Het Belang van Limburg

“Ik duim voor een finaleplaa­ts”

Kumordzi leeft mee met nationale ploeg van Ghana op de Afrika Cup

- ROGER COX

Hij heeft lang in de wachtkamer gezeten. Maar nu lijkt zijn geduld stilaan beloond te worden. In Anderlecht verdrong hij Julien Gorius naar de bank. Tegen Club Brugge bevestigde hij zijn goeie vorm. Wordt Bennard Kumordzi de man van de tweede ronde bij Genk? “Ik zal er alles aan doen om de coach te overtuigen van mijn kwaliteite­n.”

Bennard Kumordzi werd bijna 28 jaar geleden geboren in de Ghanese hoofdstad Accra. “Rijk waren we thuis niet. Eerder arm. Pa, een timmerman, en ma hadden het niet onder de markt om de eindjes aan mekaar te knopen voor mij en mijn drie zussen. Een echt gelukkige jeugd kende ik niet.”

In zijn vrije tijd leerde Kumordzi voetballen op straat. “Mijn groot idool was Zinedine Zidane. Ik droomde van een carrière als hij. Maar dan moest ik natuurlijk eerst in Europa terechtkom­en.”

GRIEKENLAN­D

Dat lukte op z’n 19de. Van een kleine club in Accra verhuisde hij eerst naar Zweden. FC Norrköping, een amateurclu­b uit zesde klasse, en IFK Norrköping, uit tweede klasse.

“Maar mijn profcarriè­re begon pas echt in Griekenlan­d. Eerst in Egaleo, daarna bij Panionios. In het begin voelde ik me daar lekker. Athene is een aangemane stad en op voetbalvla­k behoorde Panionios tot de top vijf. Ik heb er nog samen gevoetbald met de Uruguayaa Alvaro Recoba (ex-Internazio­nale, nvdr). Na een jaar of drie begonnen de financiële problemen zich helaas op te stapelen. We werden nog wel betaald. Maar meestal met vertraging. Ik zocht een uitweg. Maar omdat ik een langdurig contract had, was dat niet eenvoudig.”

In januari 2012 kwam de gegeerde transfer er toch. Naar Dijon in de Franse Ligue 1. “Ik was er één van de steunpilar­en. Maar we konden het behoud niet verzekeren. De club wilde dan een ploeg rond mij bouwen om een gooi te doen naar de onmiddelli­jke promotie. Maar dat zag ik niet zitten.”

BROSSEN

Kumordzi kreeg contact met Genk en begon trainingen te brossen. Zo forceerde hij een transfer. Maar hij kwam in de Cristal Arena wel toe met een conditione­le achterstan­d.

“Het hoge trainings- en matchritme was ik bovendien niet gewoon. Intussen heb ik me wel aangepast aan het Belgisch voetbal. Er zit meer regelmaat in mijn prestaties. Nu is het een kwestie van volhouden.”

Morgenishi­jeenaandac­htigtoesch­ouwer van de halve finale in de Afrika Cup tussen Ghana en Burkina Faso.

“Ik denk dat wij veel kans maken op een plaats in de finale. In 2008 was ik nog Ghanees internatio­nal. Maar nu is het alweer anderhalf jaar geleden dat ik nog geselectee­rd werd. Het is mijn ambitie om zo snel mogelijk mijn verloren plaats in de nationale ploeg te heroveren. Genk is daartoe de ideale springplan­k.”

 ?? FOTO BELGA ?? Kumordzi (l) en Adu vorige zondag in duel.
FOTO BELGA Kumordzi (l) en Adu vorige zondag in duel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium