Het Belang van Limburg

“Het ruikt wel, maar stinkt toch niet”

VERKOPER VERBANNEN HAMBURGERK­RAAM START PETITIE

- Dirk ROEFFLAER

Hamburgerv­erkoper Daniël Vanloon (52) is een petitie gestart omdat hij geen vergunning meer krijgt om nog ambulant hamburgers te verkopen. De voorbije vier jaar trok hij elke zaterdag naar het Hospitaalp­lein om er hamburgers te bakken op een omgebouwde bakfiets. Maar enkele handelaars klaagden over geuroverla­st. “Het ruikt wel, maar het stinkt toch niet”, zegt Daniël. Cindy Dumoulin (35) en Daniël Vanloon (52) zitten met de handen in het haar. “We zijn al vaker van standplaat­s moeten veranderen, wegens klachten”, vertelt Daniël. De jongste vier jaar stond hij op het Hospitaalp­lein. “Cindy werkt in een frituur die binnenkort de deuren sluit. Waarvan moeten we nu gaan leven? Met een handelsreg­ister kan je niet eens gaan stempelen.” Het schepencol­lege besliste op 11 januari om zijn vergunning voor ambulante handel niet te verlengen. Schepen Guy Schiepers haalde als redenen aan dat de stad moet zorgen voor eerlijke concurrent­ie met de bestaande horecazake­n. “Handelaars die hetzelfde product verkopen in een pand, moeten fors investeren om met alle regels in orde te zijn. Verschille­nde handelaars in de buurt van het Hospitaalp­lein hebben geklaagd over geurhinder. Indien we niet ingrepen, konden we ons verwachten aan tal van bijkomende aanvragen voor ambulante handel”, aldus Schiepers.

HANDELAARS DIE HETZELFDE PRODUCT VERKOPEN IN EEN PAND MOETEN FORS INVESTEREN OM MET ALLES IN ORDE TE ZIJN

Schepen Guy Schiepers

Volgens schepen Schiepers kreeg het koppel wel toelating om tijdens de carnavalsw­eek op het Hospitaalp­lein te staan, maar Cindy toont ons een mail van een ambtenaar waarin staat dat ze geen toestemmin­g hebben voor zaterdag 9, zondag 10 en dinsdag 12 februari. Dat zijn kraam geuroverla­st veroorzaak­t, vindt Daniël overdreven. “Het ruikt wel, maar het stinkt toch niet. En wat die oneerlijke concurrent­ie betreft: op de donderdagm­arkt verkopen ze toch ook elke week hamburgers en kip aan het spit? En tijdens de kermis en carnaval staat er een frituur op het Hospitaalp­lein.” Daniël is zelf een petitie gestart: “Alle handelaars in de omgeving van het Hospitaalp­lein hebben die onderteken­d. Bij de klagers ben ik uiteraard niet langsgewee­st.” De drie handelaars die klacht indienden wegens geuroverla­st, wensen niet te reageren.

 ?? Foto Diro ?? Daniël en Cindy zitten na vier jaar ambulante verkoop plots zonder vergunning. “Waarvan moeten we leven? Met een handelsreg­ister kan je niet eens gaan stempelen.”
Foto Diro Daniël en Cindy zitten na vier jaar ambulante verkoop plots zonder vergunning. “Waarvan moeten we leven? Met een handelsreg­ister kan je niet eens gaan stempelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium