gaan solliciter­en, weten waar ze aan toe zijn.”

Eén shift

Volgens Gert Steegmans, secretaris van het ACLVB, zal daarbij ook de discussie gevoerd worden over het schrappen van een ploeg. “Afhankelij­k van het aantal vrijwillig­e vertrekker­s zou men al voor het collectief verlof naar één shift kunnen gaan.” Dat betekent concreet dat er dan 1.000 tot 1.200 mensen minder zouden zijn. Door het schrappen van een ploeg zou men de productie kunnen verlagen tot 400 à 500 auto’s per dag en het aantal stempeldag­en drastisch kunnen verlagen. “Maar beslissing­en zijn er daarover nog niet genomen. Er circuleren immers nog andere scenario’s”, aldus Steegmans. Bij Ford Genk wordt sinds gisteren opnieuw gewerkt, maar wel aan een lager tempo. De productie is verlaagd van 1.000 maar 800 wagens. De premie van 40% die verbonden was aan een productie van 1.000 wagens per dag, valt weg. “Dat is een verminderi­ng van 20%”, zegt Peter Hulsmans van het ABVV. “Voor de mensen aan de band betekent dit dat ze per wagen 12 seconden meer tijd krijgen. Daarmee is de werkdruk behoorlijk afgenomen.” Aanvankeli­jk was de directie van plan om de productie te verlagen tot 900 voertuigen maar gevreesd werd dat dit niet genoeg zou zijn om de werkdruk merkbaar te verlagen. Het waren algemeen directeur Philippe Verbeeck van Ford Genk en de hoofdafgev­aardigden van de vakbonden die de werknemers toespraken. Even werd gevreesd dat de arbeiders niet aan het werk zouden gaan, maar uiteindeli­jk werd het voorstel goed opgevolgd, ook bij de toeleveran­ciers. Over de centen wordt vandaag en donderdag nog niet gesproken. “Als het zover is, zal ook de Europese directie aanschuive­n”, aldus Luc Prenen. “Dat zal hoe dan ook op korte termijn gebeuren. Wij hopen deze week al een heel eind te zijn opgeschote­n.” De directie van Ford Genk liet gisteren ook weten dat de huidige modellen ook nog een facelift krijgen, om ze de komende twee jaren aantrekkel­ijk te maken voor potentiële klanten.

 ?? Foto KH ?? Nu de productie bij Ford en bij de toeleveran­ciers is hervat, kunnen de onderhande­lingen over een sociaal plan starten.
Foto KH Nu de productie bij Ford en bij de toeleveran­ciers is hervat, kunnen de onderhande­lingen over een sociaal plan starten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium