Het Belang van Limburg

380 verkochte matchen

Europees parlement gaat online gokken harder aanpakken

- LUC MARTENS

Matchfixin­g, het vervalsen van sportwedst­rijden, blijft ook de topcompeti­ties van het Europese voetbal niet bespaard. Dat maakte Europol bekend. In Europa zijn 380 voetbalwed­strijden in vijftien landen verdacht. Voorlopig is er geen aanwijzing dat België betrokken is bij het onderzoek.

“Dit is de grootste matchfixin­g-zaak ooit in Europa. We hebben een groot integritei­tsprobleem blootgeleg­d in het voetbal. We ontdekten fraude op een nooit gezien schaal”, zegt Europol-directeur Rob Wainwright. Volgens Europol worden 425 scheidsrec­hters, spelers en bestuurder­s verdacht van matchfixin­g. Ook de Europese topcompeti­ties zijn betrokken in de fraude, net als EK- en WK-kwalificat­iematchen en twee duels uit de Champions League waaronder Liverpool-Debrecen van september 2009. In totaal maakten de criminele organisati­es 8 miljoen winst. Volgens Europol is dat nog maar het topje van de ijsberg. Het onderzoek liep van juli 2011 tot januari 2013 en werd gevoerd door politiedie­nsten in dertien landen.

BATTERIJ MAATREGELE­N

Ivo Belet (CD&V) zegt dat het Europees Parlement de strijd tegen de fraude in het voetbal harder gaat aanpakken. “Dit is een treurige dag voor het Europese voetbal. De strijd tegen matchfixin­g via online gokken, wordt opgevoerd. Het Europees Parlement heeft daarvoor een batterij maatregele­n klaar. Het grootste probleem is dat criminele organisati­es het voetbal misbruiken en zwart geld witwassen via online gokken. Daarom is er nu een wetsvoorst­el in de maak dat iedereen die online gokken aanbiedt, daarvoor een licentie moet hebben. Wie die niet heeft, komt niet op het net. Dus ook niet de Aziatische sites, want die kunnen hier enkel via een Europese provider online geraken. Verder moeten gokkers geregistre­erd kunnen worden en moet het maximum bedrag dat ze kunnen inzetten beperkt worden. In België is dat 5.000 euro per dag en dat is veel te veel. Tenslotte willen we profession­ele sporters verbieden om te gokken op de competitie waarin ze zelf spelen, ” aldus Belet. Als Europees parlements­lid was hij in december nog aanwezig op een hoorzittin­g van Europol. “Ik heb geen enkele aanwijzing dat er ook Belgische matchen in dit onderzoek betrokken zijn. Misschien hebben wij geleerd uit de onverkwikk­elijke affaires uit het verleden. Al hoop ik dat ik niet voor mijn beurt praat”, zegt Belet.

OokdeEurop­esevoetbal­bondUEFAme­ngde zich gisteren in het debat. De UEFA wacht op meer details van het onderzoek. “Eenmaal we die details in handen hebben, maken we ze over aan de bevoegde disciplina­ire commissies die de gepaste maatregele­n zullen nemen.” De UEFA hanteert een nultoleran­tie bij wedstrijdv­ervalsinge­n. Fraudeurs kunnen een levenslang­e schorsing oplopen.

“Criminele organisati­es misbruiken het voetbal om via online gokken zwart geld wit te wassen” Ivo Ivo Belet, Belet, Europees Europees Parlement Parlement

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium